Tupakka ja psyykkiset ongelmat

Tupakointi pahentaa monia psyykkisiä ongelmia, erityisesti univaikeuksia, ahdistushäiriöitä, paniikkihäiriöitä, impulssikontrollin häiriöitä, masennusta ja psykooseja. Ongelmien pahetessa tupakan kulutus kasvaa ja saattaa muuttua ketjupoltoksi. Intensiivinen tupakointi johtaa voimakkaaseen nikotiiniriippuvuuteen ja pahentaa tilannetta entisestään.

Tupakointi moninkertaistaa nuorten todennäköisyyden sairastua mielenterveyshäiriöihin jo muutaman vuoden kuluessa tupakoinnin aloittamisesta.

Tupakoinnin on todettu aiheuttavan depressiota. Erityisesti nuorten masennus ja tupakointi näyttävät kulkevan käsikädessä. Tupakoinnin ja depression välinen yhteys on kaksisuuntainen: tupakointi lisää depressiota ja depressio lisää tupakointia. Depressio myös vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista.

Tupakointi vaikuttaa useiden lääkkeiden imeytymiseen ja heikentää mm. eräiden psyykenlääkkeiden ja kipulääkkeiden tehoa.

Monet psyyken ongelmista kärsivät pitävät tupakkaa ongelmiensa lievittäjänä vaikka tupakka itse asiassa on osa heidän ongelmaansa. He eivät jaksa yrittää tupakoinnin lopettamista silloinkaan, kun ovat tiedostaneet tupakoinnin haitallisuuden. Tupakoinnin lopettaminen on kuitenkin tärkeä osa psyyken hoitoa ja oman elämän hallinnan saavuttamista. Ongelmien purku olisi syytä aloittaa lopettamalla tupakointi.

5 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
totta joka sana
Vierailija (ei varmistettu)
Lähes totta. Outoa, ettei tästä puhuta. Jokainen tietää kyllä syöpäriskin.
Vierailija (ei varmistettu)
Okei ooksää sekasi
Vierailija (ei varmistettu)
kyllä kyllä
Vierailija (ei varmistettu)
Uriah samuriah

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.