Terve.fi

Makeanhimo yhteydessä alkoholismiin

Makeanhimo yhteydessä alkoholismiin
Voimakas makean aiheuttama mielihyvä on yhteydessä taipumukseen käyttää runsaasti alkoholia.
Julkaistu: 28.11.2006
Sekä eläin- että ihmiskokeissa on havaittu, että voimakas makean aiheuttama mielihyvä on yhteydessä taipumukseen käyttää runsaasti alkoholia. Ne, jotka pitävät makeinta testiliuosta miellyttävimmän makuisena, näyttävät olevan perinnöllisesti altteimpia alkoholismille.
Pelkkä makeanhimo ei kuitenkaan riitä ennustamaan alkoholismia vaan kokeilunhaluinen persoonallisuus ja makeanhimo yhdessä näyttävät ennustavan tätä. Yhdysvaltalaiseen tutkimukseen osallistui 165 henkilöä, jotka oli otettu kuntoutukseen alkoholismin, huumeriippuvuuden tai perheessä esiintyvien päihdeongelmien takia.
Osallistujille tehtiin terveystarkastus, minkä lisäksi he täyttivät persoonallisuutta kartoittavan kyselylomakkeen. Heille tehtiin lisäksi makean aistimisen testi ja selvitettiin heidän perhehistoriansa alkoholismin valossa. Makeannälkä oli vahvasti yhteydessä isän alkoholismiin.
Kokeilunhaluinen persoonallisuus näytti lisäävän voimakkaasti alkoholismin riskiä. Miehet olivat selvästi alttiimpia alkoholismille kuin naiset. Näyttää siltä, että varsinkin miehillä makean aikaansaama voimakas mielihyvä yhdessä kokeilunhaluisen persoonallisuuden kanssa altistaa alkoholismille.
Alkoholismi jaetaan usein kahteen tyyppiin. Ykköstyyppiä, joka periytyy sekä äidiltä että isältä, esiintyy sekä miehillä että naisilla, mutta enemmän miehillä. Sen puhkeamiseen tarvitaan sekä perinnöllinen alttius että ympäristötekijöitä. Siihen sairastuvat pyrkivät saamaan hyväksyntää ja saattavat juoda kausittain.
He ovat usein humalassa pikemminkin rauhallisia ja kärsivät syyllisyyttä juomisestaan. Isältä periytyvä kakkostyyppi, jossa perinnöllinen komponentti on ilmeisesti vahvempi, esiintyy miehillä, jotka ovat kokeilunhaluisia, riskejä herkästi ottavia sekä humalassa arvaamattomia ja väkivaltaisia. He juovat ykköstyyppiä useammin päivittäin, eivätkä kadu juomistaan eivätkä tekojaan. He sortuvat usein rikolliseen käyttäytymiseen. Kakkostyypin alkoholismi alkaa yleensä aikaisemmin kuin ykköstyypin, usein jopa ennen aikuistumista.
Lue lisää:
Kommentoi »