Terve.fi

10 vinkkiä vanhemmille koulukiusaamisesta

10 vinkkiä vanhemmille koulukiusaamisesta
Kiusaamisessa on kyse siitä, että lapsi joutuu jatkuvasti kiusauksen kohteeksi esimerkiksi koulussa. Koulukiusaaminen on tyypillisesti kiusoittelua, pilkkaamista, sosiaalista eristämistä ja nimittelyä. Lisäksi kiusaaminen voi olla tönimistä, lyömistä tai muuta sellaista toimintaa, jolla pyritään tarkoituksella vahingoittamaan tai loukkaamaan toista.
Julkaistu: 2.9.2008

Vinkkejä vanhemmille:

1. Auta lastasi saamaan lisää itsevarmuutta esimerkiksi kehittämällä ja kannustamalla musikaalisia, liikunnallisia tai taiteellisia kykyjä.

2. Muistuta lastasi, että koti on aina turvallinen paikka.

3. Vakuuta lapselle, että kiusaamisesta kertominen ei ole juoruilua.

4. Rohkaise lastasi hakeutumaan ystävällisten koulukavereiden ja muiden ystävällisten ihmisten seuraan. Neuvo lasta välttämään kiusaamistilanteita, äläkä missään nimessä yllytä häntä antamaan samalla mitalla takaisin.

5. Keskustele lapsesi kanssa kiusaamisesta, vaikka asia ei koskettaisikaan teidän perhettänne juuri nyt. Keskustelkaa miten lapsi kuvittelisi toimivansa tilanteessa, jossa hän huomaa jonkun joutuvan kiusauksenkohteeksi. Todetkaa, että on rohkea teko, jos uskaltaa asettua puolustamaan kiusattua. Kertokaa lapsellenne, miksi kiusaaminen on väärin ja eläytykää pohtimaan, miten pahalta kiusatusta voi tuntua.

6. Tarkkaile lastasi, jotta huomaisit kiusaamisen oireet. Kiusattu lapsi voi olla levoton, alakuloinen, poissaoleva tai muuten käyttäytymiseltään aiempaa poikkeava. Oireet voivat olla myös psykosomaattisia, kuten päänsärkyä ja vatsakipuja.

7. Älä vähättele lapsellesi hänen kokemuksiaan kiusaamisesta, vaan suhtaudu lapsen kertomukseen vakavasti. Kuuntele lasta!

8. Kannusta ja tue lasta kertomaan kokemuksistaan, sillä lapsesta voi tuntua nololta ja hän voi jopa kokea, että hänessä on jotain vikaa tai hän pelkää olevansa pettymys vanhemmilleen.

9. Keskustele asiasta lapsen opettajan kanssa.

10. Muista, että on aikuisen velvollisuus auttaa lasta kiusaamistilanteessa. Älä siis vähättele omia vaikutusmahdollisuuksiasi asiaan. Aikuista tarvitaan myös seuraamaan, että kiusaaminen todella loppuu.

Lue lisää:Perheen terveys – Helistin.fi

Mari Kataja, farmaseutti

Kommentoi »