Terve.fi

Lasten syyhy


Syyhy on syyhypunkin aiheuttama yleinen ihosairaus, jonka oireena on voimakas kutina. Syyhypunkki on loinen, joka kaivaa ihoon käytäviä, joihin se munii munansa.
Teksti Toimitus

Munat kuoriutuvat ihon alla 3-8 päivän sisällä ja nuoret punkit siirtyvät ihon pinnalle, jossa ne kehittyvät aikuisiksi ja alkavat paritella. Uudet hedelmöittyneet naaraspunkit kaivavat ihon alle uusia käytäviä, joihin ne sitten munivat munansa.

Syyhy tarttuu erittäin helposti ja sitä voi esiintyä epidemioina kouluissa ja päivähoitopaikoissa. Syyhy tarttuu helposti ihokosketuksessa mutta myös vaatteiden, vilttien tai muiden sellaisten esineiden välityksellä, joita syyhyyn sairastunut on käyttänyt. Syyhy voi tarttua myös sukupuolikontaktissa.

Aika tartunnasta oireiden ilmaantumiseen (itämisaika) on 4-6 viikkoa.

Syyhyn oireet

Syyhyn tärkein oire on voimakas kutina, jota esiintyy noin yhden kuukauden jälkeen tartunnasta. Kutina on voimakkainta öisin, kuumalla säällä sekä kuuman kylvyn jälkeen.

Syyhypunkki on niin pieni, että sitä ei voi nähdä paljaalla silmällä, mutta sen tekemät käytävät voidaan nähdä iholla. Käytävät näkyvät iholla ohuina, rihmamaisia viivoina, jotka voivat tulehtua ja alkaa punoittaa erityisesti silloin, jos niitä raavitaan.

Syyhy voi aiheuttaa iholle pieniä näppylöitä, vesikelloja tai märkärakkuloita sekä raapimisesta johtuvia haavaumia. Syyhypunkin käytäviä on yleensä sormien väleissä ja ranteiden sisäpuolella.

Sitä voi myös esiintyä navan seudulla, kyynärpäissä, nilkoissa, pakaroissa, nänneissä ja peniksessä. Pienet lapset voivat saada syyhyn myös kämmeniin, jalkapohjiin, niskaan ja päänahkaan.

Syyhyyn liittyvät komplikaatiot

Syyhyyn ei yleensä liity komplikaatioita, mutta se tarttuu erittäin helposti ja siksi useat samassa taloudessa elävät henkilöt voivat saada tartunnan samaan aikaan.

Syyhyalueiden raapiminen voi aiheuttaa taudin leviämisen muihin kehon osiin. Raapiminen voi myös aiheuttaa märkärupea, joka on ihon bakteeri-infektio.

Syyhyn hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on syyhy, ota yhteys lääkäriin. Jos diagnoosi on epävarma, lääkäri voi pyydystää punkin ihon alta ja tunnistaa sen mikroskoopin avulla.

Syyhyä hoidetaan yleensä voiteella, joka tappaa syyhypunkit. Noudata lääkevalmisteen ohjeita. Voidetta tulee levittää kaikkialle kehoon, ei siis pelkästään ihottuma-alueelle. Hoito tehdään uudestaan viikon kuluttua. Kaikki henkilöt, jotka asuvat samassa taloudessa syyhyä sairastavan henkilön kanssa, sekä kaikki sukupuolikumppanit tulee hoitaa, vaikka heillä ei olisikaan oireita. Näin voidaan estää tartunnan uusiutuminen.

Kutina voi jatkua useita viikkoja hoidon jälkeen. Se johtuu ihon ärsytyksestä ja ärsytys vaatii aikaa parantuakseen. Jos lapsella on myös bakteeri-infektion merkkejä, se on hoidettava antibiooteilla. Viileät kylvyt, sinkkivoide ja paikalliset steroidit voivat lievittää kutinaa. Suun kautta otettavat antihistamiinit voivat myös lievittää kutinaa, varsinkin öisin.

Syyhyn ennaltaehkäisy

Syyhyn ehkäiseminen lapsilla on vaikeaa. Syyhy ei ole merkki huonosta hygieniasta tai likaisesta ympäristöstä. Uusintatartunnan ehkäisemiseksi on tärkeää, että kaikki syyhytartunnan saaneet sekä henkilöt, jotka ovat olleet läheisessä kontaktissa tartunnan saaneeseen, esimerkiksi päivähoitopaikassa tai koulussa, hoidetaan samanaikaisesti. Myös ne henkilöt, joilla ei ole ihottumaa tai kutinaa, tulee hoitaa.

Syyhy leviää yleensä fyysisen kosketuksen välityksellä, mutta tartunnan voi saada myös esimerkiksi vaatteista, vilteistä ja pyyhkeistä, sillä syyhypunkki selviää hengissä useita päiviä ilman ihokontaktiakin.

Vaatteet ja vuodevaatteet tulee pestä kuumassa vedessä ja kuivattaa kuumassa kuivausrummussa. Sellaiset vaatteet tai esineet, joita ei voi pestä, tulee sulkea muovipusseihin noin viikon ajaksi ennen niiden käyttöä.

Jos lapsellasi on todettu syyhy, siitä on ilmoitettava kouluun tai päivähoitopaikkaan. Lapsi voi palata kouluun tai päivähoitoon sitten, kun hoito on tehty loppuun.  

Julkaistu: 31.10.2013