Saksalaistutkimus: päiväunet kannattaisi ottaa työpäivän aikana

 
Päiväunista on selkeää hyötyä asioiden muistiin palauttamisessa, kertoo tuore saksalaistutkimus. Saarlandin yliopiston tutkija Sara Studten ja tutkimusryhmän johtaja Alex Mecklingerin esittelemät tulokset puhuvat sen puolesta, että pikku torkut kesken työpäivän eivät olisi lainkaan pahitteeksi.
 
Tutkittavat henkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joiden oli opeteltava 90 yksittäistä sanaa ja 120 toisiinsa liittymätöntä sanaparia. Tämän jälkeen toinen ryhmistä nukkui ja toinen katsoi DVD:tä.
 
 
Tämän jälkeen tutkittavien tuli muistaa sanat ja sanaparit. Tulokset puhuivat puolestaan, sillä DVD:tä katsoneiden henkilöiden sanaparimuisti ei päässyt lähellekään nukkuneiden tasoa.
 
- Jopa lyhyet, 45-60 minuuttia kestävät nokoset paransivat sanojen muistamista jopa viisinkertaisesti, selventää tutkimusryhmän vetäjä Mecklinger tiedotteessa.
 
ScienceDailyn uutisoimassa tiedotteessa tutkijat kertovat oppimisen parantumisen taustalla olevan ”unikehräimiksi” kutsutut (engl. speed spindle), hippokampuksessa tapahtuvat nopeat värähtelyt, joiden uskotaan tallentavan ja lokeroivan uutta tietoa aivoihin. Toisin sanoen, kun uudet sanat oli opeteltu, niiden tuominen muistista oli tehokkaampaa lokeroinnin jälkeen.
 
Mecklinger muistuttaa, ettei pikku päiväunet olisi ollenkaan pahitteeksi koulu- tai työpäivän aikana.
 
- Pikku nokoset toimistolla tai koulussa voisivat tehostaa oppimista selkeästi. Kun ihmiset ovat oppimisympäristössä, unen roolia ja sen positiivisia vaikutuksia tulisi miettiä vakavasti.
 
 
Lue lisää:
 
Mikä avuksi unettomuuteen? (psykiatrian erikoislääkärin artikkeli)
 
 
 
 

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.