Irtosolukoe eli PAPA-testi

Potilasohje


Irtosolukoe eli papa-testi, potilasohjeKohdunkaulan syöpä on toiseksi yleisin naisten syöpä maailmanlaajuisesti. Tosin kaikista naisten syöpäkuolemista se aiheuttaa vain noin 4 prosenttia. Kohdunkaulan syövän tärkein yksittäinen aiheuttaja on ihmisen papilloomaviruksen (HPV) tietyt pahanlaatuiset tyypit.


Säännöllisillä irtosolukokeilla pyritään löytämään emättimen ja kohdunkaulan limakalvon solumuutokset (HPV-muutokset ja syövän esiasteet) ajoissa, jolloin mahdolliset lisätutkimukset ja hoito voidaan aloittaa riittävän ajoissa ja estää varsinaisen syövän kehittyminen. Irtosolukoe voidaan ottaa myös jonkin sairauden osoittamiseksi, kuten esimerkiksi mahdollisten tulehdusmuutosten toteamiseen.


Syöpien syntyyn vaikuttavat monet tekijät yhdessä ja erikseen. Kohdunkaulan syövän suhteen ainakin seuraavilla tekijöillä on osoitettu olevan yhteys syövän kehittymiseen:

  • varhain aloitettu sukupuolielämä
  • seksipartnerien suuri määrä
  • raskaus nuorella iällä sekä synnytysten suuri määrä
  • virusinfektiot (HPV)
  • sairastettu sukupuolitauti
  • tupakointi
  • alempi sosiaaliluokka
  • immuunipuutos

PAPA-testiin liittyvät riskitekijät:

  • ei ole koskaan otettu irtosolukoetta
  • edellisestä irtosolukokeesta on kulunut yli viisi vuotta

Kohdunkaulan syövän seulontaa Suomessa harjoittaa Suomen Syöpäyhdistys ry, joka järjestää joukkotarkastusohjelmia. Päämääränä on kohdunkaulan syövän varhainen toteaminen sen esiastevaiheessa, ennekuin muutokset ovat kehittyneet varsinaiseksi syöväksi. Varhaisvaiheessa aloitettu hoito hävittää 98 % todetuista muutoksista.


Tarkastukset järjestetään viiden vuoden välein, jolloin tarjotaan mahdollisuutta irtosolukokeeseen. Kansainvälisen Syöpäunionin mukaan riskiryhmään kuuluvat 25 - 64-vuotiaat naiset. Kuten mainittua, seulonta ei ole ainoa irtosolukokeen aihe, vaan irtosolukoe voidaan ottaa myös selvitettäessä muita gynekologisia sairauksia.

Näyte tulee ottaa vuodottomana ajanjaksona. Kuukautisvuodon aikaan otettu näyte on yleensä hankala tutkia ja tulkita. Irtosolunäyte voidaan ottaa myös raskauden aikana.

Kohdunkaulansyöpä kehittyy nykykäsityksen mukaan esiasteiden kautta, joita kutsutaan dysplasioiksi. Onnistuneessa irtosolukokeessa saadaan näistä solumuutoksista näyte, jotka mikroskoopilla tutkien voidaan luokitella ja mahdolliset jatkotutkimukset sekä hoito suunnitella niiden mukaan.


Oikein suoritettuna irtosolukoe on kivuton toimenpide. Spekula-niminen väline viedään emättimeen, jotta saadaan näkyvyys emättimen pohjukkaan ja kohdunsuuhun. Irtosolukokeessa otetaan kolme erillistä näytettä limakalvoilta. Ensimmäinen emättimen pohjukasta, toinen kohdun ulkosuulta ja kolmas näyte kohdunkaulakanavasta soluharjalla pyöräyttäen. Kohdunkaulakanavan näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä. Näytteet siirretään lasilevylle, joka toimitetaan tutkimuslaboratorioon. Tulokset tulevat yleensä 1 - 3 viikon kuluessa. Voit tarkastella tulosten luokittelua täältä.


Katso myös: PAPA-seurantakortti

Omalääkärin ohjeet

Lisätietoa:


 

Suomen Syöpäyhdistys ry

Lääkärikirja: Kohdunkaulan syöpä, oireet ja hoito

Lääkärikirja: Visvasyylän (kondylooma) oireet ja hoito

Tulkinta PAPA-vastaukselle -potilasohje

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.