Hyväkuntoiset suomalaiset menevät töihin lepäämään, kertoo suomalaistutkijoiden stressitutkimus

Suomalaistutkijat selvittivät mihin aikaan ja missä tilanteissa ihmiset stressaavat.

Tutkijat, Mika Pantzar, Minna Ruckenstein ja Veera Mustonen, yllättyivät tuloksista: usein ihmisten omat kokemukset tilanteiden stressaavuudesta olivat ristiriidassa datan kanssa.

Social rhythms of the heart -tutkimuksen havaintoja esiteltiin Health Sociology Review -lehdessä.

Tutkijat mittasivat 35 suomalaisen stressitasoja ja palautumista stressistä monitoroimalla tutkittavien sykettä ja sykevälivaihtelua suomalaisyrityksen kehittämällä stressimittarilla. Tutkijat myös kysyivät tutkittavilta vapaaehtoisilta, miten stressaavalta eri tilanteet ja ajankohdat tuntuivat.

Analysointivaiheessa tutkijat yhdistivät tutkittavien stressikäyriä löytääkseen säännönmukaisuutta suomalaisia stressaavista tilanteista, ajankohdista ja palautumisesta.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar kertoo Ylen haastattelussa tutkimuksen yllättävistä löydöistä:

– Yllättävintä oli se, että varsinkin hyvän fyysisen kunnon ihmisillä stressi laskee, kun he menevät töihin. Kun yhteiskunnassa aina puhutaan, että työelämä stressaa ja vie ihmisiä hunningolle, niin näyttäisi siltä, että kotona oleva arki on vähintään yhtä stressaavaa. Voikin kysyä, sotkeeko arki työtä, eikä toisinpäin.

Tutkijoille jäi epäselväksi, miksi juuri hyvässä fyysisessä kunnossa olevien stressitasot laskivat työpäivien aikana.

Ruoka ja viikonloppu laskevat stressitasoja

Tutkimukseen osallistuneilla alhaisimmat stressitasot mitattiin arkisin kello 11 ja 17. Tutkitut myös palautuivat stressistä päivällä eniten ruokailuaikoihin sekä myöhään illalla.

Arkisin stressi oli keskimäärin korkeimmillaan aamukahdeksan jälkeen ja illalla ennen kahdeksaa. Aamun ja illan lisäksi stressitasot kävivät korkealla noin kello 15. Kokonaisuudessa päivisin stressitasot pysyivät matalammalla kuin iltaisin.

Lauantai oli viikon stressittömin päivä, vaikkakin miehillä kello 14 jälkeen stressitasot kävivät parin tunnin ajan koko viikon korkeimmassa kohdassa. Miesten lauantai-iltapäivän stressipiikki tuli tutkijoille yllätyksenä, eikä sille löytynyt mitään hyvää selitystä. Liikunnan arveltiin olevan yksi osaselittäjä.

Epävarmuus lisää stressiä

Kaikilla on omat yksilölliset tapansa palautua stressistä, mutta stressiä aiheuttavat tilanteet ovat jokaiselle aika lailla samoja.

– Epävarmuus lisää stressiä. Jos tappelee esimiehen tai vaimon kanssa, niin ero on siinä, että vaimon kanssa riitely on tutumpaa, tutkimusjohtaja Mika Pantzar kertoo Ylen haastattelussa.

Tutkimuksesta selvisi myös, että vaikka usein kotitöistä puhutaan stressaavina askareina, niin sydämen näkökulmasta tilanne voi Pantzarin mukaan olla jopa päinvastainen. Esimerkiksi pyörän korjaaminen saattoi olla stressistä palauttavaa.

Alkoholin käyttö ja juhliin valmistautuminen olivat todellisuudessa sydämille enemmän stressaavaa kuin mitä ihmiset itse kokivat. Iltaisin nautittu alkoholi sotki unta, jolloin yöllä tapahtuva stressistä palautuminen kärsi.

Myös television katselun oletetaan usein olevan stressistä palauttavaa, mutta Pantzarin mukaan tutkimuksessa ei löytynyt mitään tämän suuntaista.

Lähteet:

Yle

Health Sociology Review

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.