Lastentarvikkeet aiheuttavat yhä enemmän loukkaantumisia

Joka kahdeksas minuutti alle 8-vuotias yhdysvaltalaislapsi joutuu lastenvarusteisiin liittyvään onnettomuuteen. Tällaisia varusteita ovat esimerkiksi lastenrattaat, lastensängyt, kävelytuet ja kantokopat.

Tutkijoiden mukaan kyse on yli 66 000 onnettomuudesta joka vuosi. Loukkaantumisien määrä on nousussa, ja neljä viidestä loukkaantumisesta johtuu kaatumisesta. Aivotärähdykset ja muut päähän liittyvät vammat ovat suurimpia syitä hoidon tarpeeseen.

Tutkijat perehtyivät ensiapuosastojen tietoihin, jotka olivat vuosilta 1991–2011. Tuona aikana tapahtui yhteensä 1,4 miljoonaa lastentarvikkeisiin liittyvää onnettomuutta.

Lasten kantokopat aiheuttivat eniten onnettomuuksia: lähes viidesosan kaikista vahingoista. Onnettomuuteen saattaa johtaa esimerkiksi huolimattomuus turvasiteiden ja -vöiden kanssa.

Lastensängyt, patjat ja vuodevaatteet aiheuttivat toiseksi eniten onnettomuuksia: 19 prosenttia. Esimerkiksi liian pehmeät petivaatteet, tyynyt, peitot ja pehmoeläimet voivat aiheuttaa tukehtumista ja muita vahinkoja.

Lastenrattaat liittyivät 17 prosenttiin onnettomuuksista. Huolellisuus turvasiteiden ja -vöiden kantta vähentää onnettomuuksia riskiä merkittävästi. Leveämpirattaiset lastenrattaat voivat myös olla turvallisempia. Kävelytukien kaltaiset lelut olivat yhteydessä 16 prosenttiin onnettomuuksista.

Tutkimuksen alussa onnettomuuksien määrä näytti vähentyvän, mutta lähti myöhemmin takaisin nousuun. Syynä alkuvaiheen onnettomuuksien vähenemiselle lienee kävelytukien turvallisuuden parantaminen.

Tutkimus: Pediatrics 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Viidesosa leluista vaarallisia - näin ostat lapselle turvallisia lahjoja

Ensiapu: Vieras esine hengitysteissä, nenässä tai korvassa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.