Vihurirokko

Vihurirokko (rubella) on virustauti, joka on rokotusten ansiosta saatu hävitettyä Suomesta käytännössä kokonaan. Vihurirokkorokote on nykyisin MPR-rokotteen yksi osa. Rokotukset aloitettiin 1982. Ennen rokotuksia tauti sairastettiin yleensä lapsuudessa, ja 15-vuotiaista noin 80 prosenttia oli sairastanut taudin. Tauti leviää hengitysteiden kautta. Vihurirokko ei ole tautina kovin vakava, mutta äidin vihurirokko raskauden aikana on sikiölle vaarallinen.

Vihurirokon oireet

Vihurirokon itämisaika on 14-21 vuorokautta. Tautiin liittyy yleensä kuume, mutta se voi myös puuttua. Suurentuneita imusolmukkeita esiintyy yleensä jo ennen ihottuman puhkeamista erityisesti niskassa ja leukakulmissa. Vihurirokossa ihottuma on punaista, pienitäpläistä ja iholta hieman koholla olevaa. Se alkaa kasvoilta ja leviää ylävartalolle sekä raajoihin. Ihottuman voimakkuus on hyvin vaihtelevaa. Usein ihottuma on vähäistä. Jos ihottumaa on runsaasti, voi myös suun limakalvoilla esiintyä limakalvoihottumaa. Ihottuma kestää yleensä 2-3 vuorokautta.

Ihottuman kanssa voi samanaikaisesti esiintyä lieviä hengitystieoireita ja silmän sidekalvon tulehduksia. Naisilla esiintyy usein niveloireita erityisesti käsien sormien pikkunivelissä. Vihurirokkoon voi liittyä myös komplikaatioita. Vihurirokko-niveltulehdus esiintyy yleensä isoissa nivelissä ja voi vaivata monta viikkoa. Harvinaisia komplikaatioita ovat aivokuume ja verihiutaleiden määrän vähenemisestä johtuva purppuraihottuma.

Vakavin komplikaatio on mahdollinen sikiövaurio, jos äidillä on vihurirokko raskauden aikana. Yli 90 prosentissa tapauksista virus kulkeutuu sikiöön alkuraskauden aikana ja loppuraskauden aikana noin 50 prosentissa. 20. raskausviikon jälkeen sikiölle ei kuitenkaan enää aiheudu merkittäviä vaurioita, koska sikiön oma immuunipuolustus pystyy kehittämään vasteen virukselle.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana tapahtunut tartunta aiheuttaa sikiölle yleensä kroonisen kohdunsisäisen vihurirokon, joka voi aiheuttaa monia vaurioita. Elinvaurioista yleisin yhdistelmä on silmä-, korva-, ja sydänvauriot. Sisäkorvaperäinen kuulovamma on näistä yleisin. Muita oireita ovat mm. akuutin tulehduksen aiheuttamat keuhkokuume ja aivokuume. Krooninen tulehdus puolestaan hidastaa sikiön kasvua ja kehitystä. Pitkäaikaisseurauksina voi esiintyä lapsena tai nuorena aikuisena puhkeava diabetes tai kilpirauhastulehdus.

Raskaudenkeskeytys voi olla aiheellinen, jos äidillä todetaan vihurirokko 16 ensimmäisen raskausviikon aikana.

Aiheuttaja

Taudin aiheuttaa vihurirokkovirus. Virus tarttuu hengitysteiden kautta ja sen tartuttavuus alkaa pari päivää ennen oireiden alkua ja kestää noin viikon. Virus lisääntyy ensin hengitysteiden limakalvoilla ja leviää sitten paikallisiin imusolmukkeisiin, josta se jatkaa matkaansa verenkiertoon ja saa aikaan tulehduksen.

Diagnoosi

Vihurirokon kliiniset oireet eivät riitä varman diagnoosin tekoon vaan diagnoosi on varmistettava pariseeruminäytteistä tapahtuvilla vasta-ainemäärityksillä. Kun epäilyttävät tapaukset varmistetaan, voidaan samalla tarkkailla MPR-rokotuksen tehoa. Erityisen tärkeää on raskaudenaikaisten tautiepäilyjen varmistaminen tai poissulkeminen.

Vihurirokon hoito

Vihurirokkoon ei ole olemassa taudin aiheuttajaan kohdistuvaa lääkehoitoa. Hoito on siis oireenmukaista.

Vihurirokkorokote sisältyy nykyisin MPR-rokotteeseen. Rokote sisältää elävää, heikennettyä vihurirokkovirusta. Suomessa MPR-rokote on kuulunut yleiseen rokotusohjelmaan vuodesta 1982. Rokote annetaan kahtena annoksena, joista ensimmäinen 14-18 kuukauden ja toinen 6 vuoden iässä. Rokotteen sisältämät virukset voivat aiheuttaa noin 5 prosentille rokotetuista lieviä vihurirokon ja tuhkarokon kaltaisia oireita, esimerkiksi kuumetta, yskää, nuhaa, lievää ihottumaa ja niveloireita.

Rokotevirukset eivät tartu ihmisestä toiseen, eivätkä näin ollen levitä tautia. Virus voi levitä rokotteesta sikiöön, mutta sen ei ole todettu aiheuttaneen vaurioita. Raskaana olevia ei kuitenkaan pidä rokottaa. Haittavaikutukset alkavat tavallisesti 7-12 vuorokautta rokotuksen jälkeen ja menevät ohi muutamassa päivässä. Toisen rokotteen jälkeen haittavaikutuksia ei yleensä ilmene. Yli 39 asteen kuumetta esiintyy noin 5-15 prosentilla rokotetuista ja se on huomioitava erityisesti lapsilla, joilla on esiintynyt kuumekouristuksia.

Rokotteen sisältämät muut ainesosat voivat aiheuttaa allergisia oireita, esimerkiksi kanamuna-allergikoille. Jo yksi rokote antaa 95 100-prosenttisen suojan ja kahdella rokotteella saadaan elinikäinen immuniteetti kaikkia kolmea tautia vastaan (hinkuyskä, tuhkarokko ja vihurirokko).

Lieviä uusintaoireita tai vähäoireisia infektioita voi kuitenkin esiintyä. Vuosittain esiintyy muutamia rokotteen aiheuttamia trombosytopeniatapauksia (verihiutaleiden poikkeava vähäisyys) pienillä lapsilla. Luonnolliseen tautiin verrattuna trombosytopeniariski on kuitenkin huomattavasti pienempi.

Seuranta

Vihurirokko ei vaadi mitään erityistä seurantaa mutta mahdollisten komplikaatioiden riski on kuitenkin hyvä pitää mielessä. Raskaana olevan naisen vihurirokkoinfektio vaatii kuitenkin tilanteen tarkkaa arviointia ja seurantaa. Jos rokotuksen jälkeen ilmenee oireita, on niitä tarkkailtava.

Periytyvyys

Vihurirokko ei ole periytyvä sairaus.

Yleisyys

Suomesta vihurirokko on rokotusten ansiosta käytännössä hävinnyt. Tautia kuitenkin esiintyy runsaasti kehitysmaissa ja monissa Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopan maissa. Rokottamattomien henkilöiden mukana se voi kantautua myös Suomeen, ja siksi rokotusten kattavuus on pidettävä korkeana.

Ennuste

Vihurirokon vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia ja näin ollen taudin ennuste on hyvä. Sikiön ennuste on kuitenkin huono, jos äiti sairastuu vihurirokkoon raskauden, erityisesti ensimmäisten 20 raskausviikon aikana.

Linkit

THL: vihurirokko

THL: tietoa MPR-rokotteesta

Rubella - MedlinePlus

Viitteet

Lääkärin tietokannat, YKT, Duodecim, 2002.

Eskola J., Huovinen P., Valtonen V (toim.), Infektiosairaudet, Duodecim, 1998.

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 4.8.2010.

Lue lisää:

Vihurirokkoa nujerretaan – myös vaikea oireyhtymä vähentynyt

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.