Raha auttaa tupakoinnin lopettamisessa

Raha voi olla voimakas kannustin tupakoinnin lopettamisessa, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa rahakannustimet auttoivat pienituloisia tupakoitsijoita.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat 350 pienituloisen keskimäärin 50-vuotiaan yhdysvaltalaisen seurantatietoihin. Osana tutkimusta heistä puolet satunnaistettiin ryhmään, jossa savuttomuudesta annettiin rahapalkkio, minkä lisäksi osallistujat saivat henkilökohtaista neuvontaa ja tukea. Loput satunnaistettiin verrokkiryhmään, joka sai tupakoinnin lopettamisessa auttavaa tietoa.

Osallistujat saivat puolen vuoden savuttomuudesta 225 euroa ja vuoden savuttomuudesta 450 euroa, mutta koehenkilöille ei kerrottu summia tutkimuksen alkaessa. Savuttomuus varmistettiin sylki- tai virtsanäytteistä.

Rahakannustimet ja henkilökohtainen opastus olivat selvästi tehokkaampia kuin pelkkä neuvonta, sillä vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, 12 prosenttia raharyhmäläisistä oli edelleen savuttomia. Verrokkiryhmäläisistä savuttomia oli vain runsaat 2 prosenttia. Erityisen hyvin rahakannustimet auttoivat iäkkäitä ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvia.

Tutkijat pitävät tuloksiaan lupaavina, mutta huomauttavat, että niiden tulkinnassa kannattaa olla varovainen. Tuloksista ei esimerkiksi pysty erottamaan, kuinka suuri merkitys rahalla oli ja kuinka suuri osa vaikutuksista liittyi henkilökohtaiseen opastukseen ja tukeen.

WHO:n tietojen mukaan joka vuosi tupakkaan kuolee noin kuusi miljoonaa ihmistä, joten tupakoinnin lopettamista helpottavat keinot ovat todella tarpeen. Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Suomalaismiehistä tupakoi päivittäin 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Lähde: JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.4372

Lue lisää:

Tupakoinnin lopettaminen: näitä ihmisiä se lihottaa eniten

Sähkötupakka – kannattaako kokeilla, kun yrittää lopettaa tupakoinnin?

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Poskelleen meni, herra tohtori. Raha ei ole toimiva motiivi. Olipa kerran isäntä, joka oli suorastaan saita, mutta poltti. Hän tuli ajatelleeksi, että kuinka paljon hän säästäisikään, jos tekisi tupakkalakon. Ja hän teki. Ensimmäisenä päivänä hän kertoi kaikille jatkuvasti, kuinka paljon hän nyt oli tupakkalakolla säästänyt. Samoin toisena lakkopäivänä. Mutta kolmantena päivänä, kun hän oli tuvassa väen kanssa aamukahvilla, hän oli hiljaa. Väki jo mietti, että mikähän isäntää vaivasi, kun ei ollenkaan kehunut, paljonko oli tupakkalakolla jo säästänyt. Sitten, ykskaks isäntä pomppasi jaloilleen ja loihe lausumaan: "Kyllä se niin on, että jos ei mies tienaa tupakkiansa niin ei se tienaa leipäänsäkään". Ja sitten koppasi naulakosta lakin päähänsä ja lähti lähikauppaan kolistelemaan kauppiasta hereille - myymään tupakkaa. Sen pituinen se. Mitä opimme tästä? Jos raha ei motivoi umpisaitaa isäntää, ei se motivoi pysyvästi ketään muutakaan.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.