Terve.fi

5 superruokaa odottajalle

5 superruokaa odottajalle
Raskausaikana et pidä huolta vain omasta vartalostasi, vaan autat myös sisälläsi kasvavaa vauvaa kehittymään ja kasvamaan.
Julkaistu 13.10.2008

Terveellisen ruokavalion rinnalla yhtä tärkeää on se, mitä ruokia sinun tulisi välttää. Useimmilla naisilla suurin huolenaihe on nimenomaan se, mitä he saavat ja mitä he eivät saisi syödä.

Raskausaikana vältettävistä ruoka-aineita voi lukea lisää Helistimen artikkelissa Raskaudenaikaiset ruokavaliosuositukset – mitä tulisi välttää?

Tässä kuitenkin muutamia odottajalle suotuisia ruokia, joiden avulla saa tärkeitä ravintoaineita ja voi taata lapselleen parhaat mahdolliset kasvuainekset:

1. Täysjyvätuotteet

Eräässä ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että 24 grammaa kuituja päivässä vähentää raskauskouristuksen (raskausmyrkytykseen liittyvä kouristuksellinen vaihe) riskiä huimat 51 prosenttia.

Tämän lisäksi lisäkuidut voivat vähentää ummetusta sekä auttavat sinua välttäämään toista yleistä raskausvaivaa: peräpukamia. Mikä tärkeintä, monet kuitupitoiset tuotteet sisältävät foolihappoa, joka vähentää synnytysvaurioiden riskiä.

2. Appelsiinimehu

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan jo kaksi lasillista appelsiinimehua päivässä voi vähentää verenpainetta suotuisasti. Tämän on erityisen tärkeää mikäli sinulla on raskausaikana korkea verenpaine. Korkea C-vitamiinin määrä saattaa myös auttaa vähentämään raskauskouristuksen riskiä.

Appelsiinimehu sisältää myös kohtalaisen hyvin foolihappoa: saat noin 15 prosenttiä päivän tarpeesta 2 desilitran lasista.

3. Banaani-mansikkasmoothie

Tämä juoma on niin täynnä vauvaystävällisiä ravintoaineita, että se voi auttaa vähentämään raskausajan vaivoja. North Carolinan yliopiston tutkimuksissa todettiin, että vähäinen C-vitamiinin saanti raskauden aikana saattaa altistaa ennenaikaiselle vedenmenolle, mikä on suurin syy ennenaikaiseen syntymään.

Paljon kalsiumia sisältävät ruoat, kuten jugurtit ja maito voivat auttaa kontrolloimaan nesteiden kertymistä elimistöön, mikä taas auttaa pitämään verenpaineen kurissa.

Näin teet banaani-mansikkasmoothieen: Sekoita banaania ja mansikoita vähärasvaiseen maitoon tai jugurttiin. Lisää vähän jäitä ja sekoita tehosekoittimella kunnes juoma on kermaista ja tasaista.

4. Lohi

Tutkimusten mukaan jo 200 grammaa lohta viikossa vähentää ennenaikaisen syntymän riskiä 7,1 prosentista vain 1,9 prosenttiin.

Voit auttaa vastasyntynyttä nukkumaan paremmin jo etukäteen syömällä lohta raskausaikana. Journal of Clinical Nutrition-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vauvoilla, joiden äidit söivät kalan rasvahappoja raskauden viimeisellä kolmanneksella, oli terveemmät unirytmit. Keskeinen kyseessä oleva ravintoaine on DHA – omega 3-rasvahappo, jota on runsaasti kylmien vesien kaloissa, kuten lohessa.

5. Vähärasvainen jugurtti

Vähärasvaisen jugurtin raskausajan edut ovat runsas kalsium- ja proteiinipitoisuus, jotka molemmat ovat tärkeitä kehittyvälle lapselle. Nämä samat ravintoaineet auttavat vähentämään lihaskramppeja, jotka häiritsevät joitakin odottavia äitejä.

Kalsium vähentää myös turpoamista ja nesteen kertymistä elimistöön. Tämän lisäksi lääketieteellinen kirjallisuus osoittaa, että jugurtin syöminen raskausaikana näyttäisi vähentävän hiivatulehduksen riskiä.

Aiheesta kirjoitti CBS News 1.10.2008 “Tips for eating healthfully while pregnant”

Lue lisää:

Noora Dahmane, toimittaja

Kommentoi »