Ohjeita sopivan tyynyn valinta | Terve.fi
Artikkeli
Ohjeita sopivan tyynyn valinta
Lue lisää aiheesta: Uni ja lepo

Mikään ei aloita päivää niin hyvin kuin kunnolla nukuttu yö. Ihmiset viettävät paljon aikaa sängyssä ja oikeanlaisen tyynyn valinta onkin tärkeää. Moni panostaa kunnollisen sängyn ja patjan hankintaan, mutta tulisi myös ymmärtää, että sopivan tyynyn valintaan pitäisi käyttää yhtä paljon harkintaa.

Ortopedian kirurgi Andrew Hecht sanoo, että jos jatkuvasti herää päänsärkyyn, niskakipuun, hartiaseudun ja käsien tunnottomuuteen, voi syy olla tyynyssä.

Vanha tyyny voi myös olla varsinainen kasvualusta kaikennäköisille yöllisille ryömijöille. Vuonna 2006 julkaistussa artikkelissa ”Allergy” asiantuntijat huomasivat, että vain puolitoistavuotta vanhassa tyynyssä voi kasvaa jopa 47 erilaista sientä. Jos sairastaa esimerkiksi astmaa, vanha tyyny saattaa pahentaa oireita.

Asiantuntijat sanovatkin, että tyyny pitäisi vaihtaa vuoden tai puolentoista välein. Viimeistään tyyny pitäisi heittää kaatopaikalle kahden vuoden käytön jälkeen.

Jos uuden tyynyn hankinta on ajankohtaista, tässä vinkkejä.

Nukkumistyyli vaikuttaa eniten. Paras tapa aloittaa oikeanlaisen tyynyn hankinta, on selvittää oma nukkumisasentonsa. ”Tavoite on löytää tyyny, joka pitää pään niin sanotussa neutraalissa ojennuksessa. Se tarkoittaa sitä, että pään pitäisi asettua suoraan hartioiden jatkoksi ilman liiallista taipumista eteen- tai taaksepäin”, fysioterapeutti Kammi Bernard kertoo. Näin ollen tyynyt paksuus täytyy valita oman nukkumisasentonsa mukaan: selällään nukkuvalle ohuempi tyyny ja kyljellään nukkuvalle pöyheä, paksumpi tyyny. Mahallaan nukkuvan tulisi valita erittäin ohut tyyny. Toisaalta jos patja on kovin pehmeä, ei tyynyä välttämättä tarvita ollenkaan.

Koko ratkaisee, hinta ei. Suurin ja kallein ei välttämättä ole paras juuri itselle. Hinta ei myöskään tee tyynystä hyvää tai itselle sopivaa. Suuri tyyny voi laittaa kehon epäluonnolliseen asentoon, aiheuttaen kireyttä, jolloin kunnollisen asennon löytäminen voi olla hankalaa. Ratkaisevaa on, miltä tyyny itsestä tuntuu, oli hinta mikä tahansa.

Untuva, synteettinen vai vaahtomuovi? Jos valinta kohdistuu vaahtomuoviin, tarkkaile tyynyn tiheyttä. Tiheämpi on tukevampi ja se vajoaa vähemmän painon alla.

Monet asiantuntijat puolestaan suosittelevat höyhentyynyä. Höyhentyynyn yksi hyvä puoli on, että se muokkautuu tarpeen mukaan oikeisiin kohtiin. Höyhentyyny on myös tarpeeksi jämäkkä, mutta samalla pehmeä. Yllättävää on, että erään tutkimuksen mukaan höyhentyyny voi olla sopiva jopa astmaatikolle, sillä ne sisältävät itseasiassa synteettisiä tyynyjä vähemmän pölypunkkeja.

Jos höyhentyyny tuntuu liian kalliilta, voi kokeilla synteettisiä tyynyjä. Synteettiset tyynyt usein matkivat höyhentyynyjen periaatteita, mutta eivät ole yhtä kestäviä, jolloin uuden tyynyn saattaa joutua hankkimaan useammin.


Lähde: WebMd - Snuggle Up With the Perfect Pillow

Kirjoittaja
Antti Voutilainen

toimittaja

Jaa artikkeli: 
Tagit:
Artikkeli
Väsymys, johon unikaan ei auta
Uutispalvelu Duodecim: Valvomisesta ja kiireestä aiheutunut väsymys helpottuu usein jo parin hyvin nukutun yön jälkeen. Kuitenkin, jos ilman syytä...
Artikkeli
Liikkumalla voit parantaa myös unesi laatua
Liikunta tekee aivoillesi hyvää. Liikunnalla voit vaikuttaa myös unen laatuusi. Laadukas uni puolestaan parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia,...
Artikkeli
Univaikeuksia? 4 askeleen opas parempaan uneen
Unettomat yöt ovat valitettavan monen ihmisen riesa nykyään, sillä moderni elämä tekee univaikeuksista hyvin yleisiä. Sen sijaan, että...
Artikkeli
Huonosti nukkuvat juopottelevat enemmän
Huonosti nukkuminen ja unettomuus vaikuttavat terveyteen monella lailla. Huonounisuuden, ylensyömisen, painonnousun ja stressin yhteys on tiedetty...

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Paha univaje aiheuttaa immuunijärjestelmässä samanlaisia reaktioita kuin kova...
Artikkeli
Unihäiriöt, joita aikanaan pidettiin vain oireina, saattavatkin todellisuudessa...

Uni ja lepo - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset