Terve.fi

17 asiaa, jotka lapsesi oppii parisuhteestasi

17 asiaa, jotka lapsesi oppii parisuhteestasi
Vanhempien on hyvä muistaa huoltaa myös parisuhdettaan. Eräs syy siihen on se, että vanhempien parisuhde on lapselle ensimmäinen parisuhteen malli. Vanhempien suhteella on valtava vaikutus siihen, miten lapsilla tulee menemään myöhemmässä elämässään.
Julkaistu: 23.4.2012

Ei ole aivan sama, millaisen esimerkin annat lapsellesi. Tässä ivillage.com -sivuston 17 asiaa, jotka lapsesi tulee parisuhteestasi oppimaan.

1. Toisen kunnioitus

Lapsi seurailee tarkkaan, kuinka puolisot puhuvat toisilleen. Lapset panevat merkille sanojen lisäksi myös tyylin ja äänenpainon. Lisäksi lapset huomaavat, mikäli moitit puolisoasi hänen ollessaan muualla. Lapset voivat miettiä, puhutko myös heistä pahaa silloin kun he eivät ole paikalla. Ole siis tarkkana, mitä päästät suustasi lasten kuullen, ja miten.

2. Kotitöiden tekeminen

Lapsen vanhemmat ovat lapselle ensimmäiset ja tärkeimmät roolimallit elämässä. Miten teillä tehdään kotityöt? Lapsi oppii saman tyylin, ja uskoo sen olevan oikea tyyli kaikkialla. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, kuka tekee kotona mitäkin, ja miten paljon. Parasta olisi, jos jakaisitte kotityöt puoliksi puolisosi kanssa.

3. Mitä sitoutuminen tarkoittaa

Parisuhde ei ole aina ruusuilla tanssimista. Etenkin kun liitossa on lapsia, rankat ajat voivat tuntua erityisen koettelevilta. Lapsi seuraa, kuinka selvitätte konflikteja ja tuette toisianne myös raskaina aikoina. Vetäkää siis yhtä köyttä, vaikka vastoinkäymisiä tulisikin. Lasten olisi hyvä oppia, että asiat eivät suju aina täydellisesti, mutta silti niiden kanssa voi pärjätä.

4. Kuinka tasavertainen pariskunta neuvottelee

Neuvottelu- ja riitelytaidot ovat tärkeitä elämässä. Lapsi saa ensimmäisen mallinsa kotoa. Keskittykää parisuhteessanne keskustelemaan, kuuntelemaan toista ja ottamaan myös toinen huomioon. Näin annatte parhaan esimerkin myös lapsille.

5. Perheessä on myös hauskaa

Miten suhtaudut perhe-elämään? Onko se vain orjatyötä varsinaisen päätyösi lisäksi, vai vietättekö yhdessä mukavaa laatuaikaa? Kannattaa pohtia, mitä viestiä perhe-elämästä antaa, sillä lapsi imee vaikutteet suoraan selkäytimeensä.

6. Kuinka riidellä reilusti

Riitely on osa parisuhdetta, ainakin joskus. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, miten riitelee. Lapset oppivat riitelytavan kotoa, ja usein kaava toistuu myöhemmässä elämässä. Muista, että rakentavaan riitelyyn kuuluu myös sopiminen.

7. Rakkauden tulisi olla ehdotonta

Ethän latele ehtoja kumppanillesi tai lapsillesi? Sinun tulisi hyväksyä perheesi jäsenet sellaisina kuin he ovat. Älä uhkaile rakkauden vähenemisellä tai hylkäämisellä kumppaniasi. Muuten lapsesi oppivat sen mallin, että jos he eivät ole riittävän hyviä, heidät hylätään.

8. Kuinka pyydetään anteeksi

Jokainen käyttäytyy joskus huonosti. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, kuinka sen jälkeen käyttäytyy. Jos on kuin mitään ei olisi tapahtunut, lapset ajattelevat että niin on paras toimia jatkossakin. Jos sen sijaan pyytää reilusti anteeksi ja myöntää virheensä, se on lapsillekin merkki siitä, että virheet eivät ole maailmaa kaatavia ja asioista pääsee myös yli.

9. Empatia

Hyvään perhe-elämään kuuluu toisen huomioon ottaminen. Se, miten suhtaudut esimerkiksi kumppanisi vaikeuksiin tai murheisiin, kertoo lapsillekin sen, miten kannattaisi suhtautua. Ota siis osaa toisen murheisiin, niin opetat lapsiasi samalla ottamaan muut huomioon.

10. Kuinka hellyyttä osoitetaan

Vanhemmat hellivät ja suukottelevat lapsiaan usein. Mutta muistavatko he tehdä saman myös puolisoilleen? Hellyys on tärkeä osa hyvinvoivaa parisuhdetta. On tärkeää näyttää, että aikuisten välillä on hellyyttä ja rakkautta. Hellyyden osoittaminen puolisolle kannattaa myös siksi, että aikanaan lapset lentävät pesästä. Silloin jäätte taas kahden kesken parisuhteeseenne ja näette, onko siinä hellyyttä jäljellä.

11. Kuinka jakaa

Lapset oppivat kotoaan mallin, kuinka jakaa asioita tai tavaroita muiden kanssa. Ole siis hyvänä esimerkkinä, tasapuolinen ja reilu. Voit myöhemmin olla ylpeä jälkikasvustasi.

12. Kuinka toimia sovinnon jälkeen

Oliko teillä riita, ja sen jälkeen sovinto? Mikä on tunnelma kotona? Tämä ei ole vähäpätöinen asia, sillä lapset kuulostelevat ilmapiiriä tarkkaan erityisesti riidan jälkimainingeissa. Oletteko todella tehneet sovinnon, olette rentoja ja ilmapiiri hyvä? Jos näin on, onneksi olkoon. Lapsenne oppivat, että sovinnolla oli todella merkitystä.

13. Ei tarvitse olla täydellinen

Muistatko joskus lausuneesi “niin myötä- kuin vastoinkäymisissä”? Nyt sanasi punnitaan. Kukaan meistä ei ole täydellinen, useimmiten kaikkein vähiten oma puolisosi. Olisi silti tärkeä näyttää, että hän kelpaa sinulle sellaisena kuin on. Muista, että rakkaus on tahtotila alkuhuuman jälkeen. Opeta lapsillesi, että rakkaus hyväksyy myös toisen virheet.

14. Miksi joskus täytyy hillitä itsensä

Tunteet saavat näkyä ja kuulua, mutta niilläkin on oma aikansa, paikkansa ja rajansa. Se, miten käyttäydyt stressaantuneena tai hyvin vihaisena, periytyy usein lapsille. Hillittömät raivokohtaukset – olivat ne aiheellisia tai eivät – eivät yleensä auta ketään tai asiaa eteenpäin. Joskus on vahvuutta olla rauhallisempi, kuin miltä sisällä tuntuisi. Lapsillesikin tulee elämässä vastaan tilanteita, kun itsehillintää täytyy käyttää.

15. Kuinka antaa kiitosta

Kehuminen ja kiitoksen antaminen on tärkeää parisuhteessa sekä perheessä. Muista rakkaimpiesi hyvät puolet, ja kerro niistä heille ääneen. Näin opetat lapsillesi kiitoksen ja hyväksynnän antamista.

16. Miltä rakkaus näyttää

Onko rakkaus suuria sanoja vai pieniä tekoja? Päätä itse. Toisen huomioiminen, arjessa auttaminen, lohduttaminen ja tukeminen ovat pieniä tekoja, jotka ilmaisevat suurta rakkautta. Näytä perheenne rakkaus lapsillesi.

17. Parisuhde on kahden kauppa

Parisuhteessa on kaksi ihmistä. Samoin lapsen vanhemmat ovat kaksi ihmistä. Jakakaa kasvatustyyli, kurinpito, elämäntapa sekä ajatuksenne. Lapsen täytyy saada sama malli teiltä molemmilta. Näin hän ymmärtää, että parisuhteessa on kaksi tasavertaista kumppania, eikä toinen alista toista.

Kommentoi »