Terve.fi

Parempia kuulokojeita

Parempia kuulokojeita
Korvantauskojeet eivät tuki korvakäytävää, joten monet pitävät niitä muita kuulolaitteita miellyttävämpinä.

Markkinoilla on monenkokoisia ja -muotoisia kuulolaitteita. Myös niiden laitteistot ovat monien nykypäivän elektronisten laitteiden tavoin muuttuneet uusimman tekniikan ansiosta yhä pienemmiksi.

Huolimatta teknisestä kehityksestä kaikissa tämänkin päivän kuulolaitteissa on samat kolme osaa: ääntä vastaanottava mikrofoni, ääntä vahvistava prosessori ja pieni kaiutin. Kaiutinta kutsutaan joskus vastaanottimeksi, mikä voi johtaa harhaan.

Joissakin kuulolaitteissa kaikki kolme osaa on integroitu yhteen yksikköön. Näiden kojeiden koko vaihtelee, mutta ne voivat olla tarpeeksi pieniä mahtuakseen korvakäytävään, jolloin ne ovat tuskin näkyvissä.

Pieni koko saattaa myös aiheuttaa ongelmia. Pienimmät mallit saattavat luiskahtaa pois paikoiltaan. Säätimiä voi olla vaikea käyttää. Joskus korvakäytävässä sijaitseva kuulolaite saattaa lisätä vahan kertymistä korvakäytävään. 

Korvantauslaitteen sijainti on edullinen

Korvantauslaite on yksi vaihtoehto. Tässäkin mikrofoni, vahvistin ja kaiutin on tavallisesti integroitu yhteen, tosin mutkaiseen korvan takana pidettävään yksikköön. Vahvistettu ääni kulkee ohutta, onttoa putkea pitkin korvakäytävään.

Vaikka korvantauskojeet saattavat näyttää hieman vanhahtavilta, niillä on paljon hyviä puolia. Komponentit ovat isompia, joten korvantauskojeet voivat olla voimakkaita. Niinpä ne voivatkin lisätä äänen voimakkuutta jopa 80 desibeliä. Tämä vastaa suunnilleen eroa kuiskauksen ja autontorven välillä. Korvantauslaitteet ovat yleensä myös kestävämpiä ja ne on helpompi pitää puhtaana.

Korvatauskojeilla on tosin haittapuoliakin. Rock-konsertin lavalla tai lähellä kuulolaitetta voi ilmetä ns. akustinen kierto, jossa mikrofoni sieppaa vahvistetun äänen yhä uudelleen. Tällöin ääni voi jäädä kiertämään. Tämän ilmiön minimoimiseksi korvantauskojeet on perinteisesti suunniteltu siten, että korvakappale peittää korvakäytävän suun. Tällaisissa malleissa ääni suunnataan korvakäytävään, joten se ei kovin herkästi karkaa mikrofonin ulottuville aiheuttamaan akustista kiertoa.

Tällaiset korvakappaleet ovat kuitenkin huomiota herättäviä, mikä on epäkohta, koska monet kuulolaitetta tarvitsevat eivät suostu sellaista käyttämään pelätessään näyttävänsä ikäistään vanhemmalta. Monia saattaa myös kiusata tuntemus siitä, että korvakäytävä on tukittu.

Ehkä isoimpana ongelmana on kuitenkin se, että korvakappale voi saada tietyt äänet, erityisesti käyttäjän oman äänen, kuulostamaan ontolta ja oudolla tavalla normaalia matalammalta. Tuntuu siltä kuin tukkisi korvansa sormillaan.

Vääristyminen johtuu siitä, että ääniaallot, joista osa johtuu kalloluun läpi, jäävät loukkuun korvakappaleen taakse. Korvakappaleissa on tätä ilmiötä vähentäviä ilmastointikanavia, mutta ne eivät poista vääristymää kokonaan. 

Aikaisemmissa korvantauskojeissa korvakappale peitti korvakäytävän akustisen kierron. Uudemmissa malleissa korvakappale jättää korvakäytävän vapaaksi.

Avoin korvantauslaite

Vaikka akustista kiertoa esiintyy yhä, kuulolaitteiden suunnittelijat ovat keksineet keinoja vähentää tätä ilmiötä nerokkailla sensoreilla, jotka havaitsevat ongelman ja estävät sitä. Akustisen kierron paremman hallinnan ansiosta korvakäytävää ei tarvitse peittää äänen karkaamisen estämiseksi.

Niinpä käytännöllisesti katsoen kaikki kuulolaitevalmistajat tekevät korvantauskojeita, jotka jättävät korvakäytävän avoimeksi. Näissä malleissa on yhä pieni korvakäytävässä pidettävä osa, mutta tämä päästää ilman vapaasti kulkemaan ja on korvakäytävässä vain pitääkseen paikallaan ohuen putken, jonka kautta ääni johdetaan korvakäytävään. Joissakin malleissa nämä pienet laitteet muistuttavat pieniä kirkkaasta, taipuisasta muovista tehtyjä sulkapalloja.

Avoimien korvantauskojeiden korvan takana pidettävät komponentit ovat tulleet koko ajan yhä ohuemmiksi ja sileämmiksi, joten kaiken kaikkiaan kuulokojeet ovat tulleet yhä huomaamattomammiksi.

Luotettavien markkinatilastojen saaminen on vaikeaa, mutta audiologien mukaan avoimet korvantauskojeet ovat hyvin suosittuja. “Ihmiset rakastavat niitä,” sanoo Harvardin yliopiston yhteydessä toimivan Brigham and Women’s Hospitalin audiologi Lisa Walker.

Monien ikääntyessään kokema vähittäinen kuulon heikkeneminen heikentää yleensä eniten kykyä kuulla korkeataajuisia ääniä. Useimmat nykyisin markkinoilla olevat avoimet korvantauskojeet on suunniteltu juuri tämäntyyppisestä kuulon alenemasta kärsiville.

Ihmiset, joiden kuulon alenema koskee matalataajuisia ääniä, tarvitsevat yleensä tehokkaampaa äänenvahvistusta. Tällaiset avoimet mallit eivät sovellu heille, koska liian suuri osa äänestä pääsisi vuotamaan ja aiheuttamaan akustista kiertoa, mitä ei pystytä eliminoimaan edes hienoimmalla akustisen kierron hallinnalla. Näin sanoo Racheal Rush, joka työskentelee audiologina klinikalla, joka toimii Harvardin yliopiston opetussairaalana toimivan Beth Israel Deaconess Medical Centerin yhteydessä.

Kaikkein halvimmat avoimet korvantauskojeet maksavat noin 1 200 – 1 300 dollaria, joten ne ovat useita satoja dollareita perinteisiä korvantauskojeita kalliimpia. Kalleimmat mallit maksavat yli 2 500 dollaria, mutta markkinoilla on keskihintaisia malleja, jotka ovat äänenlaadultaan verrattavissa luksusmalleihin.

Ovatko kuulolaitteet hintansa väärtejä?

Eräiden arvioiden mukaan vain viidennes niistä, jotka voisivat hyötyä kuulokojeesta, käyttävät sellaista. Raha on osoittautunut isoksi vedenjakajaksi. Medicare ja monet sairausvakuutusyhtiöt eivät korvaa kuulolaitetta, joten ne edustavat suurimpia suoranaisia terveysmenoja, joita yhdysvaltalaiset joutuvat itse maksamaan.

Monet sinnittelevät huonon kuulonsa kanssa kotikonstein. Niinpä monet yksinkertaisesti säätävät televisionsa ja radionsa äänen kovemmalle, mutta kuulevat silti kohtalaisen hyvin puhuessaan puhelimessa.

Kun taustamelua on liikaa tai kun moni ihminen puhuu yhtä aikaa, jo lieväkin kuulon alenema alkaa haitata. Walkerin mukaan avoin korvantauskoje saattaa ratkaista tällaisesta ongelmasta kärsivien ihmisten kuulo-ongelman. Se on hänen mukaansa erityisesti liikemiehen tai kirurgin kuulokoje.

Objektiivisten ja luotettavien kuulolaitevertailujen löytäminen on vaikeaa. Tämä koskee myös uudenaikaisia avoimia korvantauskojeita. Laitevalmistajat sponsoroivat usein varhaisia kliinisiä kokeita. Kun puolueettomat tutkimukset saadaan valmiiksi, niissä testatut mallit ovat usein jo käyneet vanhanaikaisiksi.

Niinpä kuulokojeiden maailmassa eivät lääketieteellisissä aikakauslehdissä julkaistut isot tutkimukset määrääkään innovaation kohtaloa, vaan myyntiluvut. Avoimet korvantauskojeet näyttävät tarjoavan tiettyjä etuja, mutta vasta aika näyttää, jatkuuko niiden kysyntä voimakkaana.

Copyright © 2007 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Julkaistu: 7.1.2008
Kommentoi »