30-vuotias, näin huolehdit terveydestäsi

30-vuotias, näin huolehdit terveydestäsi
Moni kolmekymppinen tuntee, että on elämänsä kunnossa. Silti lihakset alkavat heikentyä jo tässä iässä. Kuinka huolehtia terveydestä tässä elämänvaiheessa?
Julkaistu 9.3.2020

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut, ja moni kolmekymppinen kärsii lapsettomuudesta. Moni liikkuu tässä iässä vähemmän. Rapistuminen jatkuu loppuelämän, ellei treenaa säännöllisesti. Ylipaino on ongelma myös kolmekymppisille. Se näkyy tuki- ja liikuntaelinongelmina. Niska- ja hartiakivusta kärsii silloin tällöin noin 40 prosenttia yli 30-vuotiaista naisista.

– Kiinnitä huomiota työasentoihin. Vetreytä lihaksia töissä ja vapaalla, Stenholm neuvoo.

Raskaus suojaa syöviltä

Suomalainen nainen saa ensimmäisen lapsensa keskimäärin 29-vuotiaana. Ensisynnyttäjien keski-ikä on kuitenkin noussut: jo 12 prosenttia synnyttäjistä saa esikoisensa yli 35-vuotiaana. Yhä useampi jää lapsettomaksi.

– Tahaton lapsettomuus on monille kolme–nelikymppiselle suuri suru, Katainen sanoo.

Raskaus ja imetys suojaavat rinta-, munasarja- ja kohtusyöviltä. Lapsettomilla on suurempi riski sairastua näihin myöhemmin.

Terveelliset elintavat pienentävät vakavan sairastumisen riskiä

Raskaus on iso kuntotesti. Jos on taipumus korkeaan verenpaineeseen, se voi ilmetä raskausmyrkytyksenä. Jos taas on alttius tyypin 2 diabetekseen, odottava äiti voi sairastua raskausdiabetekseen.

– Nämä voivat tulla täysin terveille naisille. Raskausajan ongelmien jälkeen terveelliset elintavat ovat erityisen tärkeitä.

Raskausmyrkytyksen saaneella on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Raskausdiabetes ennustaa suurempaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Työ ja lapset vievät energiaa

Monelle imettävälle äidille voi tulla vaihdevuosioireita: kuumia aaltoja, yöhikoilua, unettomuutta ja mielialan laskua. Imetyksen takia munasarjat uinuvat eikä estrogeenia erity.

Oireita voi lievittää estrogeenikorvaushoidolla, kuten laastarilla tai geelillä. Emättimen kuivuutta voi hoitaa paikallisestrogeenilla.

– Hoitoa ei aina osata hakea, koska oireet laitetaan väsymyksen piikkiin, Katainen sanoo.

Pienet lapset ja kiireinen työelämä voivat viedä energiaa niin, ettei itsestä jaksa pitää hyvää huolta. Stenholm näkee tässä elämänvaiheessa kuitenkin paljon mahdollisuuksia.

– Lapset antavat syyn tsempata omissa elintavoissa. Kun tarjoaa lapsille terveellistä ruokaa ja ulkoilee heidän kanssaan, tulee itsekin syötyä ja liikuttua säännöllisesti.

30-vuotias, hoida terveyttäsi näin:

  • Kuntoile monipuolisesti.
  • Jos toivot lasta, vahvista hedelmällisyyttäsi ja elä suositusten mukaan. Ylipaino, stressi ja liika treeni voivat vaikeuttaa raskaaksituloa.
  • Raskaus löystyttää lantionpohjan lihaksia. Torju vaihdevuosien virtsankarkailuongelmia jumppaamalla lantionpohjalihaksiasi.
  • Jos ruuhkavuodet uuvuttavat, hae apua ajoissa. Vanhempien paha olo heijastuu myös lapsiin.
  • Osallistu maksuttomiin kohdunkaulansyövän seulontoihin. Kutsu tulee viiden vuoden välein.

Asiantuntijat: akatemiatutkija, kansanterveystieteen ja epidemiologian professori Sari Stenholm/Turun yliopisto, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Katainen.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 6/2019.

Kommentoi »