Papilloomavirukset aiheuttavat myös harvinaista kohdunkaulan syövän muotoa

On osoitettu, että tietyt ihmisen papilloomavirukset aiheuttavat naisten kohdunkaulan syöpää. Yhä useampi nainen on papilloomavirusten kantaja. Valtaosa kohdunkaulan syövistä on limakalvon pintakerroksesta alkunsa saavia levyepiteelikarsinoomia. Myös levyepiteelikarsinoomaa harvinaisempi rauhassolukosta alkunsa saava adenokarsinooma on yleistynyt.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan papilloomavirukset näyttävät aiheuttavan myös tätä melko harvinaista kohdunkaulan syövän muotoa. Tulokset perustuvat kahdeksaan tutkimukseen, jotka tehtiin Pohjois-Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Niihin osallistui yhteensä 167 naista, jotka olivat sairastuneet kohdunkaulan adenokarsinoomaan ja lähes 2 000 tervettä naista. Naisten kohdunkaulanäytteistä määritettiin ihmisen papilloomavirusten (HPV) perimäainesta.

Kohdunkaulan adenokarsinoomaan sairastuneiden naisten näytteistä 82 %:ssa todettiin ihmisen papilloomavirusten 16 ja 18 perimäainesta. Tutkimusten perusteella näytti myös siltä, että näitä papilloomaviruskantoja kantavien naisten sairastumisriski olisi 80-kertainen verrattuna muihin.

Tutkimusryhmä arvioi, että nykyisillä papilloomavirustesteillä voitaisiin todeta lähes kaikki tällaiset infektiot. Jos naisen testitulos on positiivinen, hänelle voitaisiin tehdä papa-kokeita tavallista useammin. Testit ovat kuitenkin kalliita, joten niitä ei saada noin vain rutiinikäyttöön köyhissä maissa. Toisaalta myös rokotteita papilloomaviruksia vastaan kehitetään koko ajan.

Lähde: Journal of the National Cancer Institute 2006;98:303-315

[elink=http://www.poliklinikka.fi/visvasyyla/]Visvasyylä[/elink]

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.