Lääkitys paikallaan riskipotilaille vaikka verenpaine olisi vielä normaalin rajoissa

Verenpainelääkitys voi pienentää aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa, vaikka potilaan verenpaine olisi vielä normaalin paikkeilla. Tämä koskee varsinkin sydän- ja verisuonitautia potevia.

Havainnot julkaistiin Hypertension-lehdessä, ja ne perustuvat 24 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin ja 48 000 potilaan tietoihin.

Analyysin perusteella verenpainelääkitys pienensi aivoverenkiertohäiriöiden riskiä potilailla, joiden systolinen verenpaine oli 120–139 mmHg ja diastolinen verenpaine 80–89 mmHg. Yleensä hoito aloitetaan vasta, kun lukemat ovat yli 140/90 mmHg.

Tulokset jonkin verran muuttuivat, kun analyysissa huomioitiin potilaiden sydän- ja verisuonitautiriskit. Tällöin verenpainelääkitys pienensi sairastumisriskiä vain potilailla, jotka jo sairastivat sydän- ja verisuonitauteja, mutta tällöinkin hyödyt havaittiin, vaikka potilaalla ei ollut varsinaista verenpainetautia.

Havaintojensa perusteella tutkijat uskovat, että monet suuressa sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevat hyötyisivät verenpainelääkityksestä, vaikka he eivät vielä täyttäisi varsinaisen verenpainetaudin kriteerejä.

Suomessa verenpainetautia potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa suomalaista.

Lähde: Hypertension 2017;DOI:10.1097/HJH.0000000000001547

Lue lisää:

Verenpainelääkitys auttaa etenkin riskipotilaita

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.