Terve.fi

Psoriaasi ei parane vaatteisiin piilottamalla

Psoriaasi ei parane vaatteisiin piilottamalla
Psoriaasi on yleisimpiä ihosairauksiamme. Jossain muodossaan se koskettaa noin kahta prosenttia suomalaisista. Tyypillisimmillään se ilmenee läiskäpsoriaasina, jonka latinankielinen nimi on psoriasis vulgaris.
Teksti
Julkaistu: 27.6.2006

Tällöin iholle ilmaantuu tarkkarajaisia, hilseileviä läiskiä, jotka saattavat kutista lievästi ja paksun hilseen vuoksi tuntua sormeen karheilta. Läiskien tyyppipaikkoja ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja, mutta muuallakin ne voivat viihtyä lukuun ottamatta kuitenkaan kasvoja.

Tunnetaan myös muita psoriaasin ilmenemismuotoja, kuten hyvin pieniläiskäinen täpläpsoriaasi, taipeissa pesivä taivepsoriaasi sekä onneksi varsin harvinainen koko ihon psoriaasi. Oikeammin psoriaasi ei ole puhtaasti ihon sairaus, vaan oireyhtymä, johon voi liittyä myös niveltulehduksia. Monilla psoriaatikoilla esiintyy myös tyypillisiä kynsimuutoksia: pieniä kuoppia ja sameita, öljyläikkiä muistuttavia väritäpliä.

Stressi usein pahentaa

Psoriaasin taustalla on perinnöllinen alttius, ja sitä esiintyykin usein suvuittain. Ympäristötekijöilläkin on vaikutusta, ja joskus psoriaasi voi puhjeta nopeasti aikaisemmin terveelle iholle, esimerkiksi jonkin infektion tai jonkin muun elimistöä rasittavan tekijän seurauksena. Myös stressi pahentaa usein psoriaasia.

Kerran puhjennut psoriaasi pysyy harvoin täysin oireettomana, vaan se tahtoo uusiutua vaihtelevien ajanjaksojen jälkeen, joskus viikkojen, joskus vasta vuosien kuluessa. Luonteeltaan psoriaasi onkin krooninen sairaus, jonka kanssa on kuitenkin helppo oppia elämään, mikäli kyse on pelkästään muutamasta harmittomasta ja oireettomasta läiskästä. Joskus psoriaasi voi viedä työkyvyn hankalien niveltulehdusten ja toistuvien, kenties sairaalahoitoa vaativien pahentumiskausien takia.

Psoriaatikkojen oma potilasjärjestö Psoriasisliitto on keskeinen tukipilari lievempiäkin psoriaasin muotoja sairastaville. Liitto tarjoaa tukea ja informaatiota sekä toimii aktiivisesti kuntoutusrintamalla järjestämällä ilmastohoitomatkoja, sopeutumisvalmennus- ja hoidonohjauskursseja.

Hoidoksi voiteita ja auringonvaloa

Psoriaasin hoidot vaihtelevat taudin vaikeusasteen mukaan. Lievimmissä muodoissa hoidoksi voi riittää pelkkä riittävän rasvainen perusvoide. Laaja-alaisissa ihottumissa voidaan käyttää voimakkaitakin suun kautta otettavia lääkityksiä.

Psoriaasin hoitona on jo vuosikymmenten ajan käytetty iholle annosteltavia tervalääkkeitä ja hilsekerrosta kuorivia salisyylihappovalmisteita. Kortisonivoiteet eri vahvuuksillaan lievittävät tautiin liittyvää punoitusta ja kutinaa, mutta eivät juurikaan sovellu pitkäaikaiseen käyttöön tai ainoaksi hoidoksi. Ulkoisen hoidon kulmakivenä voidaan pitää kalsipotriolia ja kalsitriolia, joita levitetään voide- tai emulsiovoidepohjassa iholle useiden viikkojen hoitojaksoina. Etenkin alkuviikkoina kortisonivoiteen yhdistäminen hoitoihin voi olla hyödyllistä.

Auringonvalo useimmiten lievittää psoriaasia ja ihotautilääkäreillä on tarjota erilaisia valohoitoja. Sisäiset lääkehoidot toteutetaan aina ihotautilääkärin valvonnassa. Niillä hankalakin psoriaasi voidaan saada lievittymään. Suun kautta otettavat lääkkeet ovat pääsääntöisesti immuunijärjestelmää heikentäviä ja saattavat altistaa erilaisille tulehduksille. Psoriaatikkojen onneksi kehitteillä on koko ajan uusia ja entistä tehokkaampia lääkkeitä.

Kommentoi »