Parikymppinen irtautuu lapsuudenkodista, opiskelee ja astuu työelämään. Tämänikäiset eivät yleensä pohdi terveyttään syvällisesti, sillä valtaosa voi hyvin. Vain harvoilla on kremppoja tai vakavia fyysisiä sairauksia.
Mielenterveysongelmat ovat sen sijaan yleisiä. Varsinkin ahdistuneisuutta diagnosoidaan yhä enemmän nuorilla naisilla.
Vuonna 2018 ahdistuneisuushäiriö oli 18–30-vuotiaiden naisasiakkaiden kolmanneksi yleisin diagnoosi lääkäriasemilla, kertoo Terveystalo. Ahdistuksen edelle menivät vain flunssa ja selkäsärky. Terveystalolla on Suomen suurin potilastietojärjestelmä, jossa on 3,6 miljoonan suomalaisen terveystiedot.
– Opinnot, epävarma ja silppuinen työelämä sekä some ja ulkonäkö voivat aiheuttaa suuria paineita, akatemiatutkija Sari Stenholm sanoo.
Mielenterveys vaikuttaa myös fyysiseen terveyteen
Mielenterveysongelmat järkyttävät nuoren aikuisen elämää suuresti. Opinnot saattavat viivästyä. Voi tulla ongelmia ihmissuhteissa tai pitkiä sairauslomia, jotka haittaavat työuraa. Mielenterveysongelmat rasittavat myös fyysistä terveyttä.
– Jos ei saa ahdistukseltaan nukuttua, ei jaksa liikkua. Epäterveellinen ruoka maistuu ja painoa alkaa kertyä.
Kaksikymppisillä on vähän varsinaisia sairauksia, mutta osalla on jo kohonnut verenpaine, rasva-aineenvaihdunnan häiriö tai tyypin 2 diabetes. Verisuonet voivat alkaa rasvoittua jo parikymppisenä.
– Jos taustalla on vahva perinnöllinen alttius, periaatteessa parikymppinenkin voi saada sydänkohtauksen.
Lue myös: Syötkö tunteisiin? Tunnista syömishäiriö
Seksitaudit ovat riski parikymppiselle
Syömishäiriöt koskettavat tässä iässä. Bulimiaan sairastuu 1–5 prosenttia nuorista naisista, anoreksiaan noin 1 prosentti. Moni kärsii lievemmistä oireista, mutta nekin voivat aiheuttaa suurta kärsimystä ja ongelmia.
Parikymppiset usein vasta hakevat vakiintunutta parisuhdetta. Siksi seksitaudit ovat tyypillinen terveysriski. Yleisin tauti on klamydia, jota on eniten 20–24-vuotiailla. Ikävimmillään se voi hoitamattomana aiheuttaa munajohdinvaurion ja johtaa lapsettomuuteen.
– Seksitaudit leviävät, koska ei ajatella, että tauti voisi osua omalle kohdalle, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Riina Katainen sanoo.
Endometrioosi voi olla kipujen taustalla
Kuukautiskivut ovat yleisiä. Niitä hoidetaan usein hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla. Joskus kipujen taustalla on endometrioosi. Kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella, munasarjoissa tai vatsaontelon pinnoilla. Kuukautisten aikaan kudos vuotaa verta ja aiheuttaa kipua. Hormonaalinen ehkäisy estää taudin leviämistä.
Parikymppisen elimistö kukoistaa, jos elintavat ovat jokseenkin kunnossa. Lihasten suorituskyky ja monet elintoiminnot ovat parhaimmillaan. Siitä kannattaa nauttia!
20-vuotias, hoida terveyttäsi näin:
- Hae apua mielenterveysongelmiin ajoissa.
- Harrasta seksiä fiksusti. Kondomi suojaa seksitaudeilta ja turvaa hedelmällisyyttäkin.
- Mene ilmaiseen PAPA-seulontaan. Jotkin kunnat tarjoavat sitä jo 25-vuotiaille, loput viimeistään 30-vuotiaille.
- Kerro lääkärille kuukautiskivuistasi. Ensisijainen hoitomuoto on hormonaalinen ehkäisy.
- Suojaa ihosi auringolta ja tarkkaile luomia. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä johtuu UV-säteilystä. Mitä enemmän altistuu UV-säteilylle elämänsä aikana, sitä suurempi sairastumisriski on. Ihosyöpäriski kasvaa iän myötä, mutta melanoomaa esiintyy jo nuorilla aikuisilla.
- Liiku monipuolisesti: harjoita kestävyyttä ja voimaa. Näin luot hyvän pohjan myöhempien vuosikymmenten lihaskunnolle.
Asiantuntijat: akatemiatutkija, kansanterveystieteen ja epidemiologian professori Sari Stenholm/Turun yliopisto, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Katainen.
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 6/2019.