Anaalisyöpien ehkäisyyn hyväksyttiin rokote USA:ssa

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA (Food and Drug Administration) on hyväksynyt Gardasil-rokotteen käytön anaalisyöpien ja ihmisen papilloomaviruksen tyyppien 6, 11, 16 ja 18 (HPV) yhdistettyjen syövän esivaiheeseen kuuluvien leesioiden ehkäisyssä 9-26-vuotiailla Yhdysvalloissa.

Gardasil-rokote on jo nyt käytössä ihmisen papilloomaviruksen (Human Papillomavirus, HPV) tyyppien 6, 11, 16 ja 18 aiheuttamia sairauksia vastaan. Näihin sairauksiin kuuluvat kohdunkaulan syöpä, syövän esivaiheeseen kuuluvat leesiot naisen genitaalialueella (kohdunkaula ja ulkosynnyttimet) ja visvasyylät (lähde: Lääkeopas).

Vaikka anaalisyöpä on verrattain harvinainen yleisellä väestötasolla, on sen esiintyvyys lisääntynyt huolestuttavasti. Papilloomaviruksen on arvioitu olevan yhteydessä jopa yhdeksään kymmenestä anaalisyövästä, joten rokotteen käyttöönotolla on mahdollista saavuttaa vähemmän tuntuvia vähennyksiä sairastumisdiagnooseissa.

Gardasil-rokotteen käyttölaajennus perustuu tutkimuksiin, joissa sen osoitettiin toimivan papilloomavirustyyppien 16 ja 18 aiheuttamien syövän esivaiheeseen kuuluvien leesioiden ehkäisyssä 78 prosenttisen tehokkaasti miehillä, jotka olivat harrastaneet seksiä miesten kanssa (heillä on huomattavasti kohonnut anaalisyöpäriski). Ja koska anaalisyöpä on samanlainen sairaus miehillä ja naisilla, rokotteen tehokkuutta pidettiin uskottavana myös naisilla.

Gardasil-rokote ei suojaa anaalisyövältä, mikäli henkilö on saanut rokotusta ennen papilloomatartunnan.

Lähde: FDA

Lue lisää:

HPV-rokotteen hyödyllisyyttä tutkitaan

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.