Passiivinen kannabisaltistus passiivista tupakointia haitallisempaa sydämelle

Passiivinen altistus kannabikselle on passiivista tupakointia haitallisempaa, kertoo uusi yhdysvaltalaistutkimus Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Tutkimus suoritettiin eläinkokeena, jossa rottia altistettiin kannabiksen savulle tasan minuutin ajan. Rottien verisuonten toimintaa seurattiin altistuksen jälkeen. Kannabisaltistus vaikutti haitallisesti rottien valtimoiden toimintaan yli puolentoista tunnin ajan. Vaikutus kesti yli kolme kertaa pitempään kuin tupakansavun aiheuttama reaktio saman altistusajan jälkeen.

Kannabista luullaan haitattomaksi

Tutkijat sanovat, että eläinkokeissa havaitut tilapäiset haitat sydämelle voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin, jos altistus jatkuu tarpeeksi pitkään.

Vaikka passiivisen tupakoinnin haitat ovat yleisessä tiedossa, monet silti luulevat passiivista kannabisaltistusta vaarattomaksi. Tutkijoiden mukaan virheellinen käsitys johtuu siitä, ettei kannabissavun aiheuttamia akuutteja haittoja sydämelle ja verenkiertojärjestelmälle ole aiemmin pystytty todistamaan.

Lähde:

Journal of the American Heart Association

Inquisitr

Lue myös:

Kannabis lievittää hermovaurioista kärsivien kipuja

Kannabis tuplaa autoilijan kolaririskin

Kannabis aikaistaa psykoosin puhkeamista

10 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Jäi kertomatta, että vaikutus johtui poltetusta aineesta riippumatta siitä, oliko mukana kannabinoideja tai nikotiinia. Miksei uutisoitu koko tutkimustulosta? Eli tuntuu taas tämäkin uutinen enemmän propagandalta kuin uutiselta.
Vierailija (ei varmistettu)
Aika jännä tulos, kun tupakka on haitallisempaa kuin kannabis :D
Vierailija (ei varmistettu)
Jos nyt jotain näin mullistavaa on tullut ilmi niin kirjotraisitko auki edes johtopäätös osion? Onkohan toimittaja lukenut edes lyhennelmää loppuun?
Vierailija (ei varmistettu)
:DDDDDDdd näin on
Vierailija (ei varmistettu)
Kannabiksen savun haitallisuus on ollut pitkään tiedossa. Tämän vuoksi järkevät ihmiset vaporisoivat kannabiksensa. Vaporisoitaessa saadaan n. 90 % kaikista kannabiksen vaikuttavista ainesosista ilman karsinogeeneja ja muita haitallisia kaasuja. Poltettaessa n. 90% kaasuista ja höyryistä on haitallisia.
Vierailija (ei varmistettu)
Me ei ollakkaa mitää rottia.. lampaita kyllä suurin osa ja lampaina pysyvätkin kun tämmösiä juttuja jaetaan..
Vierailija (ei varmistettu)
Ero tosin lienee siinä, että kun kannabissavukkeita poltetaan vain jokunen päivässä, voi röökiä mennä aski päivässä. Jos ihminen polttaa kolme jointtia päivässä on passiivinen efekti edelleen paljon vähemmän haitallinen verrattuna siihen että ihminen polttaa 20 röökiä päivässä jonkun ympärillä. Kannattaa myös ottaa huomioon, että röökissä on filtteri kun taas jointissa ei, joten ei pitäisi tulla yllätyksenä että jointista irtoaa enemmän aineita jotka aiheuttavat tämän efektin. Tutkimus pitäisi toistaa tupakalla jossa ei ole filtteriä.
Vierailija (ei varmistettu)
Toisinsanoen testin mukaan olisi elettävä vuosia huoneessa jossa palaa kannabis. Sauhuttelijoille omat alueet tai sitten kannabiksen voi syödä tai höyrystää. Klassinen anti-weed testi tämäkin. Tekstissä kerrotaan, että koe on suoritettu täysin ilmastoimattomassa tilassa "but only under unventilated conditions with high smoke levels". Se on aivan sama mikä palaa liekillä , syntyy siitä aina karsinogeenejä. Ei mikään savu ole terveellistä. Testi siis toteutettu tälläisessä laitoksessa kuva itse tutkimuksen linkistä. http://jaha.ahajournals.org/content/5/8/e003858/F7.medium.gif
Vierailija (ei varmistettu)
Kannabiksesta irtoaa enemmän tervaa, tosin se ei ole yhtä vaarallista tervaa kuin tupakoinnissa. Jamaikalla tehdyssä tutkimuksessa suurimmalla osalla kannabiksen käyttäjillä oli terveet keuhkot. Kannabiksen savu/höyry "puhdistaa" keuhkoja,irrottaa ilman epäpuhtauksia ja avaa keuhkorakkuloita. Astmaa kokeneena kannabiksen polttamisen kuin tupakoimisen sijaan oli helpompi hengittää. Tosin lihakset relaksoituivat THC:n vaikutuksesta joten astmalääkkeenä tunti muutama ennen nukkumaanmenoa.
Vierailija (ei varmistettu)
I smell propaganda. Jos kannabis ei ole vaarallista sen polttajan sydänterveydelle, miten siitä tulee vaarallista vieressä istuvan sydämelle? Kuka maksoi tutkimuksen? "Tutkijoiden mukaan virheellinen käsitys johtuu siitä, ettei kannabissavun aiheuttamia akuutteja haittoja sydämelle ja verenkiertojärjestelmälle ole aiemmin pystytty todistamaan." Nyt se sitten on aukottomasti todistettu?

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.