Verivirtsaisuus -potilasohje

Verivirtsaisuutta eli hematuriaa esiintyy lähes kaikissa munuaisten ja virtsateiden sairauksissa. Virtsassa olevan veren alkuperä tulee aina selvittää lääkärissä, sillä taustalla voi olla pahanlaatuinen syy, kuten kasvain. Hengenvaarallisissakin sairauksissa virtsassa voi esiintyä verta vain ajoittain, minkä vuoksi vähäinenkin virtsan verimäärä antaa aiheen tarkempiin selvittelyihin.

Useimmiten taustalla on varsinkin nuoremmilla virtsatietulehdus tai virtsatiekivi, mutta jo 40-vuotiailla ja vanhemmilla virtsateiden kasvainten mahdollisuus oireen takana on huomattavasti suurentunut. Miesten kohdalla on muistettava erityisesti eturauhasperäisten vaivojen olemassaolo ja tästä johtuva verivirtsaisuus, kestävyysurheilijoiden kohdalla tyhjän virtsarakon hankauksesta aiheutuva virtsan veri.

Verivirtsaisuuden omahoito

Virtsassa näkyvä veri on aina oire jostakin virtsateiden prosessista ja sen syy on selvitettävä lääkärissä. Kotihoitokonsteja ei juuri ole, mutta nesteensaannista kannattaa huolehtia. Kotona kannattaa kuitenkin varmistua siitä, ettei virtsan punainen väri johdu jostakin nautitusta ruoka-aineesta, kuten punajuuresta. Syynä voivat olla myös jotkut lääkeaineet (nitrofurantoiini, rifampisiini) ja naisilla kuukautiset.

Lääkehoito

Verivirtsaisuuden lääkehoito kuten muukin hoito määräytyy sen aiheuttajan mukaan. Virtsatieinfektion hoidossa käytetään antibiootteja.

Verta virtsassa, milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua aina, kun virtsassa näkyy verta ilman selvää syytä (kuukautiset, punajuuri). Tämä on tärkeää, koska vähäinenkin verimäärä voi olla oire pahanlaatuisesta kasvaimesta. Mitä varhaisemmassa vaiheessa aiheuttaja tunnistetaan ja siihen päästään puuttumaan, sitä parempi ennuste on. Verivirtsaisuus on oire, joka on aina tutkittava.

Lue lisää aiheesta:

Lääkärikirja: Verivirtsaisuuden aiheuttaja ja yleisyys

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.