Kauneus ja Terveys

10 juhannustaikaa: mitä on perinteen takana?

10 juhannustaikaa: mitä on perinteen takana?
Katsahda lampeen Eevan asussa, niin voit nähdä tulevan sulhasesi. Kysyimme asiantuntijalta, mistä juhannustaiat juontavat juurensa.
Julkaistu: 17.6.2015

1. Kaivon kuvajainen

Katsahda kaivoon tai lampeen alastomana, niin näet veden pinnassa tulevan sulhosi.

2. Saniaisesta supervoimia

Juhannusyönä kukkivasta saniaisesta on uskottu saatavan taikavoimia.

3. Nakuna niitylle

Naimaonnea tuo, jos kierii juhannusyönä alastomana kasteisella niityllä. 

4. Kukkia tyynyn alle

Jos juhannusyönä laittaa tyynynsä alle seitsemän erilaista kukkaa, näkee yöllä tulevan sulhasensa unessa. Poimi kukat mieluiten seitsemältä eri niityltä. 

5. Käen kukuntaa

Kuuntele juhannusyönä käen kukuntaa. Se, monta kertaa käki kukkuu, kertoo sulhasen löytymiseen kuluvien vuosien määrän.

6. Kalaa suolaisennälkään

Syö juhannusiltana yhdeksän silakkaa tai särkeä. Yöllä, kun jano iskee, näet tulevan sulhasesi saapuvan juottamaan sinua.

7. Peppu edellä halkopinoon

Jos tahdot tietää, onko tuleva sulhasesi poikamies vai leskimies, sinun on "lähettävä palijain persein takaperin kävelemään halakopinoon päin". Älä katso taakse olkasi yli. Tarkista se "halako, joka perseeseen pökkäsi". Jos halko on halkaistu, tuleva sulhosi on leskimies. Jos halko taas on pyöreä, tuleva sulhasesi on vielä naimaton.

8. Lemmen kipinöitä

Älä hermostu, jos juhannuskokon savu kirvelee silmiäsi. Jos savukiehkurat kääntyvät suuntaasi, pääset pian naimisiin. 

9. Tuttuja perinteitä

Meluamisen ja juopottelun on uskottu takaavan hyvän viljasadon. 

10. Kukkasia saunavihtaan

Kukkavastalla vihdot itsesi kauniiksi ja tuoksuvaksi. Voit lisätä joukkoon myös katajaa kipujen karkottamiseksi. 

Ikivanha perinne

- Juhannustaikaperinne on varmasti ainakin kristinuskoa vanhempi. Vaikka elämme hyvin rationaalisessa maailmassa, taikauskolla on kulttuurissamme edelleen vahva jalansija, toteaa arkistotutkija Juha Nirkko Kansanrunousarkistosta.
Nirkon mukaan taikoja tehdään juuri juhannuksena, koska suurten juhlapyhien aikaan taikojen on uskottu olevan tehokkaampia kuin arkena. Taikojen on uskottu toimivan parhaiten myös erilaisissa siirtymäkohdissa. Siksi taikoja tehdään juuri vuoden valoisimpaan aikaan, mieluiten keskiyöllä, kun yö vaihtuu päiväksi. 
Juhannustaioilla on aina loitsittu onnea elämän tärkeisiin perusasioihin: varallisuuteen, rakkauteen ja terveyteen. 

Lemmen nostatusta

Monet taiat liittyvät puolison löytämiseen, sillä ennen naimisiinmeno on ollut naisen elämän merkittävin siirtymä. Hyvän miehen löytämisellä on ollut merkittävä vaikutus naisen loppuelämään.
- Rakkautta on nostatettu muun muassa kierimällä alasti kasteisessa viljapellossa. Mikä tahansa niitty ei kuitenkaan ole tullut kyseeseen, vaan pellon on täytynyt olla nimenomaan naisen ihastuksen omistama. Tarina kertoo, että kun ihastus sitten syö viljaa kyseisestä pellosta taian jälkeen, lempi leimahtaa, Nirkko kertoo.

Taikaa kaikkialla

Juhannustaikoja tehdään tiettävästi Suomen lisäksi myös ainakin pohjoismaissa ja Baltian alueella. Jotkut taikakeinot ovat myös laajemmin universaaleja. Esimerkiksi veden pinnasta tai muusta heijastavasta pinnasta, kuten peilistä tai ikkunasta ennustaminen, ovat kansainvälisesti tunnettuja ennustuskeinoja.
Nuoret ja vanhat ovat kautta aikojen ennustaneet samoilla keinoilla eri asioita. Nirkko kertoo, että esimerkiksi käen kukunnasta nuoret ovat ennustaneet heilan löytämiseen kuluvia vuosia ja vanhat ihmiset jäljellä olevaa elämäänsä.
Lähteet: arkistotutkija Juha Nirkko, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kansanrunousarkisto
Kommentoi »