Lapset Facebookissa – ihastus vai vihastus?

Lapset Facebookissa – ihastus vai vihastus?Sosiaalinen media on perheenäitien temmellyskenttä. On nimittäin tutkittu, että erityisesti pienten lasten äidit ovat aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä. Ja mistäs muusta he siellä puhuisivatkaan kuin lapsistaan. The Wall Street Journal -verkkolehdessä on tulikivenkatkuinen artikkeli siitä, miksi vanhempien kannattaisi hieman rajoittaa lapsistaan puhumista sosiaalisessa mediassa. Asialla on toimittaja Steven Leckart.

Leckartin mukaan ennen vanhaan lasten kuvat ja heidän tekemisensä säilöttiin korkeintaan kotiseinille valokuvien muodossa. Nykyisin lasten asiat on mahdollista jakaa koko maailmalle. Ja usein äidit näin tekevätkin – onhan oma pikku kullannuppunen koko maailman keskipiste (ainakin useimmiten). Vanhemmilla näin kuuluu ollakin. Mutta lapsista jauhaminen Facebookissa on herättänyt myös närää. WSJ:n artikkelissa kerrotaan esimerkiksi nettisivusta, jonka otsikko kuuluu lyhyesti STFU – Shut the Fuck Up, Parents. Sivustolle kootaan ärsyttävimpiä vanhempien tilapäivityksiä lapsistaan.

Nuoret vanhemmat kuuluvat Leckartin mukaan nettisukupolveen, joka elää netissä yhtä todellista elämää kuin oikeassakin. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että nuorten vanhempien nettielämässä on puolensa. Toisaalta vanhemmuudestakin on nykyaikana tahtonut tulla eräänlaista kilpailua, ja sosiaalinen media on oiva väline vanhemmuudessa pätemiseen. Mutta sosiaalinen media voi myös auttaa etenkin esimerkiksi yksinäisiä kotiäitejä, joilla ei ole muita aktiivisia verkostoja arjen apuna.

Netti muistaa ikuisesti


Facebook säilöö kaiken sinne laitetun tiedon. Aikajanan myötä koko elämänhistoria on mahdollista palauttaa silmien eteen. Jos Facebookiin on kerrottu lapsesta, koko lapsen elinkaari on luettavissa kronologisesti. Onkin hyvä miettiä, mitä elämän tallentaminen nettiin merkitsee lapselle myöhemmin. Sosiaalisessa mediassa asioita jakavat vanhemmat jättävät lapselleen digitaalisen perinnön – joka on pysyvä.

Uuden ajan nettielämä on muuttanut vanhaa käsitystä olemisesta. Jos ennen vanhaan sanonta kuului "ajattelen, siis olen", nykyään sen voisi päivittää muotoon "jaan asioita, siis olen". Nykyajan lapset kasvavat erilaiseen kulttuuriin kuin heidän vanhempansa. Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen, ja siitä poikkeavat yksilöt herättävät nykyisin hämmennystä.

Kannattaako siis lapsestaan jakaa asioita sosiaalisessa mediassa? Onko vanhempien tehtävä esitellä lapsi maailmalle jo syntymästään lähtien, vai olisiko parempi jos lapsi saisi kasvaessaan itse päättää, millaisena maailma hänet näkee?

Päättivätpä vanhemmat niin tai näin, yksi asia kannattaa painaa mieleen: turvallisuus. Netti on täynnä uhkia, joita lapset kohtaavat. Yksityisyysasetukset ja itsesensuuri on hyvä laittaa kuntoon, ennen kuin nettiin tallentaa mitään materiaalia itsestään tai lapsestaan.

Jaatko avoimesti lapsesi kuulumisia sosiaalisessa mediassa? Kannattaako kaikkea jakaa? Kerro mielipiteesi!

Lähteet: The Wall Street Journal, Moms.today.msnbc.msn.com

Lue lisää:
Varokaa vanhemmat – tiedättekö, kuka katsoo lastenne kuvia netissä?
Neljäsosa brittiäideistä enemmän netissä kuin lastensa kanssa
Netistä liveksi – tällainen on hyvä mammamiitti!
Sosiaalinen media vaikuttaa sekä hyvällä että huonolla tavalla
Professori: Vanhemmat, älkää vaivautuko tarkkailemaan lapsen sosiaalisen median käyttöä!

Keskustele:
Suomi on 6. paras maa olla äiti – tuntuuko se siltä?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.