Tutkimus: äidin koulutus vaikuttaa lapsen hyvinvointiin

Perhetyypit ja -rakenteet ovat monimuotoistuneet muutaman viime vuosikymmenen aikana huomattavasti. Lisäksi eronneiden vanhempien lapset näkevät toista vanhempaansa vähemmän kuin ennen: esimerkiksi äitinsä kanssa asuvista lapsista lähes joka neljäs tapaa isäänsä harvemmin kuin kerran kuussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lasten ja nuorten terveysseurannan LATE-tutkimus.

Koko lapsiväestöstä edelleen kaksi lasta kolmesta kuuluu perheeseen, jossa vanhemmat tai huoltajat ovat keskenään naimisissa. Kaikista perheistä yhden huoltajan perheitä on kuitenkin joka viides, kertoo THL:n raportti.

Äidin koulutuksella vaikutusta

Perheiden hyvinvoinnin kannalta tärkeissä elinoloihin liittyvissä asioissa havaittiin äidin koulutuksen mukaan selkeitä eroja: suurin osa huoltajista arvioi lapsensa terveydentilan hyväksi tai erittäin hyväksi, mutta enemmän opiskelleiden äitien perheissä arvio lapsen terveydentilasta oli yleisemmin erittäin hyvä kuin vähemmän opiskelleiden äitien perheissä.

Lisäksi rahaongelmat, avioerot ja kiusatuksi tulemisen kokemukset olivat yleisempiä perheissä, joissa äidillä oli enintään ammatillinen koulutus.

Terveystarkastuksessa herää huolia

Terveydenhoitajien arvion mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin ja heidän perheensä pystyvät tukemaan lasten tervettä kasvua ja kehitystä.

Kuitenkin jopa 15 prosentissa terveystarkastuksista terveydenhoitajilla oli herännyt vähintään lievää huolta lapsen terveydentilasta tai hyvinvoinnista.

THL keräsi tietoja runsaalta 6 500 lapselta ja nuorelta sekä heidän vanhemmiltaan vuosien 2006-2009 välillä.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.