Sairaudet

Ihottumat - Kotihoito

Kuinka lapsen erilaisia ihottumia hoidetaan kotona? Milloin tulee kääntyä lääkärin puoleen? Lue lasten ihottumista.

Teksti Terve Media Oy
19.8.2011 Terve.fi

1. Bakteeriperäiset ihotulehdukset on hoidettava paikallisella antiseptisella tai antibakteerisella aineella. Paikallinen hoito on useimmiten riittävä, mutta joskus tarvitaan antibioottihoitoa suun kautta. Jos leesiot ovat laaja-alaiset tai leviämässä, soita lääkärille.

2. Ekseeman ollessa kyseessä on tärkeää muistaa, että kutinan aiheuttaa ihon kuivuus. Kosteuttavien voiteiden ja öljykylpyjen tiheä käyttö pehmentää ihon ja auttaa ennaltaehkäisemään kutinaa, joka johtaa raapimiseen ja sitä seuraavaan ihon vaurioitumiseen.

3. Atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla ekseema voi pahentua joistakin ruoka-aineista. Yritä tunnistaa nämä ja välttää niitä, mikäli mahdollista.

4. Lapsen iho on ohut ja herkkä. On tärkeää välttää voimakkaita aineita kuten puhdistusaineita ja hajusteita, jotka voivat ärsyttää ihoa ja tehdä sen alttiimmaksi vaurioille ja ihottumille. Vältä hajustettuja saippuoita. Pikkulapsen ihon peseminen liian voimakkaalla saippualla poistaa ihon luonnollisen suojaavan öljykerroksen.

5. Jos lapsesi on juuri alkanut käyttää uutta lääkettä ja hänelle tulee ihottumaa, ota välittömästi yhteys lääkääriin.

6. Kaikkiin kutiaviin ihottumiin ja erityisesti ekseemaan antihistamiinien (kuten difenhydramiinin) antaminen suun kautta vähentää kutinaa ja helpottaa usein ihottumaa. Antihistamiinien antaminen ennen nukkumaanmenoa voi olla erityisen helpottavaa, sillä lääke tekee lapset usein uneliaiksi. Vältä antihistamiinivoiteita, sillä ne voivat ärsyttää ihoa ja saada ihottuman pahenemaan. Viileät kauraa, laventelia ja vaniljaa sisältävät kylpyöljyt helpottavat myös kutiavaa ihottumaa. Kylvyn jälkeen mentolia sisältävää sinkkivoidetta tai ruokasoodaa (leivinjauhe) liuoksena voidaan levittää iholle.

7. Paikallisiin kutiaviin ihottumiin voit levittää 1 % hydrokortisonivoidetta, jos ihottuma ei ole sienen, vesirokon tai bakteeritulehduksen aiheuttama.

8. Älä anna ihottumasta kärsivän lapsen pitää tiukkoja vaatteita, jotka ärsyttävät ihoa lisäten siten kutinaa.

9. Leikkaa lapsen sormenkynnet lyhyiksi raapimisen ja siihen liittyvän haavatulehdusriskin ennaltaehkäisemiseksi.

10. Tiheät vaippojen vaihdot ja hyvä yleishygienia ennaltaehkäisevät usein vaippaihottumaa.

Melkein kaikki ihottumat pahenevat auringossa ja kuumien kylpyjen jälkeen. Yritä välttää näitä, mikäli mahdollista.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi