Miljardi ihmistä tupakoi päivittäin

Maailmassa on entistä enemmän tupakoitsijoita, vaikka tupakoivien osuus väestöstä on vähentynyt viimeisimpien vuosikymmenten aikana. Selitys ilmiölle löytyy väestönkasvusta.

Tupakoinnin vastaisten toimien ansiosta päivittäin tupakoivien miesten määrä on laskenut 28 prosenttia ja naisten 34 prosenttia vuosien 1990 ja 2015 välillä, mutta suotuisasta kehityksestä huolimatta päivittäin tupakoivia on vuosi vuodelta enemmän. Vuonna 2015 joka neljäs mies ja joka kahdeskymmenes nainen tupakoi päivittäin, mikä tarkoittaa lähes miljardia tupakoitsijaa.

Noin puolet päivittäin tupakoivista miehistä asuu Kiinassa (254 miljoonaa), Intiassa (91 miljoonaa) ja Indonesiassa (50 miljoonaa). Päivittäin tupakoivia naisia on puolestaan eniten Yhdysvalloissa (17 miljoonaa), Kiinassa (14 miljoonaa) ja Intiassa 13,5 (miljoonaa).

Hiljattain julkaistussa raportissa tupakoinnin aiheuttamien sairauksien ja niiden hoitamisen arvioitiin vievän 6 prosenttia terveydenhuoltoon käytettävistä varoista ympäri maailmaa. Kun mukaan lasketaan tupakkasairauksista johtuvat tuotannolliset vaikutukset, kokonaisuudessaan summa on yli 1 300 miljardia euroa vuodessa. Tupakkasairauksiin kuolee vuosittain noin 6,4 miljoonaa ihmistä.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Suomalaismiehistä tupakoi päivittäin 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.

Lähde: Lancet 2017

Lue myös:

Tupakointi näkyy naamasta

Tupakoinnin lopettaminen

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.