Unohda älypuhelin, hanki älyrollaattori

Seniorien käyttöön suunnitellaan ikiomaa älyrollaattoria, joka toimii hyvin samaan tapaan kuin erilaiset älypuhelimessa käytettävät liikuntasovellukset, kuitenkin ilman älypuhelinta. Sen perusideana on tuottaa tietoa omasta liikkumisesta niin, että se saa peput ylös penkistä yhä uudelleen ja uudelleen.

Kyseessä on suomalaisinnovaatio, jonka tavoitteena on kannustaa seniori-ikäisiä liikkumaan. Älyrollaattori kerää tietoa muun muassa kuljetusta matkasta sekä päivittäisestä tai viikoittaisesta liikkumistavoitteesta. Näitä tietoja voivat hyödyntää niin hoitohenkilökunta kuin läheisetkin.

Osapuolet voivat tarvittaessa reagoida jo aikaisessa vaiheessa, esimerkiksi jos liikkuminen jää kauas tavoitteesta, normaaliin päivärytmiin tulee muutoksia tai rollaattorilla ei olekaan jonain päivänä liikuttu, professori Heikki Hurri Ortonilta selventää.

Mittaamisen lisäksi se osaa antaa palautetta tavoitteiden saavuttamisesta, myös pitemmältä aikaväliltä. Se on oivallinen työkalu, jolla käyttäjä voi itse seurata omaa kehitystään. Mittaaminen lisää monilla liikkumisintoa. Kukapa ei ilahtuisi, kun edellisviikon matkaennätys menee rikki tai päiväkohtainen askelmäärä täyttyy jo ennen iltaa?

Älyrollaattorin perimmäinen toive on istuttaa liikkumisen siemen senioreihin, sillä jo vähäiselläkin liikuntamäärän lisäämisellä voi olla suuri vaikutus hyvinvointiin. Liikkumisen lisääminen kohentaa fyysisen kunnon lisäksi usein myös mielenterveyttä: rollaattorilenkillä kun voi nautiskella luonnosta ja ehkäpä tavata tuttavia.

Älyrollaattori on tällä hetkellä testiryhmän kokeilussa.

Lähteet: VTT, Orton

Lue lisää:

Miten kohdata muistisairas? Kaksitoista keinoa

Musiikki voi parantaa terveyttä ja sitä pitäisi hyödyntää enemmän

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.