Tutkimus: äidin koulutus vaikuttaa lapsen hyvinvointiin | Terve.fi
Uutinen
Tutkimus: äidin koulutus vaikuttaa lapsen hyvinvointiin
Lue lisää aiheesta: Vanhemmuus ja kasvatus

Perhetyypit ja -rakenteet ovat monimuotoistuneet muutaman viime vuosikymmenen aikana huomattavasti. Lisäksi eronneiden vanhempien lapset näkevät toista vanhempaansa vähemmän kuin ennen: esimerkiksi äitinsä kanssa asuvista lapsista lähes joka neljäs tapaa isäänsä harvemmin kuin kerran kuussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lasten ja nuorten terveysseurannan LATE-tutkimus.

Koko lapsiväestöstä edelleen kaksi lasta kolmesta kuuluu perheeseen, jossa vanhemmat tai huoltajat ovat keskenään naimisissa. Kaikista perheistä yhden huoltajan perheitä on kuitenkin joka viides, kertoo THL:n raportti.

Äidin koulutuksella vaikutusta

Perheiden hyvinvoinnin kannalta tärkeissä elinoloihin liittyvissä asioissa havaittiin äidin koulutuksen mukaan selkeitä eroja: suurin osa huoltajista arvioi lapsensa terveydentilan hyväksi tai erittäin hyväksi, mutta enemmän opiskelleiden äitien perheissä arvio lapsen terveydentilasta oli yleisemmin erittäin hyvä kuin vähemmän opiskelleiden äitien perheissä.

Lisäksi rahaongelmat, avioerot ja kiusatuksi tulemisen kokemukset olivat yleisempiä perheissä, joissa äidillä oli enintään ammatillinen koulutus.

Terveystarkastuksessa herää huolia

Terveydenhoitajien arvion mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin ja heidän perheensä pystyvät tukemaan lasten tervettä kasvua ja kehitystä.

Kuitenkin jopa 15 prosentissa terveystarkastuksista terveydenhoitajilla oli herännyt vähintään lievää huolta lapsen terveydentilasta tai hyvinvoinnista.

THL keräsi tietoja runsaalta 6 500 lapselta ja nuorelta sekä heidän vanhemmiltaan vuosien 2006-2009 välillä.

Kirjoittaja
Mika Luosujärvi

Olen koulutukseltani medianomi vuosimallia 2010, mutta olen ehtinyt tekemään jos jonkinmoisia sekatyömiehen hommia toimittajan työni lisäksi. Intohimojani ovat musiikin soitto ja kuuntelu sekä keikoilla käynti, joskin vastapainoksi tankkaan kiinnostuneena psykologiaa tai rentoudun hyvän elokuvan vieteltävänä.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Isi on nyt vähän väsynyt
  Synnytyksen jälkeinen masennus on sairaus, joka koskettaa noin 10 % synnyttäneistä naisista. Ilmiö on herättänyt viime vuosina laajaa keskustelua...
Artikkeli
Näin vältät flunssan leviämisen perheessäsi – 5 keinoa
Flunssa on aina ikävä vaiva, ja vielä ikävämpi se on silloin, jos se iskee kokonaiseen perheeseen. Levitessään perheenjäsenestä toiseen flunssavirus...
Artikkeli
Uusi äitiyspakkaus sopii myös sukupuolisensitiivisesti kasvatettavalle lapselle
Kahdeksannella kuulla raskaana oleva Sini Sauriala, 26 ja hänen avomiehensä ovat päättäneet kasvattaa tulevan esikoisensa sukupuolisensitiivisesti....
Artikkeli
Fyysinen kurittaminen vaaraksi mielenterveydelle
Fyysinen kurittaminen lapsuudessa saattaa johtaa mielenterveyshäiriöihin myöhemmällä iällä, uutisoi Msnbc.com. Tuoreen tutkimuksen mukaan 2-7...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Seksi on intiimi asia, joka kuuluu parisuhteeseen senkin jälkeen, kun perhe on...
Uutinen
Tuntuuko siltä, ettet vain riitä? Onko elämä pikkulasten kanssa kuin työleiri?...

Viimeisimmät blogikirjoitukset