Mikä siinä joulussa stressaa - äidit paljastavat!

Jouluna sukulaisille, tuttaville ja ystäville yleisesti toivotetaan rauhallista joulua. Mutta kenen joulu - tai joulua edeltävä aika – on rauhallinen?

Iso-Britanniassa East Londonin yliopiston tutkijoiden ja moneysupermarket.comin tekemässä tutkimuksessa todettiinkin, että joulu voi olla jopa vaarallista aikaa esimerkiksi korkeasta verenpaineesta kärsivien keskuudessa, sillä tutkimuksen mukaan jouluostosten tekeminen lauantaipäivänä vilkkaalla ostoskadulla kohottaa tuntuvasti verenpainetta, nostaa sydämen sykettä jopa kymmenenneksellä, ja lisää stressiä peräti 50 prosentilla.

Kiire äitien joulutunnelman uhkana

Kysyimme Helistimen lukijoilta, mikä heitä stressaa eniten jouluna. Usein jouluna suurimman taakan kantavat nimenomaan perheiden äidit, joten päätimme antaa tilaisuuden avata sanaisen arkkunsa ja kertoa, mitkä asiat ovat omiaan lisäämään stressiä sekä miten stressiä voisi yrittää välttää.

Vastauksista ilmenee, että selkeästi suurin osa äideistä näkee joulunajan pahimmaksi stressinaiheuttajaksi kiireen. Kuten eräs vastaaja totesi, ”pitäisi revetä moneen paikkaan” ja pystyä vielä hoitamaan ne normaalit arjen työt jouluhommien lisäksi.

”Joulustressiä ei aiheuta mikään yksittäinen juttu vaan kaiken sen joulurumban eli siivouksen, jouluruokien ostamisen ja valmistamisen, koristelun ja lahjojen ostamisen miettiminen ja toteuttaminen niin, että kaikki on jouluna tiptop ja kaikki perheenjäsenet anopista pikkupirpanoihin tyytyväisiä.”

Ruoatkin pitäisi ennättää tehdä tai hankkia – ja paikat siivota

Äitien ehkä suurimmat yksittäiset taakat liittyvät kodinhoitoon ja joulupöydän valmisteluun. Kinkun lisäksi pöydästä kun pitäisi löytyä erilaisia laatikoita, rosollia, kastikkeita, lohta ja monia muita perinneruokia. Ja se aatto lähestyy aina liian kovaa vauhtia.

”Ostat ja käärit lahjat. Siivoat ja laitat jouluisen kodin. Teet ruuat. Apua ei voi pyytää eikö ottaa koska kukaan muu osaa (äidin mielestä)...”

 

”Perinteet stressaa eniten: pitäisi koti siivota lattiasta kattoon, tehdä joulu ruuat, ostaa lahjat, tehdä joulukortit, koristella koti. Huh, hommaa riittää.”

 

”Eniten stressaa se, että kaikki pitäisi olla valmiina tiettyyn hetkeen mennessä, siivous, ruoat leipomukset,  koristelut, lahjat...”

 

”Siivoaminen stressaa eniten, koska on niin turhauttavaa. Yritän jakaa osan muillekin.”

Mistä lahjat ja mitä kenellekin? Entä riittävätköhän rahat

Helistimen kyselystä ilmeni myös se, että vaikka moni aloittaakin lahjojen ostamisen jo paljon ennen joulua, riittää niistä huolenaihetta siltikin valtaosalle vastaajista.

”Stressaan eniten joululahjahankinnoista, yritänkin ostaa lahjat nykyään ajoissa.”

 

”Sukulaisten lahjat stressaavat eniten. En hommaa enää jokaiselle omaa, vaan koko perheelle yhteisen, jossa on kaikille sopivia juttuja.”

 

”Eniten stressaan rahan riittämisestä. Ei kai siihen auttaisi muu kuin lottovoitto...”

Ah niin ihanat sukulaiset

Monien jouluun kuuluvat sukulaiset ja yhdessä oleminen. Jouluisin useissa taloissa pääluku lisääntyykin tilapäisesti, kun sisaret lapsineen, isovanhemmat tai ystävät saapuvat viettämään joulua. Sekös onkin omiaan aiheuttamaan stressiä.

”Joulussa kaikkein stressaavinta on mummolasta toiseen juokseminen, ja eri sukulaisten esittämien toiveiden yhteensovittaminen. Itse kun olisin mieluiten koko joulun vain oman perheen kesken. Olemme ratkaisseet asian niin, että vähintään yksi päivä joulunpyhistä ollaan omassa kodissa ilman vieraita, rauhoitutaan ja huolletaan itsemme seuraava vierailua tai vierasjoukkoa varten. Suosittelen!”

 

”Koska vietämme joulua aina meillä ja suuren suvun ympäröimänä, minä stressaan eniten sitä, että ehdinkö tehdä kaikki ruuat valmiiksi. Ne aina jää viime tippaan. Olen yrittänyt aloitta ruokien teon jo kk aikaisemmin ja olen todennut, että se helpottaa. Suosittelen!”

Äidit paljastavat: kootut vinkit joulustressin lievittämiseen

Kysyimme Helistimen lukijoilta myös, että miten joulustressiltä voi yrittää välttyä ja miten he itse ehkäisevät stressin syntyä. Tässä parhaita paloja vastauksista:

”Joulussa stressaa varmaan se kiire, että miten hoitaa arjen samalla kun valmistelee joulua. Stressiä voi välttää suunnittelemalla töitä ja osioimalla niitä monelle päivälle. Esim. monet jouluruoat voi tehdä jo valmiiksi pikkuhiljaa pakkaseen, siivoamistakin voi jaotella jne. Ja aina kannattaa pyytää apua tai jättää tekemättä, jos on ihan poikki. Ei pikkuasiat voi elämää kaataa, tai jos kaataa, niin sitten täytyy jo istua ja miettiä elämän realiteetteja.”

 

”Sen jälkeen kun opin pyytämään apua muilta perheenjäseniltä ei stressistä ole ollut tietoakaan.”

 

”Ulkoilu parasta stressiin!”

 

”Ei kaikkea tarvitsisi itse tehdä, osan voi ostaa valmiina.”

 

”Äiti stressaa jouluna kaikesta. ratkaisu: äkkilähtö palmun alle.”

Lue lisää:

Näin vietät joulun sortumatta liikakulutukseen

Jouluostoksista helpompaa ja halvempaa - 5 vinkkiä

Mitkä ovat äitien unelmien joululahjat?

5 suurinta stressinaihetta joulussa

Pikkutuhmaa pukinkonttiin - seksikkäät lahjavinkit

Keskustele:

Mikä joulussa stressaa eniten?

Stressaa jouluna vähemmän ja kokeile Mustapippuri.fi –ruokapalvelun Joulukeittiön herkullisia reseptejä:

Joulufilee ja tumma ryytisinappikastike

Joulujuurekset

Perinteiset piparkakut

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.