Raskausviikko 41

Äidin keho

Odottele rauhassa synnytystä jos se ei ole vielä alkanut. Voit tehdä sitä mitä jaksat. Jos olet jo synnyttänyt: tunnet jälkisupistuksia, maito nousee rintoihin parin kolmen päivän viiveellä synnytyksestä, alakuloisuuden tunteita esiintyy tyypillisesti kolmantena synnytyksen jälkeisenä päivänä.


Ongelmat/huomiot

Lapsivuodeaika: Synnytyksen jälkeistä aikaa kutsutaan lapsivuodeajaksi. Ensimmäisinä päivinä maito nousee rintoihin ja sen tuntee rintojen pingottumisena ja suurenemisena. Maidon pakkautuminen rintoihin voi aiheuttaa kipeitä kyhmyjä ja rintatulehduksen eli mastiitin, joka hoidetaan antibiootilla. Normaali jälkivuoto kestää 3-6 viikkoa, mutta on selvästi runsainta ensimmäisen viikon aikana. Kohtu supistelee jälkisupistuksia, etenkin imettämisen aikaan. Useat äidit kokevat voimakkaita mielialavaihteluita sekä masennuksen tunnetta ja itkuherkkyyttä (=baby blues), joka johtuu nopeista ja voimakkaista hormonimuutoksista synnytyksen jälkeen. Onneksi olkoon niille, joilla synnytys on mennyt hyvin!

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: