Suomi on maailman kuudenneksi paras maa olla äiti

Suomi on maailman kuudenneksi paras maa olla äiti, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestön tuore raportti. Parhaiten äideille menee Norjassa. Heikoin äitien asema on Nigerissä.

 

Raportissa asetettiin 165 maata järjestykseen tarkastelemalla esimerkiksi äitien terveydentilaa, koulutustasoa ja taloudellista asemaa sekä lasten ravitsemusta ja terveydentilaa. Listan kärkisijaa pitää viime vuoden tapaan Norja. Suomi nousi viime vuoden sijoituksestaan listalla yhden pykälän ollen nyt sijalla kuusi. Viimeiselle sijalle putosi Niger, jonka tilalla vielä viime vuonna oli Afganistan.

Nigerian äitiyskuolemamäärät järkyttäviä

Suomessa äitiyskuoleman todennäköisyys on yksi 7 600:sta. Listauksen viimeisellä sijalla olevassa Nigerissä luvut ovat todella karuja, sillä 16 äidistä yleensä yksi kuolee raskaana ollessaan tai 42 päivän aikana raskauden päättymisestä.

Myös lasten kuolleisuus on Nigeriassa suurta. Nigeriassa tuhannesta alle 5 -vuotiaasta lapsesta menehtyy 143. Suomessa alle 5-vuotiaita kuolee kolme tuhannesta. Myös tyttöjen koulutuksissa on maiden välillä tuntuvia eroja: Suomessa tyttöjen koulutus kestää noin 17 vuotta, Nigerissä vain neljä.

Rintaruokinnalla voitaisiin pelastaa miljoonia lapsia

Aliravitsemus vaikuttaa ainakin viidesosaan äitiyskuolematapauksista ja yli kolmannekseen lapsikuolemista. Raportin mukaan paras tapa suojella raskaana olevaa naista ja hänen lastaan aliravitsemukselta on panostaa heidän hyvinvointiinsa ensimmäisten tuhannen päivän ajan.

Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisten ohjelmien johtajan Anne Haarasen mukaan lapsen kannalta yksi tärkeimmistä keinoista on edistää rintaruokintaa, sillä se voisi pelastaa kehitysmaissa miljoonan lapsen hengen vuosittain.

- Rintamaito on ravinteikasta, ja siinä on suojaavia vasta-aineita. Tällä hetkellä yli 60 prosenttia kehitysmaiden lapsista ei kuitenkaan saa rintamaitoa ensimmäisten puolen vuoden aikana, sillä monissa maissa imettämistä ei pyritä edistämään, Haaranen sanoo.

Raportin mukaan pahimmissa maissa yli kolmasosa lapsista kärsii aliravitsemuksesta.


Äideille parhaat maat Maailman äitien tila 2012 -raportin mukaan:

1. Norja

2. Islanti

3. Ruotsi

4. Uusi-Seelanti

5. Tanska

6. Suomi

7. Australia

8. Belgia

9. Irlanti

10. Alankomaat ja Iso-Britannia

Äideille huonoimmat maat Maailman äitien tila 2012 -raportin mukaan:

156. Kongon demokraattinen tasavalta

156. Etelä-Sudan

156. Sudan

159. Tšad

160. Eritrea

161. Mali

162. Guinea-Bissau

163. Jemen

164. Afganistan

165. Niger

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.