Yli 65-vuotiaat entistä terveempiä mutta terveyserot kasvaneet

Yli 65-vuotiaat yhdysvaltalaiset ovat entistä hyväkuntoisempia ja terveempiä, mutta hyvinvointi ei jakaudu tasaisesti. Terveys on yhä enemmän kiinni tulotasosta ja koulutuksesta, tuoreet tulokset osoittavat. Kehitys on ollut samanlainen myös Suomessa. Tulokset perustuvat 55 000 yhdysvaltalaisen rekisteritietoihin vuosilta 2000–2014.

Aineiston analyysi osoitti terveiden ja hyvinvoivien yli 65-vuotiaiden määrän kasvaneen 14 prosenttia tarkastelujakson aikana, mutta kehitys koski lähinnä varakkaita ja koulutettuja.

Terveimpiä olivat varakkaat, korkeasti koulutetut ja valkoihoiset. Heistä 50–60 prosenttia piti terveydentilaansa hyvänä tai erinomaisena, kun muihin etnisiin ryhmiin kuuluvista, pienituloisista ja vähän koulutetuista samoin koki vain 30–40 prosenttia.

Terveyseroja oli jo tarkastelujakson alussa vuonna 2000, mutta seuraavien 14 vuoden aikana erot kasvoivat entisestään. Varakkaiden ja koulutettujen terveys parani, mutta muiden tilanne pysyi ennallaan.

Tutkijat pitävät tuloksiaan huolestuttavina varsinkin, kun Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden väestö on vanhentunut ja entistä suurempi osa väestöstä on yli 65-vuotiaita.

Suomessa köyhimpään viidennekseen kuuluvat miehet kuolevat noin 12 vuotta nuorempina ja naiset 7 vuotta nuorempina kuin varakkaimmat. Erot johtuvat elintavoista, mutta myös laajemmin elinoloista, koulutuksesta, työoloista ja monista muista hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista seikoista.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: JAMA Internal Medicine DOI:10.1001/jamainternmed.2017.4357

Lue lisää:

Näin rankasti yksinäisyys vaikuttaa terveyteen

Meditaatio vähentää masennusta ja ahdistusta - voi lievittää myös kipuja

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.