Otsikko Kysymys & Vastaus LähetettyLajittele nousevasti Vastaus päivä
Ehkäisy, joka ei niukistaisi kohdun limakalvoa Kysymys:
Hei! Minua on vaivannut yksi asia jo monta vuotta. Olen 26-vuotias, ollut naimisissa 5 vuotta ja käyttänyt ensin yhdistelmäehkäisypillereitä ja nyt pari kolme vuotta Evra-laastaria. En haluaisi, että ehkäisyteho perustuu siihen, että kohdunkaulan lima niukkenee niin, että jo hedelmöittynyt alkio ei voi kiinnittyä siihen. Minulle on aivan ok, se että munasolu ei irtoa, pääse hedelmöittymään tai se että munasolu ei pääse kohtaamaan siittiöitä, mutta näen sen periaatteellisesti vääränä jos jo hedelmöittynyttä munasolua estettäisiin kiinnittymästä. Mikä voisi olla minulle sopivin ehkäisymuoto? Vai onko se niin että yhdistelmäehkäisypillereihin kuuluu luonnollisesti se, että ne myös vähentävät kohdunkaulan limaa? Olisiko joku yhdistelmäehkäisyvaihtoehto joka tekisi tätä "liman poistoa" mahdollisimman vähän? Olen surffailut netissä tunteja ja tunteja etsien vastausta, mutta en ole löytänyt... Kiitos jo etukäteen!

Asiantuntijan vastaus
Hei, yhdistelmäehkäisyvalmisteet (pillerit, laastarit ja emätinrenkaat) vaikuttavat siten, että munarakkula ei kypsy, eikä munasolu irtoa. Eli käyttämäsi laastari toimii tällä mekanismilla, alkioita ei synny! Pelkkää progestiinia sis valmisteet kuten minipillerit, hormonikierukat ja implantit vaikuttavat kohdunkaulan limaan estäen siittiöiden pääsyn hedelmöittämään munasolua. Kaikki menetelmät vaikuttavat myös kohdun limakalvoon, jolloin mahdollinen alkio ei pääse siihen kiinnittymään.
29.09.2017 22:44 2.10.2017 10:10
Klamydian hoidosta Kysymys:
Olin suojatussa sukupuoliyhteydessä viime lauantaina. Aktin aikana kondomi oli hajonnut jossakin kohtaa. Aktin jälkeen kumppani kertoi, että hänellä oli todettu klamydia jota on aloitettu hoittaa edellisenä maanantaina...täten tuo väli hoidon ja aktin välillä oli 5 päivää. Onnistuin saamaan heti lauantaina (samana päivänä) yksityiseltä lääkäriltä kuurin (ilman diagnoosia). Kuuri oli 1000mg azithromyciniä + 250mg seuraavana päivänä + 250mg sitä seuraavana päivänä. Heräsi huoli, että aloitinko kuurin liian aikaisin ? Lääkäri sanoi kyllä, että aloita heti lääkitys. Mutta itselle heräsi pelko, että kerkiääkö tauti ns.aktivoitumaan jos edes infektiota on minulle tullut ? Eli onko kuurini tehokas tässä vaiheessa ? Kuinka huolissaan minun pitää olla tässä tilanteessa...jos todennäköisyyksistä puhutaan ? Tottakai menen kontrolliin kun aika koittaa, mutta on raastavaa odottaa.

Asiantuntijan vastaus
Olet saanut asiallisen ennaltaehkäisevän hoidon, eli näkisin, että voit olla sangen huoletta, mutta toki käyt sovitussa kontrollissa! Todennäköisimmin partnerin klamydia oli jo hoidettu tuolloin, eli tarttumisvaara olisi lähes olematon, edellyttäen, että hän oli käyttänyt hoidon. On aina parempi ennaltaehkäistä mahdollinen tauti, kuin alkaa odottaa mahdollisia oireita.
12.06.2017 19:48 13.06.2017 13:00
Puristavasta mekosta haittaa sikiölle? Kysymys:
Hei! Olen raskaana viikoilla 19 + 4, kyseessä toinen raskaus. Kysyisin vähän erikoista asiaa: voiko ulkoinen pitkäkestoinen puristus vahingoittaa sikiötä? Olin eilen koko päivän eli klo 13.30-24 pitkässä juhlapuvussa. Puku alkoi käytännössä heti puristaa vatsaa lievästi ja kävi iltaa kohden kohtalaisen tukalaksi, oli siis liian kireällä. Vatsani on nyt huomattavasti isompi kuin viime raskaudessa samoilla viikoilla. Raskauteen oli kyllä varauduttu ja puku oli kiinni nyörityksellä, mutta puvun tukaluus ei tuntunut olevan nyörityksestä kiinni. Vasta pukua riisuessa tajusin, että nyörien löysentäminen olisi kuitenkin toki auttanut, mutta tällöin oli jo liian myöhäistä. Lisäksi tyttäreni istui osan iltaa sylissäni lisäten tukaluutta. Nyt huolettaa, onko tuosta puristuksesta voinut olla haittaa sikiölle? Ovatko esim. kohdusta tulevat laskimot voineet joutua puristukseen ja sikiön verenkierto näin joutua vaaraan? Kyseessä ei ollut mikään paikallinen puristava vyö vaan koko vatsan kattava puristus. Muistaakseni ihmisen virtsanjohtimet saa ainakin puristettua kasaan vyötä käyttämällä jossain vanhoissa urografiatutkimuksissa. Kiitos vastauksesta!

Asiantuntijan vastaus
Hei, voit olla ehdottoman varmasti aivan huoletta. Puristava mekko ei ole aiheuttanut mitään vaaraa sikiöllesi tai haitannut raskauden etenemistä. Kohtu on turvallinen paikka. Sikiötä ympäröi lapsivesi ja sikiökalvot, ja ne tasaavat hyvin painetta. Ihan loppuraskaudessa suositellaan, ettei äiti ole ihan selällään makuulla. Silloin nimittäin kohtu voi painaa äidin alaonttolaskimoa, ja estäen näin aluksi äidin verenkiertoa, jolloin äiti pyörtyy makuullaan. Tuolloin myös sikiön verenkierto heikkenee, ellei äidin asentoa korjata. Mutta nyt nauttimaan ilman tätä huolta loppuraskaudestasi!
11.06.2017 13:18 13.06.2017 12:55
Kumpi on todennäköisemmin lapsen isä Kysymys:
Hei! Minua vaivaa kovasti tämä asia enkä pysty nauttimaan raskaana olosta. Tänään 3.5.2017 oli ensimmäinen neuvolakäynti ja rv ultran mukaan on 9+6. Eli minun viimeiset kuukautiseni alkoi 22.2 ja loppuivat 28.2 ja kierto on 28-30 säännöllinen.Laskettu aika on 30.11. Harrastin mieheni kanssa viimeisimpien kuukautisten( 28.2) jälkeen useana päivänä seksiä 7.3 asti niin että olimme keskeytetyssä yhdynnässä. Olin ystäväni luona juhlissa 2.3 ja sammuin sohvalle,koska minulla on todella huono viinapää. Havahduin siihen kun sukkahousujani nyittiin takaisin ylöspäin ja eräs tuttu mieshenkilö nousi vierestäni.Nostin tietysti hirveän möykän siitä ja hän sanoi vain kosketelleen itseään ja minua myös vaginan alueelta yritellen näin herättää minua mukaan touhuun.Hän oli lauennut ja minua hirvittää josko sormien mukana on päässyt siittiöitä sisääni. Minä en jotenkin tajunnut siinä tilanteessa edes käydä jälkiehkäisytabletia hakemassa kun ajattelin silloin ettei niin "helposti" voi tulla raskaaksi mutta nyt kun olen asiaa kovasti miettinyt niin se on jäänyt minua haittaamaan. En ole kertonut asiasta kenellekään,en edes miehelleni sillä henkilö on niin tuttu pomoni kanssa että pelkään työpaikan menettämistä jos asiasta jollekin puhuisin.Kiitos jo etukäteen vastauksesta,on todella kurjaa kun ei pysty nauttimaan raskaudesta kun pelottaa onko raskaus saanut alkunsa tuosta tapauksesta.

Asiantuntijan vastaus
Hei, et ole tullut sormin kosketellen raskaaksi. Hedelmöittyminen on tapahtunut noin 7-10.3, eikä keskeytetty yhdyntä ole ehkäisykeino. Siittiöt voivat säilyä hedelmöityskykyisinä noin 4vrk naisen kehossa, mutta raskauden alkamiseen niitä tarvitaan miljoonia, jotta 1 siittiö pääsisi munasolun sisään. Sormin tällaista määrää ei saa emättimeen. Minusta sinun pitäisi puhua asiasta jonkun luotettavan henkilön kanssa, ihan kamala taakka yksin kantaa! Keskustele esim. neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Tuo sormeileva mies on toiminut väärin kajotessaan sinuun. Tällainen kohdallasi ei voi johtaa mihinkään työpaikan menetykseen tms.
3.05.2017 23:57 4.05.2017 09:05
Papakokeet ja luotettavuus Kysymys:
Olin 3 vuotta sitten papakokeessa ja sain tulokseksi AGC-NOS, eli lieviä muutoksia lieriösoluissa. Tästä vuosi niin menin seurantaan ja minulle todettiin ASCUS merkitykseltään määrittelemätön atypia levyepiteelisoluissa. Välissä minulla oli hormonikierukka, jonka otin pois muutamaa kuukautta ennen toista papakoetta. Miten diagnoosit voivat vaihtua vuodessa paikasta toiseen? Luokitellaanko tavallisten tulehdusten aiheuttamia muutoksia kyseisiin luokkiin vai onko lievissäkin epiteelimuutoksissa kyseessä melkein aina Hpv-virus? Molempina kertoina minulla oli myös bakteerivaginoosia. Asia ahdistaa minua entisestään, koska tutkin asia ja luin, että lieriesolumuutokset eivät aina näy papakokeessa ja lukemassani lääkäreille suunnatussa opetusmateriaalissa kerrottiin papakokeen herkkyyden olevan niiden suhteen vain 50%. Onko lieriösolumuutosten tutkiminen papakokeella lähes arpapeliä, koska luotettava tulos saadaan vain puolissa tutkimuksissa. Vai onko luotettavuus kohentunut yhtään viime aikoina? Olen ahdistunut asiasta, koska pelkään ettei papakokeella kykene luotettavasti seuramaan lieriösolumuutoksia. Pitäisikö papakokeita ottaa useampi, jos puolet niistä eivät näytä oikeaa tulosta lieriösolujen suhteen. Olen ollut nuorena Hpv-rokotetutkimuksessa ja saanut rokotteen. Jos nyt teen Hpv-testin, näyttääkö se luotettavan tuloksen vai vaikuttaako rokotetutkimuksessa annettu rokote luotettavuuteen, jos minulle on kehittynyt vasta-aineita. Onko Hpv-rokotteen suoja yleensä pitkäaikainen?

Asiantuntijan vastaus
Hei, papakoe on erittäin hyvä, muttei 100%, toteamaan kohdunsuun solumuutoksia. Hyvä, että olet saanut HPV-rokotteen! Sen antama suoja on nykytietämyksen mukaan useita vuosikymmeniä. Saatu rokote ei vaikuta HR-HPV-testin tulokseen. Se, että sinulla todettiin lieviä lieriösolumuutoksia, ja sen jälkeen levyepiteelisolujen lievää ärsytystä, kertoo sen, että tulehdus on lieriösoluissa parantunut, mutta levyepiteelisoluissa edelleen lievänä. Tämä ASCUS kannattaa kontrolloida vuoden kuluttua. Silloin voi myös ottaa HR-HPV-testin, eli sillä katsotaan, onko tulehdus korkean riskin virustyyppien aiheuttama vai ei. HP-viruksia on yli sata alatyyppiä, ja näistä sukuelimissä tavataan reilut 40, joista ainakin 13 on ns. korkean riskin viruksia. Älä ahdistele tästä asiasta. Olet saanut rokotteen, joka suojaa sinua hyvin vakavilta muutoksilta! Valtaosa väestöstä (>>>80%) altistuu papilloomaviruksille, ja tulehdus paranee suurimmalla osalla ihan itsestään, ja sinänsä tulehdusta ei voida hoitaa millään keinoin pois. Oma immuunivaste tuhoaa virukset ajan kanssa. Mutta muista käydä ASCUS-löydöksen vuoksi papakontrollissa!
13.04.2017 22:22 18.04.2017 09:30