Univajeen hoitaminen voi auttaa masennusta ja paranoiaa

Nuorilla esiintyvän unettomuuden hoitaminen verkossa toteutettavalla kognitiivisbehavioristisella terapialla voi vähentää elämänlaatua heikentävien mielenterveysongelmien määrää, todetaan vastavalmistuneessa tutkimuksessa.

Oxfordin yliopiston tutkijat havaitsivat, että masennuksen ja ahdistuneisuuden lisäksi unettomuuden helpottaminen vähentää myös psykoottisia oireita, kuten hallusinaatioita ja paranoiaa.

– Uniongelmat ovat todella yleisiä mielenterveyshäiriöistä kärsivillä henkilöillä. Liian pitkään unettomuutta on kuitenkin kohdeltu oireena, kun se onkin usein ongelma, joka aiheuttaa mielenterveyden häiriöitä. Tämä kääntää vanhan näkemyksen päälaelleen, toteaa Daniel Freeman, joka johti tutkimusta.

Tutkimuksessa oli mukana 3755 yliopisto-opiskelijaa eri puolilta Iso-Britanniaa. Heidät jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen sai kuusi 20 minuutin hoitokertaa kognitiivisbehavioristista terapiaa verkossa, ja toinen sai tavanomaista hoitoa ilman kognitiivisbehavioristista terapiaa.

Tutkijat selvittivät opiskelijoiden mielenterveyden tilaa verkossa täytettävillä kyselylomakkeilla tutkimuksen alussa ja sen jälkeen kolmen 10, ja 22 viikon kuluttua tutkimuksen alkamisesta. Terapiaa uniongelmiinsa saaneilla unettomuus väheni huomattavasti tutkimuksen aikana, minkä lisäksi myös masennus, ahdistuneisuus, painajaiset, paranoia ja hallusinaatiot vähenivät tilastollisesti merkittävissä määrin kun taas henkinen hyvinvointi ja työkykyisyys kohenivat huomattavasti.

Lähde: The Lancet 13.9.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Nukuitko liian vähän? Univaje saa ahmimaan ja nostaa painoa

Univaje voi heikentää nuorten insuliiniaineenvaihduntaa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.