Probiootit eivät suojele vauvoja päiväkodeissa saatavilta infektioilta

Päivittäiset probiootit eivät suojele vauvoja päiväkodeissa saatavilta infektioilta, sanovat tanskalaistutkijat Pediatrics-lehdessä. Tuoreessa tutkimuksessa 290:lle noin 10-kuukautiselle lapselle annettiin plaseboa tai yhdistelmää, joka sisälsi Bifidobacterium animalis subsp lactis ja Lactobacillus rhamnosus -bakteereja.

Vanhemmat vastasivat päivittäisiin ja viikoittaisiin kyselyihin, joissa raportoitiin lasten poissaoloja päivähoidosta, sairauksien oireita ja lääkärissä käyntejä. Kummassakin ryhmässä hoitoon sitoutuminen oli 97 prosenttia, ja vanhemmista 99 prosenttia vastasi päivittäisiin kyselyihin.

Noin puolet vauvoista probioottiryhmässä ja 44 prosenttia plaseboryhmässä oli rintaruokinnassa tutkimuksen aikana. Tulosten mukaan mediaanina lapset olivat poissa päivähoidosta noin 11 päivää, eikä eroja ollut ryhmien välillä. Tutkimus kesti kuusi kuukautta.

Ryhmien välillä ei ollut eroja myöskään sekundaarisissa tuloksissa: hengitystieinfektioissa, lääkärissä käynneissä, antibioottihoidoissa, ripulin esiintyvyydessä, flunssan oireiden kestossa, kuumeessa, oksentelussa tai hoitajien työpoissaoloissa.

Tutkimuksen aikana ei ilmennyt probiootteihin liittyviä haittatapahtumia.

Tutkimus: Pediatrics 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisäksi:

Probiootit eivät auta koliikkivauvaa

Probiootit eivät välttämättä vähennä pikkukeskosten suolitulehduksia

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.