Tupakan vaikutukset seksielämään ja hedelmällisyyteen

Tupakointi viivästyttää raskaaksi tuloa ja lisää keskenmenon riskiä. Kuukautiskierron epäsäännöllisyydet ja häiriöt munasolun irtoamisessa ovat tupakoivilla naisilla yleimpiä kuin ei-tupakoivilla. Myös miesten tupakointi heikentää siittiöiden laatua, määrää ja liikkuvuutta.

Jotkut miehet tupakoivat osoituksena miehekkyydestään. Tupakoinnin miehisiä ominaisuuksia vahvistava vaikutus on kuitenkin harhaluulo, sillä tupakointi on päinvastoin miesten potenssin heikkenemisen keskeisimpiä aiheuttajia.

Tupakka heikentää erektiota. Erektiohäiriö johtuu nikotiinin vaikutuksesta autonomiseen hermostoon, josta puolestaan seuraa veren virtauksen väheneminen siittimen paisuvaiskudokseen.

Pitkäaikainen ja runsas tupakointi lisää impotenssin riskiä. Siittimen verenkiertoon tulee häiriöitä suurten verisuonien sisälle syntyvien rasva-ainekerrostumien (ateroskleroosin) sekä pienten verisuonien supistumisen seurauksena. Impotenssi pahenee, jos tupakoivalla miehellä lisäksi on veren rasvarunsautta, kohonnut verenpaine tai diabetes. Tupakoitsijan impotenssin kehittyminen alkaa jo varhaisella iällä, mutta häiritseväksi se muodostuu useimmiten 40-50 vuoden iässä. Tupakoinnin lopettaminen on impotenssin perushoitoa. Tutkimusten mukaan yli 45-vuotiaista impotenssista kärsineistä lähes puolet kokee vaivansa helpottuneen muutamassa kuukaudessa tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Hedelmällisyyden kannalta tupakointi on vahingollista. Lapsettomuuden riski kasvaa noin 35 %, jos nainen tupakoi. Yli 20 savuketta päivittäin polttavien naisten hedelmällisyyden on todettu laskevan puoleen tupakoimattomiin verrattuna.

Tupakointi lisää kuukautisten epäsäännöllisyyttä ja poisjäämistä sekä aiheuttaa epäsäännöllisyyttä munasolun irtoamiseen munasarjoista. Myös tupakoinnin aiheuttama estrogeenitason lasku saattaa vaikuttaa hedelmällisyyttä heikentävästi. Lääkäreiden mielestä tupakoinnin lopettaminen on lapsettomuudesta kärsivän naisen perushoitoa.

Runsas tupakointi vaikuttaa myös miehen hedelmällisyyteen heikentämällä siemennesteen laatua, siittiöiden määrää ja liikkuvuutta sekä vahingoittamalla siittiöiden rakennetta ja perimäainesta. Lapsettomuudesta kärsivälle miehelle tupakoinnin lopettaminen on perushoitoa.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.