Terve.fi

Auringonvalolle herkistyminen

Auringonvalolle herkistyminen

Ihon yliherkkyysreaktio (punoitus, näppylät, kutina) auringonvalolle voi olla joko ohimenevä, esimerkiksi lääkeaineen aiheuttama tila, tai pysyvä reaktiotapa.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Kirkas kevätaurinko voi yllättää odottamattomalla tavalla talven jäljiltä kalpean ihomme. Auringonpolttaman tunnemme jo hyvin ja osaamme suojautua siltä. Valoherkkyydellä tarkoitetaan ihon epätavallista reagointia auringonvalolle.

Useimmille valolle herkistyminen aiheuttaa vain lieviä ja ohimeneviä oireita. Mutta voimakas valoherkkyysreaktio voi johtaa sairaalahoitoon, ja pysyvä valoherkkyys voi haitata elämää kotimaassa helmikuun ja syyskuun välisenä aikana ja olla esteenä ulkomaanmatkailulle.

Monimuotoinen valoihottuma (eruptio lymorphica solaris)

Monimuotoinen valoihottuma on yleisin valonherkkyyden muoto. Valoihottuman aiheuttaa yliherkkyys auringon UV-säteille ja joskus myös auringon näkyville säteille. Monimuotoisesta valoihottumasta kärsii noin 20 prosenttia aikuisista.

Monimuotoinen valoihottuma ilmaantuu keväällä ensimmäisten auringonsäteiden myötä iho-alueille, jotka ovat talvella tavallisesti pidetään suojattuna. Kaula-aukko, korvanlehdet ja käsivarret ovat tyypillisiä paikkoja ihottumalle. Ihottumaa on monenasteista, suurimmalla osalla se on kuitenkin varsin lievää ja häviää itsestään kesän myötä.

Oireet

Monimuotoisen valoihottuman oireet ilmenevät usean tunnin jälkeen auringonvalolle altistumisesta. Oireena ovat kutiava, pahkurainen, näppyläinen ihottuma. Joskus voi ilmaantua vesikellukoitakin.

Valtaosa aurinkoihottumasta kärsivistä saa vain lieviä oireita. Ihottuma on usein krooninen eli henkilö herkistyy auringonvalolle joka kevät tai kesä saaden ihottumaoireita.

Hoito

Suojautuminen pahimmalta auringonvalolta (esim. pitkähihainen, suojaava vaatetus) ehkäisee parhaiten ihottuman muodostumista. Usein ihottuma on ohi kesän myötä, koska viimeistään loppukesästä iho on karaistunut auringonvalolle, tämä on luonnollista siedätyshoitoa.

Oireiden hoitoon voi käyttää tarvittaessa mietoa kortisonivoidetta ja kutinan hillitsemiseksi antihistamiinitabletteja. Vaikea ihottuma kuuluu aina lääkärin hoidettavaksi. Ennen aurinkokautta otetusta valosiedätyshoidosta voi olla myös apua.

Sisäsyntyinen valoekseema eli krooninen aktiininen dermatiitti

Tämä on harvinainen ja vaikeampi aurinkoihottuman muoto. Se on useimmiten vanhempien miesten sairaus.

Valolle altistunut ihoalue punoittaa, iho paksunee ja hilseilee, toisinaan esiintyy vetisteleviä näppylöitä. Ihottuma leviää myöhemmässä vaiheessa myös vaatteen suojaamille ihoalueille. Ihottuma pahentuu yleensä vuosien kuluessa. Herkimmät yksilöt saavat oireita jopa lasin läpi suodattuvasta auringonvalosta.

Sisäsyntyinen valoekseemaa hoidetaan ensisijaisesti suojautumalla auringonvalolta, lisäksi hoitona voi olla kortisoni, siedätyshoito ja tiettyjä solunsalpaajalääkkeitäkin käytetään vaikeimpien tapausten hoitona.

Tutkimukset

Ihotautien klinikoilla tehdään valokokeita, joiden avulla voidaan selvittää mahdollista valoihottumaa. Koe tehdään käytännössä UVB- ja joskus myös UVA-valolla selän tai olkavarsien ihoon. Monimuotoista valoihottumaa selvitettäessä tehdään usein toistokoe, jossa samaa ihoaluetta valotetaan useana päivänä peräkkäin. Seuranta-aika on 5 – 7 vuorokautta.

Lähteet: Duodecim, Allergia -ja Astmaliitto, Valoihottumayhdistys

Julkaistu: 29.11.2013