Otsikko Kysymys & Vastaus LähetettyLajittele nousevasti Vastaus päivä
Hormonikierukka, seksuaaliterveys ja kivut Kysymys:
Hei, Olen 29-vuotias nainen, ja käytössä olevana ehkäisymenetelmänä minulla on ollut pitkään hormonikierukka (Mirena, edellinen asetettu elokuussa 2013). Kierukan aikana kuukautiseni ovat jääneet pois liki kokonaan, mutta tämän syksyn aikana epäsäännöllinen tiputteluvuoto on lisääntynyt (päivä tai pari n. 2 viikon välein tai harvemmin). Näihin vuotoihin liittyy myös kuukautiskipujen kaltaista kipuilua. Viime aikoina samanlaista, kuukautiskipujen kaltaista kipua on alkanut esiintyä myös (itsetyydytykseen liittyvän) orgasmin yhteydessä. Kipu ei sinänsä kestä kuin joitakin sekunteja (aivan kuin kohtu kouristelisi hetken) mutta toki se on hieman häiritsevää. Yhdynnän aikana saan harvoin orgasmia (vaikka se muuten miellyttävää onkin) joten siinä tämä kipuilu ei sinänsä ole ongelma, mutta olen ehkä hieman alkanut pelkäämään että kipua alkaa esiintyä myös yhdynnässä. Voivatko kivut johtua hormonikierukasta, onko mahdollista että se on jotenkin kääntynyt väärään asentoon? Kierukan langat lyhennettiin pian asettamisen jälkeen, eikä sitä ole sen kummemmin tarkistettu vuosiin. Olen myös miettinyt, voiko kipuilu johtua jonkinlaisesta syyllisyyden tunteesta tai tunnesolmusta. Nykyinen parisuhteeni on pitkään jatkunut etäsuhde (johon suhtaudun eräänlaisena etä-avoliittona), joten itsetyydytys on ainakin minulla aina kuulunut osaksi suhdettani enkä pidä sitä minään ongelmana. Tämän lisäksi minulla on kuitenkin meneillään ihastuminen suhteen ulkopuoliseen henkilöön. Olemme puhuneet asiasta paljon pitkäaikaisen kumppanini kanssa, ja hän suhtautuu avoimen suhteen mahdollisuuteen hyväksyvästi. Ihastuksen tunne tähän kolmanteen osapuoleen on molemminpuolinen, joten olemme ilmeisesti aloittamassa jonkinlaista heilastelua. (Jos siihen tulee sisältymään seksiä, käytämme luonnollisesti ainakin alkuun kondomia, koska oman terveyteni lisäksi olen vastuussa myös kumppanini terveydestä). Hormonikierukalle suositeltu viiden vuoden käyttöaika on menossa umpeen ensi kesänä. Terveyskirjastosta luin kuitenkin, että hormonikierukan käyttöaikaa voisi pidentää seitsemään vuoteen. Tämä voisi olla minulle mieluisa ratkaisu, jos kivut eivät liity hormonikierukkaan ja ehkäisyteho säilyy. En kuitenkaan ole erityisen innokas laittamaan uutta hormonikierukkaa nyt, koska biologinen kello tikittää ja arvelen että saatan/saatamme yrittää raskautta seuraavan viiden vuoden aikana. Millä perusteilla hormonikierukoiden käyttöaikoja voidaan pidentää? Jos kuukautisoireiluni on lisääntymään päin, kertooko se siitä että hormonikierukan sisältämä hormoni on loppumassa, ja ehkäisyvaikutuskin on näin heikompi?

Asiantuntijan vastaus
Hei! Tiputteluvuoto kierukan käyttöajan loppupuolella viittaa siihen, että ehkäisyteho on hiipumassa ja kierukka on syytä vaihtaa, kun sen käyttöaika on umpeutunut. Jos oireilua ehkäisytehon hiipumisesta ei ole, voidaan kierukka jättää vaihtamatta joksikin aikaa, jos raskaaksi tuleminen ei ole naiselle erittäin epätoivottu tilanne. Jos kuitenkin haluat olla varma ehkäisyn riittävyydestä, tulee kierukka vaihtaa, kun sen käyttöaika on loppunut. Olen hieman huolissani, kun kerrot ettei kierukan lankoja ole tarkastettu vuosiin. Yleensä tarkastus tehdään papakokeen yhteydessä, jota suositellaan 2 vuoden välein. Onko papakoe jäänyt sinulta ottamatta? Jos edellisestä papakokeesta on yli 2 vuotta, suosittelen ehdottomasti näytteen ottamista. Samassa yhteydessä voidaan tarkastaa, että kierukan langat ovat paikallaan. Kierukka lähtee erittäin harvoin pois paikaltaan. Jos näin käy, ehkäisyteho yleensä säilyy kunhan kierukka ei karkaa kohdun ulkopuolelle, mikä on erittäin harvinaista. Voimakkaan orgasmin yhteydessä kohtukin voi supistella ja aiheuttaa nipistystä. Jos kohdussa olisi jotakin vialla niin kipua esiintyisi muissakin tilanteissa, kuten yhdynnässä. Kuvaat kuitenkin, että yhdyntä on kivuton ja miellyttävä. Avoin suhde on jokaisen pariskunnan oma asia ja siihen liittyvät tunteet ovat yksilöllisiä. Jos asioista on puhuttu ja keskusteltu kaikkien osapuolten kesken ja järjestely tuntuu kaikista hyvältä, ei ole mitään syytä syyllisyyteen. Itsetyydytyskin kuuluu ihmisen seksuaalisuuteen, eikä parisuhde, vaikka se olisi kuinka tyydyttävä, poista tarvetta sooloseksiin. Itsetyydytys voi kuitenkin olla sellainen asia, jota ei halua jakaa puolison kanssa ja siihen voi liittyä nolostelua tai häpeääkin. Mielestäni kuvaat tilannettasi rohkeasti enkä usko, että sinun kohdallasi kipuilu johtuisi tällaisista tuntemuksista. Oikein hyvää joulunodotusta sinulle!
17.12.2017 12:35 18.12.2017 13:32
Jatkoa edelliseen Kysymys:
Hei, muistaakseni ne on joskus ultrattu ja ei ilmeisesti löydetty mitään. Joo se lääkäri taisikin sanoa että vaikuttaisi olevan tuo PCOS. Olen miettinytkin että, pitäisi ottaa lääkäriin tai hoitajaan yhteyttä, jos saisi otettua tuon papakokeen. Kiitos kun neuvoit. Tuosta oli apua minulle jatkoon.

Asiantuntijan vastaus
Kun käyt lääkärillä tai hoitajalla papakokeessa niin mainitse kaikista näistä asioista, joista olemme keskustelleet. Edellisistä labrakokeistasi on jo sen verran aikaa, että ne voisi ottaa uudelleen. Mutta lääkäri suunnittelee kanssasi miten asiassa edetään. Oikein hyvää loppuvuotta sinulle!
24.11.2017 20:12 26.11.2017 19:47
Kuukautiskierto vaihtelee Kysymys:
Hei, olen 28-vuotias nainen ja minulla on ollut jo pidemmän aikaa kuukautisten kanssa ongelmia. Syön Cypretyl-nimistä e-pilleriä hirsutismiin ja myös sen takia että kuukautiseni tulisivat normaalisti. Jos en söisi ollenkaan e-pillereitä, niin ei kuukautiseni tulisi laisinkaan. Olen käynyt gynekologisessa tutkimuksessa, mutta silloin ei pystytty ottamaan sitä papa-koetta, kun oli niin ahdas ja kivuliasta. Silloin minulle sanottiin, että kyseessä olisi PMS. Minulta on otettu myös ne hormoni labrakokeet, ja ne näyttivät tältä: S-FSH 6,9 S-LH 15,9 ja S-PRL 125. Lääkärikin silloin sanoi että on vähän vaikea tulkita noita tuloksia, kun ei tiedetä missä vaiheessa kuukautiskiertoni on menossa.Labrakokeet ovat vuodelta 2014 heinäkuulta. Mitä mieltä sinä olet asiasta? Voisiko tuota esim. tutkia vielä jollain tapaa?

Asiantuntijan vastaus
Hei! Hirsutismi ja epäsäännölliset kuukautiset liittyvät kokemukseni mukaan usein polykystisiin munasarjoihin. Onko munasarjojasi tutkittu ultraäänellä? PCOS eli polykystisten munasarjojen oireyhtymään liittyy runsas karvoitus, ylipaino ja epäsäännölliset kuukautiset. Se voi myös aiheuttaa lapsettomuutta, koska munasolu ei irtoa säännöllisesti. Siksi kuukautisetkin ovat epäsäännölliset. PCOS:aa ei voida parantaa, mutta jos sinulla on ylipainoa, painon pudottaminen saattaa helpottaa oireita. Ehkäisypillereillä kuukautiskierto saadaan säännölliseksi, kuten sinulla on tapahtunut. S-FSH viitearvot liikkuvat 1,4-16,7 ja S-LH 0,6-89,1 riippuen kierron vaiheesta. Kuten lääkärisi sanoi, on hyvin vaikea arvioida tuloksia tietämättä missä kierron vaiheessa kokeet on otettu. S-PRL on sinulla normaali. Ei ole tavatonta, että papanäytteen ottaminen on hankalaa. Monet naiset kokevat sen epämiellyttäväksi. Jos viimeisin papanottoyritys on vuodelta 2014, kehottaisin sinua käymään uudelleen terveydenhoitajan tai lääkärin luona. Papa olisi hyvä saada otettua, jotta voidaan varmistua, että kohdunkaulasi solut ovat terveitä. Papa tulisi myös ottaa uudelleen aina 2 vuoden välein. Yritä olla näytteenoton aikana mahdollisimman rentona. Voit vaikka kuunnella musiikkia tai muistella jotain mukavaa tapahtumaa. Leuan pitäminen rentona rentouttaa myös lantion aluetta ja suun rennosti aukipitäminen ja rauhallinen hengittely voi auttaa rentouttamaan emättimen lihaksia. Jos sinusta tuntuu luontevalta, voit ottaa vastaanotolle mukaan jonkun luotettavan henkilön muistuttamaan sinua rentoutumisesta. Toivottavasti seuraava käyntisi näiden asioiden tiimoilta sujuu mukavasti!
23.11.2017 15:35 24.11.2017 15:45
Epävarma isästä Kysymys:
Hei! En pysty nauttimaan raskaudestani, koska en ole isyydestä 100% varma. Viimeiset kuukautiseni alkoivat 20.5.2017. Minulla oli avioliiton ulkopuolinen suhde toisen miehen kanssa, ja olimme tämän miehen kanssa intiimisti 6.6.2017. Emme käyttäneet kondomia, mutta miehen penis ei myöskään käynyt sisälläni, korkeintaan vain siinä "ovella". Hän ei ejakuloinut, ja kertoi myös, ettei ole pariin viikkoon ejakuloinut ollenkaan. Touhutippojen sanotaan voivan aiheuttaa raskauden, mutta koska hän ei ollut pitkään aikaan ejakuloinut ja hän oli varmasti virtsannut aiemmin samana päivänä, eiväthän hänen touhutipoissa mahdollisesti olevat siittiönsä voisi olla kykeneväisiä hedelmöitykseen? Tätä iltaa edeltävänä aikana olin ollut pelkästään mieheni kanssa, olimme yrittäneet tulla raskaaksi jo muutaman kuukauden ajan. Kiertoni vaihtelee 28 päivästä 32 päivään, yleensä se on kuitenkin 28-30 päivää. Tein positiivisen raskaustestin 20.6.2017. Ensimmäisessä neuvolassa 19.7.2017 lasketuksi ajaksi annettiin 23.2.2018. Ensimmäisessä ultrassa 14.8.2017 pää-perämitta oli 66mm, tuolloin rv oli 12+3 mutta lääkärin mukaan se 66mm vastaa rv 12+6. Osaisitteko laskea ikkunan mahdolliselle hedelmöittymispäivälle, jotta saisin mielenrauhan? Omien laskujeni mukaan ovulaationi olisi ollut 3.-4.6., ja sitäkin edeltävinä päivinä viimeisten kuukautisteni jälkeen olin ollut vain mieheni kanssa ja olemme vielä oikein yrittäneet tulla raskaaksi (päälläseisontaa yhdynnän jälkeen etc, hehheh). Onko mahdollista, että väärä mies voisi olla lapsen isä? Kiitos jo etukäteen!

Asiantuntijan vastaus
Hei! Käytännössä on mahdotonta, että olisit tullut raskaaksi mainitsemallesi toiselle miehelle. Raskauden alkamiseen tarvitaan yhdyntä. Teoriassa asia toki on niin, että raskaus on mahdollinen, jos emättimeen pääsee yksikin siittiö. En kuitenkaan ole tavannut yhtäkään naista, joka olisi tullut raskaaksi vain peniksen pään kosketuksesta emättimen suulle. Voit olla luottavaisin mielin sen suhteen, että aviomiehesi on lapsesi isä. Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!
8.09.2017 16:43 8.09.2017 21:39
Kysmys lääkkeestä Primolut N 5mg Kysymys:
Hei! Minulla olisi kysymys lääkkeestä Primolut N 5mg. Voisiko tuo lääke aiheuttaa mitään negatiivista hedelmöityksessä tai tsygootin kehityksessä (kiinnittymisessä tai kasvussa), jos nainen ei ole enää ottanut lääkettä 5-6 päivään? Ennen lääkkeen lopettamista tuota lääkettä käytettiin kuukautisten siirtämiseen noin 9 päivää putkeen. Nyt hän on tosiaan ollut jo tuon muutaman päivän käyttämättä kyseistä lääkettä ja lääkeaine on kai jo suurimmalta osaltaan ehtinyt poistua kehosta. Luin kuitenkin, että lääkeainetta olisi vielä joitakin määriä metaboliitteina plasmassa, niin pohdin, että voisiko tuo aiheuttaa mitään? Eli jos nainen nyt tulisi raskaaksi, kun ei ole enää tuohon 5-6 päivään lääkettä käyttänyt, niin voisiko se, ettei lääke ole vielä aivan täysin poistunut pois kehosta aiheuttaa jotakin negatiivista hedelmöityksessä tai tsygootin kehityksessä? Kysymys voi tuntua tyhmältä ammattilaiselle, mutta haluaisin silti mahdollisimman perusteellisen vastauksen. Kiitos etukäteen vastauksesta!

Asiantuntijan vastaus
Hei! Kiitos kysymyksestänne. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Ymmärrän hyvin, että lääkkeiden käytön vaikutukset joskus mietityttävät. Varsinkin, kun kyseessä on mahdollinen raskauden yrittäminen. Primolut N sisältää keltarauhashormonia, jota naisella on luontaisestikin elimistössään. Keltarauhashormonia erittyy munarakkulan soluista, jotka kierron edetessä muuttuvat keltarauhaseksi. Tässä vaiheessa munasolu on jo irronnut munarakkulasta ja tekee matkaansa kohti kohtua. Primolut N:n sisältämällä keltarauhashormonilla ei ole negatiivisia vaikutuksia itse munasoluun tai sen alkukehitykseen. Se voi kuitenkin haitata raskauden alkamista, sillä se sitkistää kohdunkaulan limaa ja ohentaa kohdun limakalvoa, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun ja munasolun kiinnittyminen vaikeutuvat. Hormoni ei kuitenkaan millään tavalla vaikuta jo hedelmöittyneeseen munasoluun, kuten jo mainitsin, vaan vain olosuhteet sen kasvamiselle ovat epäedulliset. Jos teillä on tarkoituksena yrittää raskautta, voitte hyvin niin tehdä. Primolut N ei ole ehkäisyvalmiste, joten raskauden ehkäisyyn ette sitä voi käyttää.
16.08.2017 17:24 17.08.2017 16:51