Terve.fi

Aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä

Aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä
Akne (finnitauti) on yleinen ihosairaus, jota esiintyy jonkin asteisena jopa 90 prosentilla nuorista. Lue lisää aknesta ja aknen hoidosta.
Teksti
Julkaistu 27.6.2006

Akne eli tutummin finnitauti on yleisimpiä nuoruusiän ihosairauksia, jota esiintyy jonkin asteisena jopa 90 prosentilla nuorista. Aknella voi olla suuri vaikutus nuoren itsetuntoon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Taudin hoidot ovat kovasti kehittyneet vuosien varrella, eikä tänä päivänä vaivan kanssa kannatakaan jäädä kotiin murehtimaan.

Tavattoman yleinen talirauhasten sairaus

Aknen taustalla on sekä hormonaalisia että perinnöllisiä tekijöitä. Ongelma piilee talirauhasissa ja ihon sarveiskerroksessa: aknepotilailla talineritys on runsasta ja sen luonnollinen eritys talirauhasen tiehyestä on estynyt.

Akne ilmenee musta- ja valkopäinä (komedoina) sekä tulehtuneina finneinä (märkänäppylöinä tai kystina). Akneen liittyvä tulehdus syntyy sekä talieritteen sisältämien rasvahappojen ärsyttävistä ominaisuuksista että bakteereista. Tyypillisimmillään aknea esiintyy kasvoilla sekä hartioiden ja selän alueella.

Tauti jaetaan alatyyppeihin, joista yleisimmät ovat komedo, märkänäppyläinen- ja kystinen akne. Komedoaknessa ihossa on runsaasti musta- ja valkopäitä, mutta vähän tulehdusmuutoksia. Tavallisessa eli märkänäppyläisessä aknessa edellä mainittujen lisäksi esiintyy nimensä mukaisesti märkänäppylöitä. Kystinen akne ilmenee ontelomaisina tulehduspesäkkeinä ( pahkuroina ), jotka herkästi arpeuttavat ihoa.

Akne vaatii vain harvoin erityistutkimuksia. Aknen kaltaisia ihomuutoksia voivat aiheuttaa myös mm. ruusufinni tai karvatupen tulehdus.

Sopiva hoito akneen löytyy etsimällä

Aknen hoitomuoto valitaan päätyypin ja vaikeusasteen mukaan. Hoidot ovat aina pitkiä ja vaativat motivaatiota. Peitepuikkoja, puuteria ja muita kosmeettisia tuotteita voi käyttää melko vapaasti, kunhan muistaa puhdistaa ihon huolellisesti jälkikäteen. Liian rasvaisia perusvoiteita voi olla syytä akneiholla välttää.

Komedo- ja lievää märkänäppyläistä aknea hoidetaan paikallishoidolla. Tällöin ärtyneet ihoalueet pestään saippualla tai antibakteerisilla pesunesteillä. Monia paikallishoitovoiteita on saatavilla reseptimääräyksellä, mutta esimerkiksi lievään akneen soveltuvaa bentsoyyliperoksidiemulsiota saa reseptittäkin. Kaikki aknehoitovoiteet voivat ärsyttää herkkäihoisia.

Märkäisempään akneen liitetään usein bakteerilääkettä, niin paikallisia kuin suun kautta otettaviakin. Mikäli auringonvalo on selvästi rauhoittanut aknea kesäisin, lääkäri päätyy joskus ohjaamaan potilaan myös ultraviolettivalohoitoon. Tietyt ehkäisypillerit saattavat myöskin rauhoittaa aknea.

Isotretinoiini on yleensä vain ihotautilääkärin määräämä lääkitys, jota käytetään hankalaan akneen. Sillä on runsaasti sivuvaikutuksia, kuten limakalvojen ja silmien kuivuminen, ja naisten tulee lääkekuurin aikana huolehtia ehkäisystään. Kuurin aikana pitää välttää myös alkoholia ja seurata veriarvoja. Kuuri kestää yleensä useamman kuukauden ajan.

Koska hoitovaihtoehtoja on useita ja tehoissa kovasti yksilöllisiä eroja, akneen kullekin sopivan hoidon löytäminen saattaa vaatia hieman hakemista. Lääkäriin kannattaa mennä jo varhaisessa vaiheessa, jottei rumia aknearpia ehdi kehittyä. Ja onhan suurin osa paikallishoitovoiteistakin vain reseptillä saatavissa.

Kommentoi »