Hyvinvointi

Taide avartaa mielen

Taiteen tekeminen ja kokeminen voi toimia terapeuttisena kokemuksena sekä opettaa tunteiden käsittelyä. Taiteen kautta voi jopa pyrkiä muuttamaan maailmaa ja ottaa kantaa.

Teksti Kirsi Naskali
7.3.2014 Terve.fi

Taide on kuulunut ihmisten elämään jo esihistoriallisella ajalla. Esi-isämme ovat maalanneet luolamaalauksia ja veistäneet kauniita tarvekaluja, joista kauneimpia he eivät välttämättä ole raaskineet käyttää. Primitiivinen taide oli osa ihmisten arkea ja ennen kaikkea taiteen tekeminen oli sosiaalista: laulamista, tanssia, maalaamista. Miksi taiteen tulisi kuulua kaikille?

Taide vie toiseen maailmaan

Mitä varten taidetta ylipäätään tehdään? Taiteen tekeminen ja kokeminen voi toimia terapeuttisena kokemuksena, opettaa tunteiden käsittelyä, taiteen kautta voi pyrkiä muuttamaan maailmaa ja ottaa kantaa. Taidekokemukset saattavat muuttaa käsityksiä itsestämme ja ympäröivästä maailmasta. Taiteen tekeminen on myös luovaa ja luovuutta kehittävää – ja elämässähän me tarvitsemme jatkuvasti luovaa ongelmanratkaisukykyä.

Taide voi olla puhtaasti esteettinen kokemus. Konsertti, näyttely tai näytelmä voi ylevöittää mieltä kauneudellaan tai puhuttelevuudellaan. Tai järkyttää niin, että maailma näyttää kokemuksen jälkeen hiukan erilaiselta. Taiteen kautta voi päästä toiseen maailmaan, taiteen tekeminen voi olla aikuisten leikkiä, jossa pääsee ylittämään omia rajojaan ja käsittelemään tunteitaan.

Taide lisää hyvinvointia

Taiteen eli esimerkiksi laulamisen, koristelun ja estetiikan kautta arkisesta saadaan erityistä ja juhlavaa. Yhdessä tekeminen lisää luonnollisesti yhteisöllisyyttä ja sitä kautta hyvinvointia. Tutkimusten mukaan esimerkiksi kuorolaulua harrastavat ihmiset ovat keskimääräistä onnellisempia. Voisiko taiteen tuottaminen yhdessä muiden kanssa olla tie onnellisuuteen?

Kaikki taiteen tekemisen syyt ovat hyviä ja tarpeellisia. Taide on yleensä siis jollain tapaa eteenpäin vievää: vapautumista, opettelua, yhdessä asioiden jakamista ja käsittelyä. Esteettinen taito on yleisinhimillinen taito siinä missä kieli ja työkalujen käyttö. Taide siis kuuluu kaikille ja kaikki voivat hyötyä siitä tavalla tai toisella.Taidetta kannattaa harrastaa. Siitä saa monin tavoin voimaa, se avartaa mieltä ja tuo ihmisiä yhteen. Kuinka sinä haluaisit harrastaa taidetta? Mikä sinusta tuntuisi hyvältä?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi