Terve.fi

Lapsen sairastelu uuvuttaa koko perheen

Lapsen sairastelu uuvuttaa koko perheen
Lapsiperheen elämään kuuluvat flunssat, rokot, allergiat ja tapaturmatkin. Kun lapsi sairastaa, joutuu koko perhe koetukselle. Huoli pienen tilasta voi aiheuttaa vanhempien mielessä stressiä ja unettomuutta.
Julkaistu: 8.10.2007

Toisinaan joudutaan myös ihan konkreettisien ongelmien eteen, kun lapsen itku valvottaa työssäkäyvää vanhempaa uupumukseen asti. Työssä käyvällä alle 10-vuotiaan lapsen vanhemmalla on oikeus jäädä pois työstä lapsen sairauden ja hoidon järjestämisen takia neljäksi päiväksi. Se ei kuitenkaan ole kaikille aina mahdollista. Miten lapsiperheen sairauksia voisi ennaltaehkäistä? Mikä auttaa vanhempia jaksamisessa.

Jo perheenlisäystä suunnitellessa vanhempien oma hyvä kunto ja terveelliset elämäntavat valmistavat mahdollisimman normaaliin raskauteen ja täysi-ikäisen, terveen vauvan syntymään. Mikäli äidillä on perussairauksia ja lääkehoitoja, nämä tulee tarkistaa neuvolassa tai äitiyspoliklinikalla jo ennen hedelmöittymistä. Suomessa neuvolakäynneillä odotusajan vointi ja elämäntavat ovat yleensä tarkassa seurannassa.

Kehon muutoksien lisäksi odottavan äidin mieli muuttuu ja usein luonnostaan siirtyy tulevaan aikaan vauvan kanssa. Kannattaa alustavasti suunnitella myös tulevat käytännön järjestelyt, kuten hoitovapaat, sen jälkeinen päivähoito ja muut perheen arkiset pelisäännöt huomioiden perheen rakenne ja talous.

Parisuhteesta huolehtiminen on yksi tärkeimpiä perheen hyvinvoinnin ja voiman lähteitä. Mikäli isovanhempia tai muita vauvan hoitoon halukkaita sukulaisia tai tuttavia on olemassa, ovat he tarpeen tullen kullan arvoisia. Tulevan lapsen tapaturma- ja sairauskuluvakuutus on syytä hankkia hyvissä ajoin ennen synnytystä.

Lapsen sairasteluun varautuminen on jo odotusaikana viisasta

Terve vauva on jokaisen perheen toive. Vaikka varsinaisilta pitkäaikaisilta sairauksilta välttyisikin, lapsiperheissä sairastetaan paljon. Alle kolmevuotiaat suomalaislapset sairastavat lähes 10 flunssaa vuosittain. Sen lisäksi lapsiperheissä yleisiä ovat korva- ja keuhkoputkentulehdukset, muut hengitystietulehdukset, oksennus-ripulitaudit, silmätulehdus, ihottumat, rokkotaudit sekä tapaturmat.

Erityisen hankalaa on vauva- ja taaperoikäisten sairastaminen, kun pikkupotilas ei kykene itse kertomaan vaivojaan. Pieni lapsi oireilee kokonaisvaltaisesti käyttäytymällä poikkeavasti, nukkumalla ja syömällä huonosti – ja itkien.

Ensioireita kannattaa jäädä heti seuraamaan, vaikka sairastuminen romuttaisi rutiinit. Pienen lapsen voinnin paheneminen saattaa tapahtua tunneissa, mikäli on kyse vakavasta sairaudesta ja toisaalta paraneminen alkaa lievemmässä taudissa saman tien kun oireita päästään kotona heti hoitamaan.

Terveydenhoitaja tai lasta hoitava lääkäri voi kirjoittaa todistuksen lapsen sairaudesta johtuvasta tilapäistä hoidosta. Myös vanhemmalla, joka ei asu lapsen kanssa samassa taloudessa, on oikeus hoitovapaaseen. Lain mukaan hoitovapaa on palkatonta, mutta tulkinta vaihtelee eri aloilla.

Usein äkillinen töistä poisjäänti sairaan lapsen hoidon takia aikaan saa vanhemmille paineita ja syyllisyydentunteita. Kotona lasta hoitava vanhempi on kuitenkin korvaamattomampi kuin työroolissaan. Huono vaihtoehto on yrittää selvitä molemmista, vaikkapa lapsen vieminen hoitoon lääkittynä ja omatunto soimaten yrittää selvitä työpäivästä. Tällaisessa tilanteessa toivoisi apuvoimia kotiin saatavan joko omasta sukulais- tai tuttavapiiristä, eri järjestöjen, kuten Mannerheimin lastensuojeluliitto, tai yhteiskunnan puolesta kodinhoitajan muodossa.

Joissakin työpaikoissa on modernisti varauduttu tilanteeseen järjestämällä hoitaja kotiin työnantajan kustannuksella, jotta vanhempien taakka helpottuisi ja työnteko välttämättömin osin sujuisi sairastamisesta huolimatta. Ääritilanteessa tai hoitoresurssien puutteessa apua voi hakea myös Ensi- ja turvakodista.

Pitkäaikaiseen lapsen sairastamiseen saa tietoa ja tukea eri potilasjärjestöiltä. Kela osallistuu kustannuksiin osittaisen hoitorahan ja hoitotuen muodoissa. Omalta kunnalta on mahdollista hakea myös lapsen sairastamisen perusteella omaishoidon tukea.

Kirjoittaja: Tuula Karhi, erikoislääkäri

Kommentoi »