Ihminen voi menettää yllättävän paljon verta ilman hengenvaaraa

Aikuisessa ihmisessä on verta noin viisi litraa. Jo kahdenkymmenen prosentin verenmenetys voi aiheuttaa sokkioireita. 
 
Ihmisen painosta verta on noin 8 prosenttia, kertoo American Society of Hematology. Pienellä 30-kiloisella lapsella se tarkoittaa noin 2,5 litraa ja 70-kiloisella aikuisella noin viittä ja puolta litraa.
 
Sokkioireet alkavat jo siinä vaiheessa, kun verestä menettää viidesosan. Tällöin verenpaine laskee ja ihminen muuttuu kalpeaksi, hikiseksi ja huonovointiseksi. Jos verta menettää puolet tai enemmän, on tilanne jo hengenvaarallinen.
Koska ihmiskehon veren määrä on riippuvainen kehonpainosta, vaaditaan verenluovuttajaltakin vähintään 50 kilon painoa. Turvallisuussyistä luovutettavan veren määrä ei saa ylittää kymmentä prosenttia veren kokonaismäärästä. 


Punasolumäärä palautuu kolmessa kuukaudessa 

Verestä noin puolet on punasoluja ja puolet plasmaa. Näiden lisäksi veressä on pieniä määriä valkosoluja ja verihiutaleita
 
Terveen ihmisen luuytimessä syntyy noin 200 miljardia uutta punasolua päivittäin. Punasolujen elinaika on noin 120 vuorokautta, joten solut uusiutuvat koko ajan. 
 
Kehon veren tilavuus korvautuu verenluovutuksen jälkeen jo muutamassa tunnissa, mutta punasolumäärän palautuminen ennalleen vie noin kolme kuukautta. Veren rautamäärä palautuu ennalleen parissa kuukaudessa.
 

Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa anemiaa

Yhden kuukautiskierron aikana nainen menettää tavallisesti verta noin 20-50 millilitraa. Veren lisäksi kuukautisvuodossa on mukana myös limaa ja limakalvon jäänteitä. Toisinaan kuukautiset voivat olla erityisen runsaat. Erityisen runsaiksi kuukautiset määritellään, jos vuoto on yli 80 millilitraa kierron aikana.  
 
Jatkuvasti runsaista kuukautisista kärsii noin 10-15 prosenttia suomalaisista. Tällöin on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä raudan saannista. Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa myös anemiaa, jota on syytä hoitaa rautatableteilla.
 
Lähteet:
Veripalvelu I ja II
 
Lue myös:
 

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: