60-vuotias, näin huolehdit terveydestäsi

60-vuotias, näin huolehdit terveydestäsi
Kokeneen kuusikymppisen kehossa näkyy, miten hän on elänyt edeltävät vuosikymmenet. Asiantuntijat neuvovat, miten kuusikymppinen voi huolehtia terveydestään.
Julkaistu 9.3.2020

Kuusikymppiset elävät keski-iän ja vanhuuden välissä niin kutsuttua kolmatta ikää. Silloin harrastetaan, matkustellaan ja toteutetaan unelmia. Eläkkeelle jääminen voi olla kriisi, mutta parhaimmillaan se vapauttaa nauttimaan elämästä uudella tavalla.

Elimistössä tapahtuu ikääntymismuutoksia. Tässä iässä alkaa näkyä, miten ihminen on elänyt edelliset vuosikymmenet. Pahimmassa tapauksessa terveysongelmat kasaantuvat. Kuusikymppisillä on jo kohonnut riski sairastua vakaviin sairauksiin.

Syöpien riski kasvaa

Puolet rintasyövistä löydetään yli 60-vuotiailta naisilta. Se on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Ainakin joka kymmenes sairastuu.

– Elintapojen lisäksi sairastumisriskiin vaikuttavat perinnölliset ja hormonaaliset tekijät, Sari Stenholm sanoo.

Myös suolistosyöpä todetaan tavallisesti yli kuusikymppisenä. Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä Suomessa, ja se yleistyy. Tänä vuonna sitä seulotaan ensi kertaa joissakin kunnissa juuri 60–69-vuotiailta.

Tässä iässä diagnosoidaan yhä enemmän muitakin syöpiä: kohtu-, munasarja-, okasolu- ja tyvisolusyöpää.

Ehkäise sairauksia elintavoilla

Syöpää hoidetaan aiempaa tehokkaammin. Esimerkiksi rintasyövän ennuste on parantunut huimasti seulontojen ja uusien hoitojen myötä. Terveillä elämäntavoilla voi vähentää sen uusiutumisen riskiä.

– Tämä on monille herättävä hetki alkaa pitää itsestä huolta, Stenholm sanoo.

Samat terveet elintavat ehkäisevät myös muita tässä iässä yleistyviä sairauksia.

Huolehdi painosta ja verenpaineesta

Tyypin 2 diabetesta sairastaa reilut 10 prosenttia kuusikymppisistä naisista. Sairaus periytyy herkästi. Jos pysyy normaalipainoisena, sen puhkeamista voi kuitenkin ehkäistä. Tyypin 2 diabeteksella on yhteys metaboliseen oireyhtymään. Vatsaonteloon ja sisäelimiin kertynyt rasva haittaa insuliinin imeytymistä.

Lähes 70 prosentilla kuusikymppisistä naisista on kohonnut verenpaine. Liikunta, terveellinen ruoka ja tupakoinnin välttäminen ehkäisevät myös sydän- ja verisuonitauteja.

Tarkastuta silmät

Käy silmälääkärissä viimeistään nyt. Silmänpainetauti glaukooma ei oireile alkuvaiheessa mutta voi edetä nopeasti ja johtaa näkökentän kaventumiseen.

Moni kuusikymppinen on erinomaisessa vedossa. Kun elintavat ovat kunnossa, edessä voi olla kymmeniä vuosia tervettä elämää.

60-vuotias, hoida terveyttäsi näin:

  • Torju syöpää: pidä paino kurissa ja liiku tarpeeksi.
  • Käytä alkoholia kohtuudella. Yli 65-vuotiaan keho sietää huonommin alkoholia kuin ennen. Riskiraja on nyt enintään 0–2 annosta päivässä, 7 annosta viikossa.
  • Osallistu maksuttomiin syöpäseulontoihin. Tutki itse rintasi joka kuukausi: Tarkastele niiden kokoa, muotoa, ihon väriä sekä nännien väriä ja muotoa.
  • Pidä yllä lihaskuntoa, notkeutta ja kehitä tasapainoa. Treenaa näitä 2–3 kertaa viikossa. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi kuntosali, jooga ja tanssi. Harrasta lisäksi reipasta liikuntaa vähintään 2,5 tuntia viikossa.

Asiantuntijat: akatemiatutkija, kansanterveystieteen ja epidemiologian professori Sari Stenholm/Turun yliopisto, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Katainen.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 6/2019.

Kommentoi »