70-vuotias, näin huolehdit terveydestäsi

70-vuotias, näin huolehdit terveydestäsi
Seitsemänkymppisenä onnellisuus valtaa mielen! Hyvinvoiva mieli parantaa toimintakykyä ja terveelliset elintavat suojaavat muun muassa Alzheimerin taudilta.
Julkaistu 9.3.2020

70–85-vuotiaat ovat onnellisempia kuin keski-ikäiset. Selvä etumatka perustuu seniorien omaan arvioon. Tässä iässä työ ei stressaa, eikä enää tarvitse kantaa huolta lapsista.

Seitsemänkymppisten fyysinen kunto vaihtelee dramaattisesti. Yksi juoksee maratonin, toisella taas on niin paljon kremppaa, ettei enää pääse portaita ylös omin avuin.

– Perimä, elintavat, sairaudet ja eletty elämä vaikuttavat ikääntyvien terveyteen, Stenholm sanoo.

Lihaskunto estää kaatumisia

Jos lihaksissa on voimaa, ihminen säilyttää toimintakykynsä pidempään. Hyvä lihaskunto estää myös tehokkaasti kaatumisia. Ne aiheuttavat herkästi kohtalokkaita murtumia.

Mitä vanhemmaksi elää, sitä enemmän kertyy sairauksia, joiden kanssa on osattava elää.

Hyvinvoiva mieli vahvistaa muuta toimintakykyä

Muistisairaudet heikentävät toimintakykyä merkittävästi. Alzheimerin tauti yleistyy iän myötä. Alle 65-vuotiailla se on harvinainen, mutta jopa viidennes yli 85-vuotiaista sairastaa sitä, naiset miehiä enemmän.

Alzheimerin taudin syy ei ole vielä selvillä, mutta muistisairauksien riskitekijät ovat pitkälti samoja kuin sydän- ja verisuonitautien.

– Terveellinen ravitsemus, liikunta ja aktiivinen elämäntyyli suojaavat aivoja.

Hyvinvoiva mieli vahvistaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Lämpimät välit läheisiin tukevat iäkkään hyvinvointia. Myös mahdollisuus toteuttaa seksuaalisia tarpeita on tärkeä.

Mahdollisuus löytää uusi rakkaus

Heikko elämänlaatu tai vähintään lievä psyykkinen kuormittuneisuus koskettaa joka kymmenettä 60–85-vuotiasta, osoittaa tutkimus. Naisia kuormittaa etenkin puolison hoivaaminen. Tämän kuolema mullistaa identiteetin ja koko elämän.

Jos synkkien päivien välissä ei näy valoa, on tärkeää hakea apua. Pitkittynyt suru heikentää toimintakykyä ja voi laukaista masennuksen.

Hyväkuntoinen vanhuus mahdollistaa sen, että osa naisista löytää rinnalleen uuden rakkauden vielä 80–90-vuotiaina. Uudet liitot ovat keskimäärin onnellisia.

70-vuotias, hoida terveyttäsi näin:

  • Älä laihduta rajusti, ettet menetä lihasmassaa. Tee ruokaremontti tarvittaessa. Lisää liikuntaa. Harjoita lihaskuntoa ja tasapainoa joka päivä.
  • Huolehdi riittävästä D-vitamiinin, kalsiumin ja proteiinin saannista.
  • Pysy aktiivisena. Torjut näin paitsi sydän- ja verisuonisairauksia, myös Alzheimerin tautia.

Asiantuntijat: akatemiatutkija, kansanterveystieteen ja epidemiologian professori Sari Stenholm/Turun yliopisto, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Katainen.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 6/2019.

Kommentoi »