Terve.fi

Onko motivaatiosi kunnossa? Löydä oma tapasi motivoida itsesi

Onko motivaatiosi kunnossa? Löydä oma tapasi motivoida itsesi
Motivaatio on tunnetila, jonka ylläpitämisessä auttaa oikeanlaisten tavoitteiden asettaminen.
Julkaistu 22.3.2013

Kun olet tyytyväinen itseesi, valintoihisi ja elämääsi, koet olevasi motivoitunut. Motivaatio on tunnetila, jonka ylläpitämisessä auttaa oikeanlaisten tavoitteiden asettaminen.

Milloin tunsit viimeksi onnistuneesi? Olit ylpeä itsestäsi? Olit motivoitunut? Minkälaisia ajatuksia ja tunteita tekemisesi herättivät sinussa? Mikä tuolloin aiheutti tämän flow-tilan?

Sisäinen motivaatio tai motivoidu sisäisesti

Onko sinulle tärkeää, että muut huomaavat onnistumisesi? Onko olennaista, että saat välittömän palkkion suorituksestasi? Vai pystytkö motivoitumaan itse, sisäisesti?

Kun olet tyytyväinen omaan työhösi, itseesi ja siihen miten elät, motivaatiosi on sisäisesti välittynyt. Sisäiset tekijät liittyvät ihmisen itsensä toteuttamisen, kehittämisen ja pätemisen tarpeisiin. Kun ihminen on sisäisesti motivoitunut, hänellä on halu oppia uutta, kehittyä ja tehdä merkittävää työtä. Sisäiset tekijät ovat pitkävaikutteisempia kuin ulkoiset tekijät. Tämän vuoksi sisäiset palkkiot ovat yleensä tehokkaampia kuin ulkoiset palkkiot. 

Mistä motivaatio tulee?

Motivaatiota ei voi aamulla painaa päälle ja illalla sammuttaa. Se on tunnetila, joka on yksilöllinen, ja siksi jokaisen on tärkeä tunnistaa oma tapansa motivoitua. Miten voit toteuttaa itseäsi parhaalla mahdollisella tavalla? 

Se vaikuttaa aidosti elämääsi ja valintoihisi.

Mikä riittää minulle? Milloin saan tuon sisäisen hyvän olon tunteen? Onko sinun palkintosi pala kakkua, rauhallinen saunahetki, meditatiivinen lepo piikkimatolla vai kaukomatka? Yleensä ihminen motivoituu, jos hän kokee tekevänsä asioita joilla on merkitystä ja hän voi itse vaikuttaa asioihin.

Tavoitteet motivaation apuna

Tavoitteet auttavat motivoitumaan. Tavoitteet voivat olla ajatuksina mielessäsi, mutta tehokkaampaa on niiden kirjoittaminen ylös. Jotta tavoite on toimiva, kannattaa muistaa, että:

  • Voit muuttaa vain itseäsi!
  • Ajattele toiveesi/tavoitteesi todeksi, jolloin vahvistat niiden toteutumista!
  • Tee niitä asioita, joita haluat, ei niitä joita sinun pitäisi tehdä!
  • Tee tavoiteestasi mitattava! 
  • Ole tarkka – sitä saat, mitä tilaat!

Toimintasuunnitelman laatiminen ja realistisen tavoitteen asettaminen auttavat saavuttamaan määränpääsi. Muista, että matka on yhtä tärkeä kuin päämäärä. 

Ole armollinen itsellesi, oli tavoitteesi liikunnan lisääminen, muutaman lisäkilon karistaminen tai kesken jääneen tutkinnon loppuunsuorittaminen. Pieni repsahdus tai aikataulun viivästyminen ei ole epäonnistumista, vaan inhimillistä.

Miten voin vahvistaa motivoitumistani?

Kun olet laatinut toimintasuunnitelman ja sinulla on asetettuna tavoite, voit luoda itsellesi oman polun kohti tavoitetta. Jokainen askel, jonka astut vie sinut lähemmäksi päämäärää ja vahvistaa onnistumisen tunnetilaa.

Kun päätät itse omat tavoitteesi ja muokkaat ne arkeesi ja elämäntilanteeseesi sopiviksi, on niihin helpompi sitoutua pidemmäksikin aikaa. Polun pää on jo näkyvissä, lähde seuraamaan sitä ja saat lisäevästystä muutosmatkallesi.

Teksti: Pia Gran, LCF Life Coach

Kommentoi »