Terve.fi

Paljon C-vitamiinia saavat pienemmässä aivohalvausten vaarassa


Kiinalaistutkijoiden mukaan runsaasti C-vitamiinia ravinnostaan saavat saattavat säästyä aivohalvauksilta muita todennäköisemmin. Yhteys koskee nimenomaan ruoasta saatavaa C-vitamiinia, ei C-vitamiinivalmisteita.

Kiinalaisten tulokset perustuvat aiempien tutkimusaineistojen meta-analyysiin, ja niiden perusteella paljon C-vitamiinia saavien sairastumisriski on noin viidenneksen pienempi kuin C-vitamiinia niukasti saavien. Tämä havaittiin myös tutkimuksissa, joissa mitattiin veressä olevaa C-vitamiinia. Yhteys voimistui tasaisesti C-vitamiinin saannin kasvaessa.

Havainnot viittaavat C-vitamiinin saannin mahdollisesti vaikuttavan aivohalvauksen riskiin, mutta ne jättävät avoimeksi sen, miltä osin yhteys johtuu C-vitamiinista ja kuinka paljon ruokavalion muut vaikutukset selittävät tuloksia. Esimerkiksi hedelmät, marjat ja vihannekset sisältävät paljon C-vitamiinia, mutta niissä on runsaasti muitakin terveyttä edistäviä ainesosia.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Julkaistu: 4.12.2013