Terve.fi

Makuuhuoneen kutsumattomat vieraat

Makuuhuoneen kutsumattomat vieraat
Seksuaalisuus on ihmiselle se kaikista intiimein ja salatuin asia. Jokaisen meistä on itse tehtävä matka omaan seksuaalisuuteemme, löydettävä omat rajamme ja tunnistettava omat halumme ja toiveemme. Ja sitten niistä pitäisi osata puhua kumppanille.
Julkaistu: 24.11.2013

Näin opastaa seksologi Tarja Sandberg Väestöliitosta.

- Seksuaalisuus on mieletön voimavara ja yksi tärkeimpänä pidetty onnellisen parisuhteen perusta. Seksuaalista mielihyvää arvostetaan ja suuri osa nautinnosta tulee myös siitä, kun kokee kumppaninsa nauttivan, Sandberg kertoo.

Miksi seksiä sitten halutaan?

- Kyllä ensisijainen syy on nautinto. Ihminen kaipaa myös emotionaalista läheisyyttä, hän haluaa valloittaa kumppaninsa ja miksei purkaa jännitystäkin. Miellyttämisen tarve ja se, että kumppani haluaa seksiä, ovat yhtälailla seksin motiiveja.

Huolestuttava asia Sandbergin mielestä on seksuaalinen haluttomuus, joka on lisääntynyt erityisesti naisten keskuudessa.

- Riski haluttomuuteen kasvaa iän myötä, mutta se on ongelma jo nuorilla, työikäisillä naisilla. Tämä kertoo suorituskeskeisestä yhteiskunnastamme. Pitää hoitaa työ, koti ja lapset, olla pomo, puoliso, äiti, isä, rakastaja, ystävä ja niin edelleen. Aika ei riitä kaikkeen, ellei sen itse halua riittävän, hän kertoo.

Suomalainen tuntee seksuaalista halua muutaman kerran viikossa. Miehet ovat halukkaampia kuin naiset, mutta on tärkeää tietää, että seksuaalinen halu on miehille naisia useammin jotakin muuta kuin pelkkää yhdyntähalua. Ennen naisen aloitteellisuus koettiin epäsopivana, nyt miehet ovat onnellisia, kun heidät vietellään. Naisen aloite on merkki miehelle, että hän on edelleen haluttava naisen silmissä.

Tappaako lama seksin?

Tutkimusten mukaan tilapäisiä suhteita ei arvosteta aikaisempaa enempää ja asenteet uskottomuutta kohtaan ovat kiristyneet.

- Parisuhdeterapeuttien ovilla on jonoja, mikä kertoo parisuhteen arvostuksen olevan korkealla tasolla. Ongelmia halutaan ratkoa, Sandberg huomauttaa.

Mutta kuinka käy seksin, kun mahdollinen uhka esimerkiksi työttömyydestä leijuu perheen yllä?

- Taloudelliset vaikeudet heijastuvat parisuhteeseen ja saattavat aiheuttaa ongelmia myös seksiin. Pätkätyösuhteiden ja sitoutumattomuuden malli heijastuu myös ihmissuhteisiin. Kun työtilanteet muuttuvat, muuttuu myös parisuhde. Ihan yhtä lailla ne, joilla on töitä, tekevät pitkiä päiviä, mikä vaikeuttaa mahdollisuuksia järjestää parisuhteelle aikaa. Ihmisten tulisi tällaisissa tilanteissa käyttää seksuaalisuutta voimavarana, ei laittaa sitä kaappiin odottamaan parempia aikoja, sanoo Sandberg painokkaasti.

Naisen kyllä onkin ei?

Puhuminen on perinteinen tapa ratkaista ongelmia, mutta tunteiden ollessa kyseessä vaikeneminen koetaan turhan usein sopivaksi ratkaisuksi. Seksuaalisuuden näkökulmasta uskomattominkin juttu voi jäädä kokematta, tuntematta tai tietämättä, ellei sitä sano ääneen.

Usein kuulee sanottavan, että kumppanin puheiden tulkitseminen on hankalaa, ellei mahdotonta. Kyllä tarkoittaa usein ei ja ehkä voi tarkoittaa lähes mitä tahansa. Tarja Sandbergin mukaan ihminen, joka ei osaa sanoa kunnolla ei, ei todennäköisesti osaa sanoa myöskään kunnolla kyllä.

- Jos ei tunne ja rakasta omaa kehoaan, on hankalaa ilmaista itseään: puhumaan omista toiveistaan, ehdottamaan uusien asioiden kokeilemista ja ennen kaikkea pyytämään kumppaniaan tekemään sellaista, joka tuottaa nautintoa.

- Tärkeää olisi opetella nauttimaan seksistä ja seksuaalisuudesta sellaisena kuin se kunakin hetkenä ja ajanjaksona elämässä onnistuu. Naiset tarvitsevat välittämistä, ymmärtämistä ja kunnioitusta. Miehet tarvitsevat luottamusta, hyväksyntää ja arvostusta. Ja me kaikki tarvitsemme kaikkia edellä mainittuja, Tarja Sandberg summaa.

Mitä jos ”se” ei toimikaan?

Jos haluttomuus on yleistynyt naisten keskuudessa, on miehilläkin omat ongelmansa. Maassamme arvioidaan olevan noin 200 000 erektiohäiriöstä kärsivää miestä. Vaiva on siis kutsumaton vieras varsin monen pariskunnan makuuhuoneessa.

- Nuoremmassa ikäryhmässä eli noin nelikymppisenä erektiohäiriön taustalla on useimmiten stressi, arjen raskaus, masennus ja parisuhdeongelmat, kertoo urologian erikoislääkäri Lauri Taipale.

- Erektiohäiriöitä voi toki ilmetä vieläkin nuoremmilla, kuten kaksikymppisillä. Tällöin taustalla olevat syyt ovat usein psykogeenisia.

Tämä kuulostaa varsin tutulta, sillä samoja syitähän löytyi seksuaalisen haluttomuuden taustalta.

- Ikäihmisillä syynä taas on usein jokin muu sairaus, kuten sydäntaudit tai diabetes, Taipale täsmentää.

Vielä jokin aika sitten miehet kärvistelivät vaivansa kanssa vuosia ennen kuin uskaltautuivat lääkärin vastaanotolle. Lauri Taipaleen mukaan kynnys hoitoon hakeutumiseen on selvästi madaltunut.

- Suurin osa miehistä saa avun jo vastaanotolla käytävän keskustelun perusteella, joten ei ole mitään syytä pitkittää lääkärille menoa. Usein jo asiasta puhuminen helpottaa. Ja varsin monet saavat sen viimeisen kimmokkeen ja kannustuksen puolisoltaan.

Erektiohäiriön takia hoitoon hakeutuminen voi parhaassa tapauksessa pelastaa hengen, sillä se voi olla ensimmäinen merkki mahdollisesta taustalla olevasta muusta sairaudesta.

Räätälöityä hoitoa

Erektiohäiriön hoito alkaa elämäntapojen muuttamisesta: yleiskunto paremmaksi ja stressitekijät vähemmälle.

Terveellinen ruokavalio sekä mielen ja ruumiin kunnosta huolehtiminen voivat parantaa seksiä ja elämänlaatua, estää erektiohäiriön etenemistä ja pienentää vaaraa sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Erektiohäiriön hoitoon on Suomessa markkinoilla myös tablettilääkkeitä ja siittimeen paikallisesti annosteltavia valmisteita. Hoito räätälöidään aina potilaan tarpeen mukaan. Lääkehoidoista tablettimuotoinen hoito on Taipaleen mukaan se kaikista yleisin.

- On lyhytvaikutteisia, pitkävaikutteisia ja päivittäin otettavia tabletteja. Lyhytvaikutteisella tarkoitetaan 4–6 tunnin vaikutusaikaa, pitkävaikutteisella 36 tuntia, Taipale selventää.

Vaikutusaika puolestaan tarkoittaa sitä, että lääke saa aikaan erektion seksuaalisen kiihottumisen seurauksena noin tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta ja kestää 4–6 tai 36 tuntia.

Injektiohoidon ero tablettihoitoihin on se, että erektion aikaansaamiseksi ei tarvita seksuaalista kiihottumista. Paisuvaiseen pistettävät lääkkeet laajentavat siittimen valtimoita ja aiheuttavat itsestään erektion. Erektio syntyy noin kymmenen minuutin kuluttua pistoksesta. Lievänä haittavaikutuksena voi olla siittimen kipu.

Taipale varoittaa miehiä tilaamasta lääkkeitä netistä tai ostamasta niitä tiskin alta.

- Koskaan ei voi tietää, mitä tällainen laiton tabletti sisältää. Pahimmillaan niistä on löytynyt täysin toista lääkettä tai esimerkiksi tiemaalia.

Olisi ehkä viisaampaa kanavoida tämän tyyppinen rohkeus lääkärin kohtaamiseen ja häätää erektiohäiriö makuuhuoneesta laillisin keinoin.

Kommentoi »