Vaivaako unettomuus kesällä? | Terve.fi
Artikkeli
Vaivaako unettomuus kesällä?
Lue lisää aiheesta: Unettomuus

Ihmisen elämä koostuu valveajasta ja kahdesta eri unityypistä (perusunesta ja vilkeunesta). Lisäksi uni koostuu 4-5:stä noin 90 minuutin unisyklistä.

 

Vilkeuni eli REM-uni on pinnallista unta, jolloin nähdään unia. Perusuni eli non-REM uni on syvää, rentouttavaa ja palauttavaa unta.

 

Uni on hyväksi ihmisen terveydelle, mutta emme aidosti tiedä miksi ihminen nukkuu. Ihmisen unta ohjaa sisäinen kello, joka on solurykelmä aivojen pohjassa näköhermojen takana. Elimistön sisäisen kellon sisäsyntyinen jakso on ihmisillä yleensä jonkin verran yli 24 tuntia.

 

Sisäisen kellon “ajassa” pysyminen edellyttää ympäristöstä saatavia säännöllisiä aikamerkkejä. Näitä kelloa tahdistavia aikamerkkejä ovat mm. valon ja pimeän vaihtelu, säännölliset ateriat, nukkumaan menemisen ja heräämisen ajat.

 

Ilman näitä ulkoisia aikamerkkejä ihmisen sisäinen kello alkaa jätättää ja sen seurauksena nukahtaminen ja herääminen viivästyvät ja yöunen laatu heikkenee. Tästä syystä säännöllinen aamuherääminen on tärkein yksittäinen keino välttää univalverytmin häiriöstä johtuvia unihäiriöitä.

 

Meidän jokaisen unentarve vaihtelee. Unen määrä on riittävää, jos olo herätessä tuntuu virkeältä. Keskimäärin aikuisen unen määrä on 7,5 tuntia. Synnynnäisesti aidosti lyhytunisia ihmisiä on noin 4 % ja synnynnäisesti pitkäunisia on noin 2 %.

 

Mitä unettomuus tarkoittaa

 

Unettomuudella tarkoitetaan ihmisen kyvyttömyyttä nukkua riittävästi. Unettomuus voi ilmentyä joko toistuvana vaikeutena nukahtaa iltaisin, vaikeutena pysyä unessa tai liian aikaisena heräämisenä, vaikka henkilöllä olisi mahdollisuus nukkua.

 

Normaalisti ihminen nukahtaa noin puolessa tunnissa ja on yön aikana hereillä vajaat puoli tuntia.

 

Henkilön katsotaan kärsivän unettomuudesta, jos hän kärsii vähintään kolmena yönä viikossa unen saamisen tai unessa pysymisen vaikeudesta. Määritelmän mukaan unettomuuteen liittyy myös haitallinen toimintakyvyn heikentyminen hereillä ollessa.

 

Kesäkin voi valvottaa

 

Unihäiriöt ovat hyvin tavallisia ja ne ovat usein itsestään korjaantuvia.

 

Tavallisin unihäiriö on ns. toiminnallinen unettomuus, joka voi johtua stressistä, huolista, vuorotyöstä, äkillisistä elämänmuutoksista tai ulkopuoliset häiriöt muuten estävät nukahtamisen tai herättävät liian varhain aamuyöllä.

 

Tyypillinen toiminnallisen unettomuuden aiheuttaja on kesä-aika ja siihen liittyen valo ja lämmin lämpötila. Ihmisen ollessa vilkeunessa, keho menettää väliaikaisesti kyvyn hikoilla. Tämän seurauksena kehon lämpötila alkaa sopeutua ilman lämpötilaan ja seurauksena voi olla toistuvat heräämiset unesta. On kuitenkin todisteita, siitä että osa ihmisistä voi tottua nukkumaan ilman ongelmia hyvin lämpimissä olosuhteissa.

 

Toinen yleinen unihäiriö on ns. viivästynyt unijakso. Tällöin henkilön sisäisen kellon säätelemät nukahtamisen ja heräämisen ajat ovat siirtyneet eteenpäin. Henkilö saa unen päästä kiinni vasta keskiyön jälkeen tai aamuyöstä, jonka seurauksena hänen on vaikea herätä aamuisin tavalliseen aikaan. Viivästynyt univaihe on etenkin nuorilla varsin yleinen unihäiriö.

 

Pitkän unettomuuden syynä voi olla myös jokin elimellinen sairaus kuten kilpirauhasen toiminnan häiriö. Myös psyykkinen sairaus, kuten masennus voi aiheuttaa unettomuutta.

 

 

 

Faktaa unettomuudesta

 

  • Uni on yhtä välttämätöntä kuin vesi ja ruoka, mutta emme oikeasti tiedä miksi nukumme
  • Ei ole olemassa ns. normaalia unen pituutta, tavallinen unen pituus on noin 7,5 tuntia
  • Jokainen nukkuu joskus huonosti. Satunnaisesti valvottu yö ei ole vaaraksi terveydelle ja tilapäinen unettomuus kuuluu normaaliin elämään
  • Jos unettomuusoireilu ei haittaa, ei ole tarvetta ruveta mihinkään toimenpiteisiin
  • Noin joka kuudes aikuinen kärsii univalverytmin häiriöistä
  • Yli puolet vuorotyössä käyvistä aikuisista kärsii univalverytmin häiriintymisestä aiheutuvista univaikeuksista

 

 

 

Lue lisää

 

Lääkärikirja: Unettomuus

 

Lääkärikirja: Masennus

Kirjoittaja
Asla Kerola

työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Auttaako melatoniini uniongelmiin?
Melatoniini lisää valmiutta nukahtaa. Melatoniinin unta edistävät vaikutukset ovat lumetta suurempia, mutta käytännössä pieniä. Siitä on apua...
Artikkeli
Yli unettomuudesta
Unettomuudesta kärsivät ihmiset voivat kärsiä unen saamisen vaikeudesta, katkonaisesta unesta ja epämiellyttävistä heräämisistä öisin. He voivat...
Artikkeli
Vaivaako unettomuus kesällä?
Ihmisen elämä koostuu valveajasta ja kahdesta eri unityypistä (perusunesta ja vilkeunesta). Lisäksi uni koostuu 4-5:stä noin 90 minuutin unisyklistä...
Artikkeli
Etkö saa unta? Nämä 5 asiaa pitävät sinua hereillä öisin
Riittävä uni on keholle ja mielelle äärimmäisen tärkeä asia. Siitä huolimatta monet meistä kitkuttelevat eteenpäin vain muutaman tunnin yöunilla,...

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Tutkijat ovat löytäneet uuden syyn unettomuuteen: joillakin ihmisillä ei ole...
Uutinen
Riski sairastua sydänkohtaukseen voi mahdollisesti suurentua unettomuuden ja...

Unettomuus - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset