Otsikko Kysymys & Vastaus LähetettyLajittele nousevasti Vastaus päivä
Epävarma isästä Kysymys:
Hei! En pysty nauttimaan raskaudestani, koska en ole isyydestä 100% varma. Viimeiset kuukautiseni alkoivat 20.5.2017. Minulla oli avioliiton ulkopuolinen suhde toisen miehen kanssa, ja olimme tämän miehen kanssa intiimisti 6.6.2017. Emme käyttäneet kondomia, mutta miehen penis ei myöskään käynyt sisälläni, korkeintaan vain siinä "ovella". Hän ei ejakuloinut, ja kertoi myös, ettei ole pariin viikkoon ejakuloinut ollenkaan. Touhutippojen sanotaan voivan aiheuttaa raskauden, mutta koska hän ei ollut pitkään aikaan ejakuloinut ja hän oli varmasti virtsannut aiemmin samana päivänä, eiväthän hänen touhutipoissa mahdollisesti olevat siittiönsä voisi olla kykeneväisiä hedelmöitykseen? Tätä iltaa edeltävänä aikana olin ollut pelkästään mieheni kanssa, olimme yrittäneet tulla raskaaksi jo muutaman kuukauden ajan. Kiertoni vaihtelee 28 päivästä 32 päivään, yleensä se on kuitenkin 28-30 päivää. Tein positiivisen raskaustestin 20.6.2017. Ensimmäisessä neuvolassa 19.7.2017 lasketuksi ajaksi annettiin 23.2.2018. Ensimmäisessä ultrassa 14.8.2017 pää-perämitta oli 66mm, tuolloin rv oli 12+3 mutta lääkärin mukaan se 66mm vastaa rv 12+6. Osaisitteko laskea ikkunan mahdolliselle hedelmöittymispäivälle, jotta saisin mielenrauhan? Omien laskujeni mukaan ovulaationi olisi ollut 3.-4.6., ja sitäkin edeltävinä päivinä viimeisten kuukautisteni jälkeen olin ollut vain mieheni kanssa ja olemme vielä oikein yrittäneet tulla raskaaksi (päälläseisontaa yhdynnän jälkeen etc, hehheh). Onko mahdollista, että väärä mies voisi olla lapsen isä? Kiitos jo etukäteen!

Asiantuntijan vastaus
Hei! Käytännössä on mahdotonta, että olisit tullut raskaaksi mainitsemallesi toiselle miehelle. Raskauden alkamiseen tarvitaan yhdyntä. Teoriassa asia toki on niin, että raskaus on mahdollinen, jos emättimeen pääsee yksikin siittiö. En kuitenkaan ole tavannut yhtäkään naista, joka olisi tullut raskaaksi vain peniksen pään kosketuksesta emättimen suulle. Voit olla luottavaisin mielin sen suhteen, että aviomiehesi on lapsesi isä. Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!
8.09.2017 16:43 8.09.2017 21:39
Kysmys lääkkeestä Primolut N 5mg Kysymys:
Hei! Minulla olisi kysymys lääkkeestä Primolut N 5mg. Voisiko tuo lääke aiheuttaa mitään negatiivista hedelmöityksessä tai tsygootin kehityksessä (kiinnittymisessä tai kasvussa), jos nainen ei ole enää ottanut lääkettä 5-6 päivään? Ennen lääkkeen lopettamista tuota lääkettä käytettiin kuukautisten siirtämiseen noin 9 päivää putkeen. Nyt hän on tosiaan ollut jo tuon muutaman päivän käyttämättä kyseistä lääkettä ja lääkeaine on kai jo suurimmalta osaltaan ehtinyt poistua kehosta. Luin kuitenkin, että lääkeainetta olisi vielä joitakin määriä metaboliitteina plasmassa, niin pohdin, että voisiko tuo aiheuttaa mitään? Eli jos nainen nyt tulisi raskaaksi, kun ei ole enää tuohon 5-6 päivään lääkettä käyttänyt, niin voisiko se, ettei lääke ole vielä aivan täysin poistunut pois kehosta aiheuttaa jotakin negatiivista hedelmöityksessä tai tsygootin kehityksessä? Kysymys voi tuntua tyhmältä ammattilaiselle, mutta haluaisin silti mahdollisimman perusteellisen vastauksen. Kiitos etukäteen vastauksesta!

Asiantuntijan vastaus
Hei! Kiitos kysymyksestänne. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Ymmärrän hyvin, että lääkkeiden käytön vaikutukset joskus mietityttävät. Varsinkin, kun kyseessä on mahdollinen raskauden yrittäminen. Primolut N sisältää keltarauhashormonia, jota naisella on luontaisestikin elimistössään. Keltarauhashormonia erittyy munarakkulan soluista, jotka kierron edetessä muuttuvat keltarauhaseksi. Tässä vaiheessa munasolu on jo irronnut munarakkulasta ja tekee matkaansa kohti kohtua. Primolut N:n sisältämällä keltarauhashormonilla ei ole negatiivisia vaikutuksia itse munasoluun tai sen alkukehitykseen. Se voi kuitenkin haitata raskauden alkamista, sillä se sitkistää kohdunkaulan limaa ja ohentaa kohdun limakalvoa, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun ja munasolun kiinnittyminen vaikeutuvat. Hormoni ei kuitenkaan millään tavalla vaikuta jo hedelmöittyneeseen munasoluun, kuten jo mainitsin, vaan vain olosuhteet sen kasvamiselle ovat epäedulliset. Jos teillä on tarkoituksena yrittää raskautta, voitte hyvin niin tehdä. Primolut N ei ole ehkäisyvalmiste, joten raskauden ehkäisyyn ette sitä voi käyttää.
16.08.2017 17:24 17.08.2017 16:51
Kondylooman tunnistaminen ja testaaminen Kysymys:
Hei, minulle tuli paha sukupuolitautipelko sekoiltuani ilman kondomia. Olen tehnyt kaikki testit, jotka olivat negatiivisia. Nyt minua on alkanut huolettaa kondylooma, jota ei ole testattu. Tarkkailen alapäätäni jatkuvasti syylien etsimiseksi, mikä on stressaavaa. Peniksen varressa on pieniä vaaleapäisiä näppylöitä, jotka voisivat olla litteitä kondyloomia tai sitten jotain tavallista. Ovat aavistuksen verran isompia kuin kiveksissä olevat normaalit näpyt. Toki en ole aiemmin tarkkaillut alapäätäni yhtä intensiivisesti, joten en tiedä onko vastaavia ollut aikaisemmin. Miten voin tunnistaa onko kyseessä kondylooma ja voinko testata sitä jotain? Terveyskeskuksesta sanoi, ettei kannata tulla käymään ellei ole selkeitä, isoja syyliä. Hän myös totesi, etten voi olla huomaamatta niitä. Olen nyt epätietoinen ja -toivoinen, kuinka saada asiaan varmuus.

Asiantuntijan vastaus
Hei! On hyvä, että haluat pitää huolta seksuaaliterveydestäsi. Kondylooma on klamydian ohella yleisin sukupuolitauti nuorten suomalaisten keskuudessa. Koko väestöstä noin 80% sairastaa sen jossakin vaiheessa elämäänsä. Yleensä tartunta on niin lievä, ettei syyliä edes huomaa. Joillekin voi kuitenkin kasvaa kookkaitakin syyliä, joita tarpeen mukaan poistetaan. Lievä kondylooma paranee itsestään. Näkemättä näppylöitäsi on vaikea sanoa onko kyse kondyloomasta vai jostakin muusta. Terskan reunassa voi olla harmittomia nk. helmipapuloita, joita joskus erehdytään luulemaan kondyloomiksi tai muuksi sukupuolitaudiksi. Terskassa, esinahan alla ja peniksen varressa toi olla valkoisia tai hieman kellertäviä talinäppylöitä, jotka nekin ovat harmittomia ja itseasiassa tärkeitäkin, koska ne pitävät huolta peniksen ihosta ja estävät sitä kuivumasta. Jos sinulla olisi litteitä tai pieniä kondyloomasyyliä, jotka eivät kasva ja muodosta nk. kukkakaalisyylää, elimistösi oma immuunijärjestelmä hoitaa kondylooman kyllä pois. Jos sinulle tulee suurentuneita, poistoa vaativia syyliä, huomaat sen kyllä itse. Kondomia on aina syytä käyttää uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa. Jos kondomi halutaan jättää pois vakituisessa suhteessa, on molempien osapuolien hyvä käydä sukupuolitautitesteissä. Näytteenoton yhteydessä lääkäri tai terveydenhoitaja voi katsoa genitaalialueen myös kondyloomien varalta. Jos syyliksi epäiltyjä näppyjä löytyy, voidaan ne varmistaa etikkahappopenslauksella, joka tuo syylät esiin vaalentamalla niitä. Tätä ei kuitenkaan voi käyttää testimenetelmänä vaan mahdollinen syylä pitää paikallistaa tarkasti, että se voidaan penslata. Koko genitaalialuetta ei lähdetä penslaamaan syylien etsimiseksi ja poissulkemiseksi, ellei tähän ole erityinen syy. Säikähdyksestä viisastuneena muistat varmasti nyt aina käyttää kondomia yhdynnässä. Toivotan sinulle oikein hyvää ja aurinkoista kesää!
28.06.2017 14:46 30.06.2017 17:47
Klamydia tartunta Kysymys:
Hei! Olen 31 vuotias mies. Kävin sukupuolitautitesteissä ja niissä minulta löytyi klamydia. Tiedän että sain sen eräältä tuntemattomalta naiselta. Tästä vuorokauden sisällä harrastin seksiä tutun naisen kanssa. Joten kysymykseni onkin että olenko nyt tartuttanut taudin tälle tutulle naiselle? Onko todennäköistä että tauti tarttuu vaikka itse on tartunnan saanut vuorokauden sisällä? Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

Asiantuntijan vastaus
Hei! Klamydia on nuorten aikuisten keskuudessa yleisimpiä sukupuolitauteja. Sillä ei varsinaisesti ole itämisaikaa, mutta oireet ilmenevät yleensä vasta 1-3 viikon kuluessa tartunnasta. Klamydia voi tarttua edelleen, vaikka mahdollisesta tartunnasta olisi lyhytkin aika. Kuinka suuri mahdollisuus on, että viimeisin seksikumppanisi olisi saanu tartunnan sinulta, on vaikea sanoa. Klamydia kuitenkin tarttuu herkästi ja aina, jos testeissä ilmenee mikä tahansa sukupuolitauti, on järkevää tiedottaa tästä viimeisimpiä seksikumppaneita. Klamydia on helposti hoidettavissa antibiooteilla ja mitä nopeammin se hoidetaan sitä vähemmän se aiheuttaa vaurioita naisen lisääntymiselimistöön. Ota asia siis puheeksi viimeisimmän seksikumppanisi kanssa mahdollisimman nopeasti, vaikka se tuntuisikin kiusalliselta. Uusien seksikumppanien kanssa on aina käytettävä kondomia, vaikka käytössä olisi myös hormonaalinen ehkäisy.
30.04.2017 09:18 1.05.2017 22:43
Raskaana vai ei? Kysymys:
Kuuntelimme sydänääniä kotidopplerilla? Doppleri näyttää meille sydänäänet ja sykkeen, joka on väliltä 120-155, vaihtelevasti. Testien ja verikokeen mukaan en ole raskaana. Olen 30-vuotias ja avioliitossa. Olemme yrittäneet lasta yli puoli vuotta tuloksetta. Voiko sydänäänet kuulua silti vaikkei se näy testissä?

Asiantuntijan vastaus
Hei! Jos sinulle on tehty raskaustestit sekä virtsasta että verestä ja ne ovat negatiiviset, on käytännössä mahdotonta, että olisit raskaana. Verestä määritettäessä voidaan havaita erittäin pienetkin määrät istukkahormonia, joita virtsasta ei voida mitata. Sikiön sydän alkaa lyömään noin raskausviikolla viisi, jolloin veren istukkahormonin määrä on jo selvästi kohonnut. Alkuun sikiön sydän lyö paljon nopeammin kuin 120-150 lyöntiä minuutissa. Voi olla, että dopleri on mitannut sinun sykettäsi. En osaa sanoa, miksi dopleri on antanut tällaisia lukuja sillä aikuisen normaali syke on 50-100 välillä. Itse en suosittele kotidoplereita odottajille kuin aivan erityistapauksissa. Mittaukset eivät ole yhtä tarkkoja kuin ammattilaisvälineillä ja ammattilaisen tekeminä. Myös tulosten tulkitseminen voi aiheuttaa odottajassa turhaa huolta. Kerroit, että olette yrittäneet lasta yli puoli vuotta. Tämä on melko tavallinen aika naisen tulla raskaaksi, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Olet vielä hedelmällisessä iässä, mutta jos raskautta ei kuulu vuoden kuluessa siitä, kun jätitte ehkäisyn pois, on syytä käydä lääkärissä. Aurinkoista ja lämmintä kevättä teille!
14.04.2017 21:57 15.04.2017 10:50