Terve.fi

Poskiontelopunktio

Poskiontelopunktion tarkoitus on huuhtoa poskionteloissa oleva tulehduserite pois.

Potilasohje

Poskiontelopunktion tarkoitus on huuhtoa poskionteloissa oleva tulehduserite pois. Sitä voidaan käyttää myös diagnostiikassa, jolloin ulos tulevan huuhteluveden perusteella voidaan arvioida infektiotilannetta.

Ensin lääkäri puuduttaa pistokohdan joko puudutesuihkeella tai puudutepumpuleilla tai molemmilla. Puudutepumpuleihin lisätään usein pieni määrä adrenaliinia, mikä vähentää pistokohdan verenvuotoa ja pidentää puudutusvaikutusta.

Pistokohta sijaitsee nenässä alakuorikon alla, noin 1 – 2 cm syvällä. Itse punktiossa lääkäri asettaa neulan kärjen oikeaan kohtaan ja työntää kärjen kivuttomasti poskionteloon ohuen luisen seinämän läpi. Kun neulan kärki on poskiontelossa, voidaan aloittaa huuhtelu. Yleensä poskiontelot huuhdellaan muutamalla ruiskullisella lämmitettyä keittosuolaliuosta.

Jos arvellaan, että joudutaan tekemään toistuvia poskiontelohuuhteluita, voidaan tässä yhteydessä poskionteloon uittaa muovinen huuhteluputki eli katetri. Katetrin avulla poskiontelo voidaan huuhdella toistuvasti ilman puudutuksen ja punkteerauksen aiheuttamia vaivoja.

Julkaistu: 27.6.2006
1 kommentti