Vauvan kehitys 7. kuukausi

Sosioemotionaalinen ja havaintotoimintojen kehitys

7 kuukauden ikäinen vauva alkaa jo osoittaa hieman omaa tahtoaan. Hän alkaa ymmärtää olevansa erillinen olento äidistään. Hän voi olla reagoimatta pyyntöihisi tai käskyihisi. Muista, että tässä iässä vauva ei muista kuulemaansa paria sekuntia kauempaa.

7 kuukauden iässä lapsi tulee tietoiseksi toisten tunteista, ja hän voi alkaa osoittamaan empatiaa. Esimerkiksi jos hän kuulee jonkun itkevän, hän voi alkaa itkeä itsekin. Lapsi tarkkailee vanhempiensa käytöstä, ja matkii niitä itse. Ole tarkkana, miten käyttäydyt lapsen edessä.

Lapsi alkaa vierastaa tuntemattomia ihmisiä.

Vauva alkaa muodostaa ymmärrettäviä tavuja jokeltaessaan.

Vauva voi alkaa maistelemaan sormiruokia pikkuhiljaa tässä iässä. Kun vauva kehittyy, hänelle voi tarjota juotavaa nokkamukista.

Liikkeen kehitys

Vauva voi 7 kk iässä oppia istumaan tuetta.

Vauva ojentaa käsivarsiaan päästäkseen syliin, osoittaakseen esineitä ja näyttääkseen, mitä hänellä on kädessä.

Hampaiden kehitys

7 kuukauden iässä vauva alkaa saada hampaita. Ensin puhkeavat yleensä alaetuhampaat. Älä hätäile, jos lapsen hampaiden välissä on vielä tässä välissä aukkoja. Vauva on hyvä viedä ensimmäiseen hammastarkastukseensa, kun ensimmäiset hampaat puhkeavat. Kun hampaat puhkeavat, kuolaus lisääntyy ja lapselle voi nousta kuume. Joskus hänellä menee myös vatsa sekaisin. Seuraile lapsen oloa ja vie hänet tarvittaessa lääkäriin.

Muista, jokainen vauva on yksilöllinen!

Kaikki vauvat ovat uniikkeja ja saavuttavat eri kehitysvaiheet omaan tahtiinsa. Kehityksen suuntaviivat on laadittu osoittamaan, millaisia taitoja vauvan on mahdollista saavuttaa tietyssä iässä. Jos vauva on esimerkiksi syntynyt ennenaikaisesti, on hyvä muistaa, että kehittyminen vie häneltä hiukan enemmän aikaa.

Jos sinulla on kysymyksiä koskien vauvasi kehitystä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lähteet: Babycenter.com, Mannerheimin lastensuojeluliitto

Lue myös:

Vauvan kehitys 8. kuukausi

Vauvan kehitys 9. kuukausi

Vauvan kehitys 10. kuukausi

Vauvan kehitys 11. kuukausi

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.